ΠΑΟΚ: «Γκολ και στις επενδύσεις ο Σαββίδης»

ΠΑΟΚ: «Γκολ και στις επενδύσεις ο Σαββίδης»

Ολο και πιο αισθητή κάνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο Ιβάν Σαββίδης, σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς εκτός από τον ΠΑΟΚ, έχει κάνει κι άλλες κινήσεις.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί δισέλιδο αφιέρωμα σε όλα έχει κάνει ως τώρα ο ομογενής επιχειρηματίας στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα προτίθεται να κάνει...

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Είναι Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012. Στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης δίνει την πρώτη - και τελευταία του μέχρι σήμερα - συνέντευξη Τύπου. Η εκδήλωση θυμίζει συνέντευξη Τύπου πολιτικού αρχηγού. Ολα είναι προγραμματισμένα και οργανωμένα με αυστηρότητα. Ο κ. Σαββίδης μπαίνει στην αίθουσα φουριόζος με τη συνοδεία του να ακολουθεί.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου κάνει περισσότερο πολιτικά σχόλια, παρά αθλητικά. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει έρθει μόνο ως επενδυτής στον ΠΑΟΚ, αλλά έχει έρθει εκπροσωπώντας ρωσικά κεφάλαια, ίσως και τη ρωσική διπλωματία. Εξάλλου το παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς. «Αν η Ελλάδα πει στους Ρώσους ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στη χώρα, εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι το 2013 η Ελλάδα θα ήταν οικονομικά εύρωστη χώρα», είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι με τους ρώσους επιχειρηματίες που έχει μιλήσει, υπολογίζει πως διαθέτουν δυνατότητα επένδυσης γύρω στις 500 δισ. δολάρια.

ΑΠΟ ΤΟ 2006. Κοντράστ εικόνας, με την πρώτη του εμφάνιση στο προσκήνιο, το καλοκαίρι του 2006. Τότε είχε προσπαθήσει να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιάννη Γούμενο. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μερικούς μήνες και όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της Τούμπας τον υποδέχθηκαν σαν μεσσία. Τον οδήγησαν στο γήπεδο και τον ξενάγησαν. Τελικά ο Ιβάν Σαββίδης αποδείχθηκε ανενημέρωτος για τα πράγματα της ομάδας. Μόλις ενημερώθηκε από τον Ερασιτέχνη ότι το γήπεδο της Τούμπας δεν ανήκει στην ΠΑΕ, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν και έφυγε άπραγος, με το σχόλια «άλλος ένας που ήθελε να διαφημιστεί ανέξοδα στον ΠΑΟΚ», να τον ακολουθεί. Εκείνο το διάστημα ήταν που έξω από τα γραφεία του Δικεφάλου έκαναν παρέλαση οι «επενδυτές», οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον αποδεικνύονταν απλοί τυχοδιώκτες.

Τελικά ο Ιβάν Σαββίδης όχι μόνο πήρε τον ΠΑΟΚ, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι θέλει αλλά και μπορεί να αλλάξει το προφίλ της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος του όμως δεν είναι αυτός. Οπως υποστηρίζει, η ενασχόλησή του με τον ΠΑΟΚ δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις του.

«ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Οπως και να έχει, ο ΠΑΟΚ αποτελεί σημαντικό επικοινωνιακό όπλο στα χέρια του Ρώσου ομογενούς. Ενα όπλο που το χρειάζεται προκειμένου, όπως έχει πει, να πείσει τους Ρώσους να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και τους Ελληνες να εμπιστευθούν τους Ρώσους, αφού μεγάλο παράπονό του - το οποίο εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε - είναι ότι η Ελλάδα δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τη Δύση από ό,τι τη Ρωσία. «Εμείς οι Ελληνες στη Ρωσία είμαστε τυχεροί γιατί οι Ρώσοι αγαπούν τους Ελληνες παραπάνω από ό,τι οι Ελληνες αγαπούν τους Πόντιους. Εγώ θέλω η ρωσική αυτοκρατορία να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Με τις κινήσεις μου, θέλω να δείξω στους έλληνες πολιτικούς ότι εμείς, οι Ρώσοι, είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στα ομόδοξα αδέρφια», έχει δηλώσει μεταξύ των άλλων.

Ο Ιβάν Σαββίδης, μπορεί στο ευρύ κοινό να εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2006, η δράση του και η προσφορά του όμως στις ποντιακές κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας - και όχι μόνο - αρχίζουν από πολύ παλιά. Μάλιστα στο χωριό Πρόχωμα του Νομού Θεσσαλονίκης έχει χτίσει στη μνήμη των γονιών του την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, την οποία επισκέπτεται συχνά, ενώ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να γίνει και πάλι λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, έπειτα από 88 χρόνια.

Ενδιαφέρεται ακόμα και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ο Ιβάν Σαββίδης, πέρα από τον ΠΑΟΚ και τον αθλητισμό, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, αλλά και όπου αλλού παρουσιαστεί ευκαιρία. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις του, αλλά και οι επενδύσεις των φίλων του Ρώσων στην Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Αυτό αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, πέρα από το πρόβλημα των χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο που φαίνεται ότι οδεύει προς λύση, συζητήθηκε και το ταξίδι του Πρωθυοπουργού στη Ρωσία. Ο Ιβάν Σαββίδης περιμένει τα αποτελέσματα του ταξιδιού, προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω σε επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό είναι συγκρατημένος όσον αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις του και δεν διαψεύδει, αλλά ούτε επιβεβαιώνει αυτά που ακούγονται ότι ενδιαφέρεται για τον ΟΣΕ, τη ΣΕΚΑΠ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Κάποια από αυτά τον ενδιαφέρουν πραγματικά και κάποια άλλα απλώς ακούγονται. Στο πού θα προχωρήσει και πού όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα» υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του.

Σχεδιάζει την κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στη Νότια Εύβοια

Ασπρο και μαύρο είναι τα χρώματα του ΠΑΟΚ, η ομάδα που αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ελλάδα, για το Ρώσο ομογενή επιχειρηματία και «κολλητό» του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιβάν Σαββίδη.

Με τα ίδια χρώματα και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας «Black & White», ο κ. Σαββίδης στις αρχές της εβδομάδας τάραξε και πάλι τα νερά της Θεσσαλονίκης, χτυπώντας αυτή τη φορά στο μέτωπο του τουρισμού. Η εταιρεία του αναδείχθηκε πλειοδότρια στο διαγωνισμό του ΙΚΑ για την ανάληψη της διαχείρισης για ένα χρόνο του εμβληματικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς.

Ωστόσο ο τουρισμός φαίνεται ότι θα αποτελέσει πεδίο και για άλλες επενδυτικές κινήσεις από τον κ. Σαββίδη, που ήρθε στην Ελλάδα για επενδύσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Ειδικότερα όσον αφορά το Μακεδονία Παλάς ο Ιβάν Σαββίδης κινήθηκε χωρίς να αφήσει να διαρρεύσει οτιδήποτε, καταθέτοντας προσφορά για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου, η οποία ήταν τελικά η υψηλότερη.

Ο Ρώσος ομογενής προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα 95.000 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 50.000 ευρώ. Οι άλλοι μνηστήρες – η Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και η εταιρεία Aenaos από την Πάρο – είχαν προσφέρει 51.000 και 81.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού η εταιρεία Black & White του Ιβάν Σαββίδη θα πρέπει να διατηρήσει το 92% του προσωπικού (120 εργαζόμενοι) ενώ αποκτά προβάδισμα και ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση – για 25 ή 30 χρόνια – του Μακεδονία Παλάς.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ο νέος διαγωνισμός θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος καινούργιος υποψήφιος επενδυτής προσφέρει το ίδιο τίμημα με τον προσωρινό διαχειριστή (Black & White) θα προτιμηθεί ο δεύτερος, δηλαδή η εταιρεία του κ. Σαββίδη.

Επιπλέον το διάστημα της προσωρινής διαχείρισης ο κ. Σαββίδης θα έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να μελετήσει τις ανάγκες της μονάδας και να σχεδιάσει τις απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της, σε περίπτωση που αυτή τεθεί υπό τον έλεγχο του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με το Μακεδονία Παλάς ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε το πρώτο επίσημο επιχειρηματικό βήμα στον τουριστικό κλάδο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του επιχειρηματία, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, καθώς στα σχέδια του περιλαμβάνεται η δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας αποκλειστικά για ρώσους πελάτες, σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια.

Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Πόρτο Λαφιά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του κ. Σαββίδη θα επιδιωχθεί η μελλοντική ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιοχής με τη Ραφήνα.

Επίσης, στα σχέδια του κ. Σαββίδη περιλαμβάνεται και η εξαγορά γνωστού τουριστικού πρακτορείου που διακινεί ρώσους τουρίστες και οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακαδημίες και γήπεδο προτεραιότητες για τον ΠΑΟΚ

Ο ρώσος ομογενής έχει ετοιμάσει και ένα σχέδιο ανάπτυξης που αφορά τον ΠΑΟΚ. Εκτιμά μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση του η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι βιώσιμη, αν όχι κερδοφόρος επιχείρηση.

Ο πρώτος τομέας αφορά την ανάπτυξη των ακαδημιών του Δικεφάλου, όπου σε συνεργασία με ακαδημίες ποδοσφαίρου διατηρεί στη Ροστόφ θα μπορούν να παράγουν ποδοσφαιριστές προκειμένου να ενισχύουν την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Δεύτερος αλλά πολύ σημαντικός τομέας, που τον ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το Δικέφαλο το 2006, είναι το γήπεδο της Τούμπας. Ηδη έχει ξεκινήσει μελέτη για το κατά πόσο μπορεί να ανασκευαστεί και να αξιοποιηθεί το γήπεδο στο χώρο όπου βρίσκεται. Αν η μελέτη αυτή δεν παρουσιάσει τα στοιχεία που θέλει για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, τότε έχει πει ότι θα αναζητηθεί άλλη τοποθεσία για την κατασκευή του παρότι έχει τονίσει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε η ομάδα να παραμείνει στη φυσική της θέση.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης προχωρά προσεκτικά και επιφυλακτικά σε όλες τις κινήσεις του. Ακόμα και στον ΠΑΟΚ, αφού αποφεύγει να ακολουθήσει την πεπατημένη των ηχηρών μεταγραφών και προτιμά πρώτα να οργανώσει την εταιρεία, να θέσει τις βάσεις που θέλει και στη συνέχεια να επενδύσει σε μεταγραφές, δίχως όμως να απογοητεύσει τους φιλάθλους.

Για την ώρα έχει ισορροπήσει αριστοτεχνικά και έχει ξεπεράσει όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν, με μεγαλύτερο εκείνο του Γκαρσία, που παρουσιάστηκε μετά το ντέρμπι με τον Αρη και το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα και προς του φιλάθλους, οριοθετώντας τις σχέσεις τους».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Το μάθαμε κι αυτό! Survivor 2: Τι συνδέει την Δαλάκα με τον Αγόρου
Το μάθαμε κι αυτό! Survivor 2: Τι συνδέει την Δαλάκα με τον Αγόρου
Ολυμπιακός: Μπράουν και επίσημα! (photos)
Ολυμπιακός: Μπράουν και επίσημα! (photos)
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Αυτό θύμισε ο Σαββίδης στον Μακ και έβαλε «φωτιά» στο ντέρμπι
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Αυτό θύμισε ο Σαββίδης στον Μακ και έβαλε «φωτιά» στο ντέρμπι
Survivor 2: Κλάμα στο Twitter με μπαλάρα Σαμαρίνου - Δαλάκα και αναλύσεις Νάσου για… κλίκα! (photos)
Survivor 2: Κλάμα στο Twitter με μπαλάρα Σαμαρίνου - Δαλάκα και αναλύσεις Νάσου για… κλίκα! (photos)
Χαμός σε ΔΕΚΟ με ροζ σκάνδαλο: Φωτογραφίες αρχισυνδικαλιστή με την καυτή... Τζούλια
Χαμός σε ΔΕΚΟ με ροζ σκάνδαλο: Φωτογραφίες αρχισυνδικαλιστή με την καυτή... Τζούλια
Οικογενειακή τραγωδία στον Άγιο Δημήτριο – Άνδρας σκότωσε την αδερφή του και αυτοκτόνησε
Οικογενειακή τραγωδία στον Άγιο Δημήτριο – Άνδρας σκότωσε την αδερφή του και αυτοκτόνησε
Ειρήνη Λαγούδη - Η ανατριχιαστική αποκάλυψη του αδερφού της που αλλάζει τα ΠΑΝΤΑ
Ειρήνη Λαγούδη - Η ανατριχιαστική αποκάλυψη του αδερφού της που αλλάζει τα ΠΑΝΤΑ
Αναβλήθηκε η ακρόαση του 19χρονου μοντέλου με την κοκαΐνη στο Χονγκ Κονγκ
Αναβλήθηκε η ακρόαση του 19χρονου μοντέλου με την κοκαΐνη στο Χονγκ Κονγκ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης