Κόστα: «Η Τούμπα είναι κάτι ξεχωριστό»

Κόστα: «Η Τούμπα είναι κάτι ξεχωριστό»

Ο Πορτογάλος αμυντικός του ΠΑΟΚ απάντησε σε ερωτήσεις μέσω Twitter και έπλεξε το εγκώμιο της έδρας του «Δικέφαλου του Βορρά», τονίζοντας πως όλοι οι αντίπαλοι θα φοβούνται στην Τούμπα

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Ρικάρντο Κόστα για την έδρα του ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του «Δικέφαλου του Βορρά», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει μετανιώσει την επιλογή του να έρθει στην Ελλάδα και έστειλε μήνυμα πρόκρισης επί της Μπρόντμπι.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πιστεύεις πως η προσφορά σου στον ΠΑΟΚ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ομάδας και του κόσμου για σένα;

«Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Προσπαθώ να βελτιώνομαι σε κάθε προπόνηση. Να γίνομαι καλύτερος παίκτης. Αν σε κάτι δεν είμαι καλός, προσπαθώ να το βελτιώσω. Ξέρω τι χρειάζεται να κάνω και δουλεύω σκληρά καθημερινά».

Πιστεύεις πως η ομάδα μπορεί να πάρει φέτος το πρωτάθλημα; Να κάνουμε μία καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις μεταγραφές που κάναμε αλλά και με τους άλλους που θα έρθουν; Μπορούμε να κοντράρουμε τον Ολυμπιακό;

«Αν δεν το πίστευα δεν θα πήγαινα καθημερινά στις προπονήσεις. Όταν είσαι στον ΠΑΟΚ πρέπει σε κάθε παιχνίδι να παίζεις ως πρωταθλητής. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν τρεις δυνατές ομάδες, αλλά έχουμε τα πάντα και πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Πρέπει να παλεύουμε καθημερινά σαν να είναι το τελευταίο μας παιχνίδι»

Ποια είναι η γνώμη σου για το φετινό ρόστερ και την δουλειά που γίνεται σε σχέση με πέρυσι;

«Όλα είναι διαφορετικά αυτή τη σεζόν. Πρώτα από όλα ο προπονητής. Εκείνος ορίζει τους κανόνες, φτιάχνει τη νοοτροπία, επιλέγει το σύστημα. Πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ποιότητα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε και να γίνουμε ένα δυνατό σύνολο».

Μετάνιωσες για την επιλογή σου να έρθεις στην Ελλάδα;

«Σε καμία περίπτωση. Αισθάνομαι πολύ όμορφα στον ΠΑΟΚ, πιστεύω στη δυναμική της ομάδας και θεωρώ ότι έκανα τη σωστή επιλογή».

Πιστεύεις στην δουλειά του Ίγκορ Τούντορ και πως σου φαίνεται το 3-5-2; Τι γνώμη έχεις για τον προπονητή σου αλλά και τον Άρνεσεν;

«Θα αρχίσω με τη γνώμη μου για τον προπονητή που είναι τέλεια. Ελέγχει τα πάντα κι αυτό είναι σημαντικό. Έχει ένα πολύ καλό τιμ και όλοι μαζί προσπαθούν να μας περάσουν την φιλοσοφία τους. Ήταν μια καλή επιλογή του ΠΑΟΚ. Έχει εμπειρίες ως παίκτης στη Γιουβέντους και όλο το μέλλον μπροστά του ως προπονητής. Χαίρομαι να δουλεύω μαζί του. Έχει ποιότητα στις προπονήσεις και στον προγραμματισμό της ομάδας κι αυτό είναι σημαντικό για εμάς τους ποδοσφαιριστές. Σχετικά με τον κ. Άρνεσεν έχει μεγάλη εμπειρία, αφού έχει δουλέψει στα καλύτερα κλαμπ του κόσμου. H παρουσία του είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τον ΠΑΟΚ που μόνο να κερδίσει μπορεί από αυτόν. Ο κόσμος σέβεται περισσότερο τον ΠΑΟΚ όταν βλέπει να τον εμπιστεύονται τόσο μεγάλες προσωπικότητες».

Θα ήθελα να μου πεις αν ξεχωρίζεις κάποιον νεαρό παίκτη της ομάδας για τις ικανότητες του, μιας και έχεις μεγάλη εμπειρία.

«Δεν μου αρέσει να λέω ονόματα. Πάντα μιλάω στον πληθυντικό. Όλοι οι μικροί του ΠΑΟΚ έχουν ποιότητα και μέλλον. Αν όμως, μιλάς για έναν παίκτη μπορεί να τον χάσεις στην πορεία κι αυτό είναι κάτι που με φοβίζει αρκετά. Έχω δει πολλούς καλούς νέους παίκτες να καταστρέφονται επειδή ξαφνικά νόμιζαν ότι έγιναν σταρ και όλοι τους αποθέωναν».

Ποια είναι η στιγμή της καριέρας σου που θυμάσαι πιο έντονα;

«Εχω σπουδαίες στιγμές στην καριέρα μου. Eίναι δύσκολο να επιλέξω μία. Εχω κερδίσει το Europa League και το Champions League με την Πόρτο. Το International Cup, πρωταθλήματα όπως αυτό με τη Βόλφσμπουργκ που ήταν πολύ σημαντικό διότι είχε πολλά χρόνια να κερδίσει κάτι. Σημαντικές είναι όλες οι στιγμές στην καριέρα μου. Όλα όσα έχω χτίσει στην καριέρα μου,όλοι οι τίτλοι,οι εμφανίσεις μου με την Εθνική. Το πιο σημαντικό είναι να χτίζεις μια μεγάλη καριέρα με τίτλους κι εγώ κατέκτησα αρκετούς».

Πως αισθάνεσαι στον ΠΑΟΚ και την Θεσσαλονίκη;

«Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Ο κόσμος είναι απλός και με έχει δεχτεί καλά. Δεν έχω συνηθίσει την ρουτίνα του καφέ βέβαια! Μένω στο Πανόραμα, έχω τη ζωή μου, πάω στην προπόνηση και είμαι πολύ χαρούμενος».

Γιατί επέλεξες να φύγεις από την Ευρώπη πρόπερσι; Ήταν οικονομικό το θέμα ή έλλειψη φιλοδοξίας;

«Μετά τη συμμετοχή μου στο τρίτο Μουντιάλ οι άνθρωποι από το Κατάρ με πλησίασαν και μου έκαναν μια πρόταση. Μου παρουσίασαν ένα πλάνο βάσει του οποίου πέραν του ποδοσφαίρου θα δούλευα με νέα παιδιά. Θα χτίζαμε τις ακαδημίες. Ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ και ήθελα ν’ ασχοληθώ μετά το ποδόσφαιρο. Αυτός ήταν ο λόγος. Όταν πήγα εκεί κατάλαβα ότι δεν ήταν για μένα το Κατάρ. Άλλη κουλτούρα, φιλοσοφία, άλλη γλώσσα, διαφορετικής ποιότητας παίκτες. Δεν μπορούσα να δουλέψω στο ποδόσφαιρο εκεί. Γι αυτό αποφάσισα να γυρίσω στην Ευρώπη».

Πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις κάποιο σημαντικό επίτευγμα με τον ΠΑΟΚ αυτή την σεζόν;

«Όπως είπα και πριν φυσικά και το πιστεύω».

Πόσα χρόνια ακόμα πιστεύεις ότι μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο; Τι σκέφτεσαι να κάνεις όταν αποσυρθείς;

«Ελπίζω να μην έχω τραυματισμούς. Είναι σημαντικό αυτό για έναν παίκτη. Ο στόχος πλέον μπαίνει κάθε χρόνο. Νιώθω δυνατός. Θέλω να παίξω δύο χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο και μετά να γυρίσω στην Πορτογαλία να κλείσω την καριέρα μου. Η οικογένειά μου με χρειάζεται. Τώρα σκέφτομαι μόνο το ποδόσφαιρο, το απολαμβάνω καθημερινά, την προπόνηση, τους αγώνες, τους φίλους στην ομάδα. Πιστεύω ότι έχω ακόμα χρόνο μπροστά μου και θέλω να κερδίσω κάτι. Δουλεύω σκληρά γι αυτό. Έτσι είναι η νοοτροπία μου».

Πιστεύεις ότι έχεις δώσει στην ομάδα όσα ήθελες; Έχεις δικαιώσει τις προσδοκίες του εαυτού σου;

«Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Προσπαθώ να βελτιώνω τα αδύναμα σημεία μου κ να βγαίνω πιο δυνατός μέσα από τις προπονήσεις».

Αν μπορούσες να φέρεις κάποιον πρώην συμπαίκτη σου στην ομάδα, ποιον θα διάλεγες και γιατί;

«Αυτή η ερώτηση σηκώνει πολύ σκέψη, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο για μένα να πω μόνο ένα όνομα. Είχα τόσο σημαντικούς παίκτες μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι σωστό να επιλέξω έναν. Όλοι είναι σημαντικοί για μένα».

Πως αισθάνεσαι φέτος που είσαι ένας από τους αρχηγούς του ΠΑΟΚ; Βλέπεις την ομάδα ποιο ανταγωνιστική από πέρυσι;

«Είναι τιμή για μένα να είμαι στη λίστα με τους αρχηγούς αυτής της μεγάλης ομάδας. Με την εμπειρία μου και την προσωπικότητά μου προσπαθώ να βοηθήσω. Δίνω εμπειρία και προσπαθώ να βοηθώ όπως μπορώ. Είναι μια νέα σεζόν με νέο προπονητή και καινούριους παίκτες. Θεωρώ ότι θα χτίσουμε μια δυνατή ομάδα και θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα».

Περίμενες μία πιο ευνοϊκή κλήρωση ή η Μπρόντμπι είναι βατός αντίπαλος;

«Θα είναι δύσκολα παιχνίδια. Έχουν καλούς παίκτες με εμπειρία. Πρέπει να είμαστε καλοί στην Τούμπα, να μην δεχτούμε γκολ. Nα αναλύσουμε τον αντίπαλο και να έχουμε καλή στρατηγική. Στον επαναληπτικό πρέπει να είμαστε 90’ συγκεντρωμένοι. Να μην κάνουμε λάθη τα οποία θα οδηγήσουν σε γκολ. Και οι δύο ομάδες έχουν μοιρασμένες πιθανότητες, αλλά θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε».

Στην εθνική Πορτογαλίας προπονητής είναι ο Φερνάντο Σάντος που παρακολουθεί στενά τον ΠΑΟΚ. Το βλέπεις αυτό σαν βήμα να γυρίσεις στην εθνική σου ομάδα ή το έχεις αποκλείσει;

«Μίλησα μαζί του πριν έρθω στον ΠΑΟΚ. Μου είπε πολύ καλά λόγια. Αν είμαι σε καλή φόρμα θα παίξω στην Εθνική. Πρέπει να παλεύω καθημερινά. Η Πορτογαλία έχει πολλούς και καλούς αμυντικούς, αλλά έχω παίξει σε τρία Μουντιάλ με διαφορετικούς προπονητές. Ξέρω ότι ο Σάντος βλέπει τον ΠΑΟΚ κι αν παίζω καλά θα με συμπεριλάβει στην λίστα. Πρέπει να περιμένω την ευκαιρία μου».

Μίλησε μας για τους συμπαίκτες σου, Τζαβέλλα και Αθανασιάδη.

«Είναι πολύ καλά παιδιά. Ο Κλάους είναι σημαντικός για μας και χαίρομαι που επιστρέφει. Είναι ένας από τους αρχηγούς μας. Είναι κ οι δύο διεθνείς, έμπειροι κι ο ΠΑΟΚ τους χρειάζεται. Αυτή τη σεζόν θα δουλέψουμε να είμαστε σε καλή φόρμα».

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος παίκτης από αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στο ρόστερ της ομάδας;

«Ο καλύτερος παίκτης είναι η ομάδα. Οι 11 που ξεκινάνε και οι τρεις που έρχονται από τον πάγκο. Και βασικά ο προπονητής. Αυτός βάζει τους κανόνες από τον πάγκο. Πρέπει να πιστέψουμε στη δουλειά που γίνεται για να μείνουμε δυνατοί. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα ή με τους σταρ. Σταρ είναι ο ΠΑΟΚ. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ομάδα. Ο πιο σημαντικός είναι ο προπονητής. Αυτός αποφασίζει για όλα».

Τι σε έκανε να έρθεις στον ΠΑΟΚ;

«Οι πρώτες μου συζητήσεις διήρκεσαν ένα μήνα. Μίλησα με τον Βρύζα, μου είπε για το πρότζεκτ, τον κόσμο. Μίλησα με τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη και αποφάσισα. Είναι μια οικογένεια ο ΠΑΟΚ. Υπάρχει επαγγελματισμός, αλλά και οικογενειακό κλίμα. Μου αρέσει να δουλεύω έτσι. Μου αρέσει να νιώθω χαρούμενος και να μιλάω με όποιον δουλεύει στην ομάδα. Τους σέβομαι όλους».

Τι άποψη έχεις για τον λαό του ΠΑΟΚ;

«Είναι απίστευτοι. Όταν έρχονται στο γήπεδο να μας βοηθήσουν δύσκολα κάποιος μπορεί να μας κερδίσει. Είναι ένας έξτρα παίκτης. Πρέπει ο κόσμος να πιστέψει στην ομάδα, να έρχεται στο γήπεδο και τότε θα κερδίζουμε στην Τούμπα. Όλοι θα φοβούνται να έρθουν στην έδρα μας».

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για φέτος;

«Θέλω να περάσουμε στους ομίλους του Europa League και να προκριθούμε και στη φάση των νοκ άουτ. Επίσης, θα ήθελα να πετύχω κάποια γκολ. Όπως τα προηγούμενα χρόνια στην καριέρα μου. Πρέπει να βελτιωθώ στις στημένες φάσεις και να πετύχω 4-6 γκολ».

Φέτος φαίνεσαι καλύτερος αλλά και πάλι κάνεις κάποια αβίαστα λαθάκια. Γιατί;

«Πιστεύω στη ψυχολογική δουλειά. Αν δεν είσαι δυνατός νοητικά δεν μπορείς να αποφύγεις τα λάθη. Πρέπει να βελτιώνεσαι καθημερινά και με την ποιότητά σου να δείξεις ποιος είσαι».

Συγκρίνεται η ατμόσφαιρα της γεμάτης Τούμπας με το Μεστάγια; Ποιας ομάδας ήσουν οπαδός μικρός; Γιατί επέλεξες τον αριθμό 20;

«Η Τούμπα είναι ξεχωριστή. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκεί νιώθουν την αίσθηση του κόσμου. Την καρδιά, την πίστη κ τη δύναμη που μας δίνετε. Η αίσθηση είναι απίστευτη. Το Μεστάγια είναι διαφορετικό. Είναι ένα μυθικό γήπεδο. Η υποστήριξη του κόσμου είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορείς να το συγκρίνεις με την Τούμπα ούτε τον αριθμό των φιλάθλων που βρίσκονται εκεί. Επέλεξα το νούμερο 20 γιατί μου αρέσει ως αριθμός. Την πρώτη φορά που το επέλεξα ήταν επειδή ήταν ελεύθερο. Στη συνέχεια όταν το φόρεσα ένιωθα άνετα και οι εμφανίσεις μου ήταν καλές, έτσι το κράτησα και είναι το νούμερό μου. Οσο για την ομάδα που υποστηρίζω, είναι κάθε φορά η ομάδα στην οποία αγωνίζομαι».

Μπορεί η άμυνα να αντεπεξέλθει στο 3-5-2 ή θα ζήσουμε ένα deja vu του δεύτερου μισού της περσινής χρονιάς;

«Πιστεύω στη νέα νοοτροπία και στην τακτική του προπονητή. Το σημαντικό δεν είναι τόσο το σύστημα. Σημασία έχει η συνολική φιλοσοφία. Η Γιουβέντους έπαιζε επτά χρόνια αυτό το σύστημα και τώρα άλλαξε. Όλοι πρέπει να πρεσάρουν, να ξέρουν τι κινήσεις πρέπει να κάνουν. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα δουλειάς. Αν έχεις ποιότητα είσαι πιο δυνατός. Έτσι μπορείς να αλλάξεις κ σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι 100% έτοιμος; Τι πήγε λάθος πέρυσι στην ομάδα;

«Δουλεύω καθημερινά για να είμαι στο 100%. Το σημαντικό είναι μα μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βελτιώνεσαι σε κάθε προπόνηση. Κάθε φορά μαθαίνω. Το σημαντικό είναι όλη η ομάδα να είναι στο 100%. Τότε όλα θα είναι πιο εύκολα. Όλοι θα δουλεύουν σωστά και υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Ακόμα κι ο Μέσι χρειάζεται τη βοήθεια των συμπαικτών του».

Πως μπορείς να εξηγήσεις τον αποτυχία του ΠΑΟΚ την περασμένη σεζόν;

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την περσινή σεζόν. Σε πέντε μήνες τα είδα όλα. Αλλάξαμε δύο προπονητές και τεχνικό διευθυντή. Ολοι πρέπει να δουλεύουν μαζί, ενωμένοι χωρίς πολλές αλλαγές. Τα νέα πρόσωπα φέρνουν πάντα αλλαγές. Είναι καλό να υπάρχει σταθερότητα».

Πως είναι οι σχέσεις σου με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας ( Πέλκα , Κωνσταντινίδη , Χαρίση κλπ); Τους συμβουλεύεις;

«Προσπαθώ συνεχώς να τους λέω την άποψή μου και να τους βοηθώ σε ορισμένα κομμάτια της προπόνησης, των αγώνων και της προσωπικής τους ζωής. Έχουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές με μεγάλη ποιότητα και χρειάζονται δίπλα τους παίκτες με εμπειρίες. Αγωνίζομαι σε επαγγελματικό επίπεδο από 17 ετών, έχω μάθει πολλά από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές. Προσπαθώ να περάσω στους νέους ορισμένες απόψεις σημαντικές για το μέλλον τους. Για να γίνεις μεγάλος παίκτης πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Στις προπονήσεις. Αν σκέφτεσαι μόνο τους αγώνες κ ξεχάσεις τις προπονήσεις δεν είναι καλό γιατί στο μέλλον η απόδοσή σου θα πέσει. Δεν μπορείς έτσι να βάλεις τις βάσεις για μια μεγάλη καριέρα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό». 



Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved