Δώνης: «Τέλος στα… δώρα!»

Δώνης: «Τέλος στα… δώρα!»

Να σταματήσει ο ΠΑΟΚ να είναι τόσο… γενναιόδωρος με τους πιο αδύναμους ποιοτικά αντιπάλους, «καθαρίζοντας» τους αγώνες ως μεγάλη ομάδα  που είναι, επιθυμεί ο Γιώργος Δώνης.

Παράλληλα, ο τεχνικός του «Δικέφαλου», μιλώντας στην κάμερα της NOVA, τόνισε ότι τον προβληματίζουν οι διαδοχικές αποβολές των παικτών του στα τελευταία παιχνίδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Λόρενς πρέπει να αντιληφθεί περισσότερο την ελληνική νοοτροπία - Τι είπε για το ματς με την ΑΕΚ, την Κέρκυρα και το θεσμό του Κυπέλλου.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γιώργος Δώνης:

Η αρχή έγινε με την απάντηση που μας έδωσε στο ερώτημα για το αν υπάρχει κάτι ωφέλιμο για τον ΠΑΟΚ από την αναμέτρηση του περασμένου Σαββάτου, φυσικά πέρα από τους τρεις βαθμούς.

«Νομίζω ότι από το συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν πολλά ωφέλιμα στοιχεία. Πρώτα από όλα είναι ότι . στην προπονητική μου καριέρα μέχρι τώρα δεν είχα συναντήσει τέτοιου είδους άμυνα. Υπήρχαν πολλές οργανωμένες άμυνες, ομάδες που προσπαθούσαν να 'καταστρέψουν', να κοιτάξουν πώς να 'κλέψουν' ένα παιχνίδι κι είναι λογικό μες στο ποδόσφαιρο αλλά πρώτη φορά αντιμετώπισα ως προπονητής να παίζει δίχως φορ σ' αυτό το 4-6-0 το οποίο το έκανε πάρα πολύ καλά από θέμα οργάνωσης μέσα στο παιχνίδι κι από θέμα τοποθετήσεων, όπου μας δυσκόλεψε στο να δημιουργήσουμε φάσεις. Φυσικά, αυτό το αναλύσαμε. Υπήρχαν κάποια θέματα τακτικής τα οποία τα κάναμε και κάποια άλλα, ειδικά με τους ακραίους χαφ μας τα οποία παρότι ζητήσαμε πολλές φορές στην προπόνηση επανειλημμένα δεν το κάναμε όπως θα έπρεπε. Άρα λοιπόν κάναμε μια ανάλυση ως προς την ανάπτυξή μας απέναντι σε τέτοιες άμυνες, το τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να βελτιώσουμε, πως πρέπει να κερδίσουμε μέτρα ώστε να φέρουμε περισσότερες τελικές και περισσότερες φάσεις και από τα άκρα και από τον άξονα ώστε την επόμενη φορά που θα το συναντήσουμε και σ' αυτόν τον βαθμό τουλάχιστον να είμαστε βελτιωμένοι και καλύτεροι».

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου πήγατε σε μια αλλαγή σχηματισμού εφαρμόζοντας τον «ρόμβο» στη μεσαία γραμμή, εντούτοις μήπως η συγκεκριμένη αμυντική διάταξη του αντιπάλου σας έβαλε σε σκέψεις ότι ενδεχομένως θ' αναζητήσετε και κάτι σ' επίπεδο συνολικού σχηματισμού;

«Δε νομίζω ότι για να διασπάσεις ένα τέτοιο σύστημα άμυνας είναι πιο πολύ θέμα αλλαγής σχηματισμού. Είναι πιο πολύ θέμα κάποιων κινήσεων μέσα στο γήπεδο. Θεωρώ ότι σε κάποια πράγματα δεν είχαμε εμείς την καλύτερη κίνηση όπως θα έπρεπε κι όπως ζητήσαμε με συνέπεια να μπλοκαριστούμε. Είναι βασικό κομμάτι ώστε απέναντι σε τέτοιες άμυνες να κερδίσεις μέτρα ώστε να πάρουν το πλάτος οι ακραίοι μπακ για παράδειγμα αλλά οι ακραίοι μπακ να πάρουν το πλάτος πιο ψηλά. Ώστε να μπορούν αμέσως να πάνε στο ένας εναντίον ενός και να πάνε στη σέντρα. Κάτι το οποίο δεν το κάναμε στο πρώτο ημίχρονο, το κάναμε σε λίγες φάσεις όπως έτσι πετύχαμε και το γκολ μ' αυτόν τον τρόπο και θέλουμε περισσότερες κάθετες πάσες μέσα στον άξονα ώστε ανάμεσα στις ζώνες να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις παίκτες μας μεσοεπιθετικοί μας ούτως ώστε να υπάρχουν επιλογές. Ούτε αυτό έγινε στον βαθμό που θα θέλαμε και το οποίο θα πρέπει να το κάνουμε στα επόμενα παιχνίδια. Τώρα στην αλλαγή σχηματισμού πολλές φορές εξαρτάται από το υλικό της ομάδας που έχεις. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως παίζουμε στο 4-4-2 ή στο 4-4-1-1 είναι δύσκολα για ένα παίκτη σημαντικό για την ομάδα μας όπως είναι ο Σαλπιγγίδης να παίξει στα άκρα με τη λογική ότι εγώ ζητάω πολύ από τους ακραίους να συγκλίνουν προς τα μέσα, να παίζουν ως παίκτες χαφ και όχι τόσο ως 'καθαροί' εξτρέμ. Άρα λοιπόν, όταν θα πρέπει να μπουν μέσα στην ομάδα κι ο Σαλπιγγίδης κι ο Λόρενς κι ο Αθανασιάδης προτιμώ να πάμε σ' ένα διαφορετικό σχηματισμό με τον Λόρενς σε πιο ελεύθερο ρόλο. Θέλαμε να γίνουμε πιο πιεστικοί κι αυτό ήταν η επιλογή μου - δηλαδή - ως προς την αλλαγή του σχηματισμού κι όχι ως προς τη φιλοσοφία παιχνιδιού».

Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δε θα πω δικαιολογημένα ή όχι αλλά για έναν ακόμη αγώνα ένας παίκτης αποβλήθηκε κι έμεινε η ομάδα με δέκα ποδοσφαιριστές. Είναι ένα γεγονός το οποίο σας προβληματίζει, δηλαδή οι διαδοχικές αποβολές;

«Φυσικά και με προβληματίζει. Δεν έχει σημασία ο λόγος, αν είναι ποδοσφαιρικός ή αν είναι αντίδραση εκείνη τη στιγμή γιατί θα πρέπει σε κάποια πράγματα να προσαρμοστούμε σε όλες τις συνθήκες και να μην προκαλούμε την τύχη μας από μόνοι μας. Η ομάδα θέλει να βρει ρυθμό, θέλω ν' αποκτά ένα σταθερό κορμό. Να μην αναγκάζομαι να γίνονται αλλαγές γιατί μ' αυτόν τον τρόπο επειδή είμαστε νέα ομάδα θα έχουμε καλύτερη δομή μέσα στο παιχνίδι μας, καλύτερη ισορροπία. Ειδικά για τον Λόρενς, επειδή είναι η δεύτερη φορά με διαφορετικό τρόπο θα πρέπει να καταλάβει κι ο ίδιος ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στο ελληνικό παιχνίδι. Είναι διαφορετικό να παίζεις στην Αγγλία όπου το παιχνίδι πάει πιο πολύ στη δύναμη, πιο πολύ στη μονομαχία, δεν υπάρχουν τόσο εύκολα κάρτες αλλά κι αυτό είναι ένα δείγμα προσαρμογής. Αν δεν προσαρμοστεί κι αυτός γρήγορα θα έχει πρόβλημα τόσο μέσα στο παιχνίδι αλλά τόσο και με τον προπονητή και με την ομάδα».

Υπήρξε συσχετισμός με το γεγονός ότι ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την αποβολή, ο συνεργάτης σας ο κ. Αγγελίνας μετέφερε την εντολή σας για επαναφορά του αρχικού σχηματισμού σε 4-4-2 ζητώντας από τον Ιρλανδό να περάσει στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής;

«Όχι δεν είχε σχέση, απλώς ξεκινήσαμε στην αρχή, στο πρώτο τέταρτο να πάμε στο 'ρόμβο' όπου ο Λίαμ (σ.σ. Λόρενς) ακόμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί λίγο σε τακτικό κομμάτι πίσω από τους δυο φορ σ' ότι αφορά τις τοποθετήσεις και σ' αυτό χρειάζεται να τον βοηθήσουμε εμείς για να προσαρμοστεί καλύτερα όταν αναγκαζόμαστε ν' αλλάξουμε σχηματισμό κι εκείνη τη στιγμή, πριν από την αποβολή, είχαμε αποφασίσει να γυρίσουμε πάλι στην ευθεία και να μείνει ο Φωτάκης δεξιά και να πάει ο Λόρενς αριστερά. Ε . δυστυχώς δεν προλάβαμε γιατί έγινε η φάση που μείναμε με δέκα παίκτες όπου πλέον λειτουργήσαμε διαφορετικά».

Συγκεκριμένα πλέον τα δεδομένα για τον αγώνα του Σαββάτου, δεν έχετε στη διάθεσή σας τους Κάτσε, Λόρενς (τιμωρημένοι), Γεωργιάδη (τραυματίας). Οι πρώτες σας σκέψεις που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας για τον συγκεκριμένο αγώνα;

«Εντάξει, είναι σημαντική η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) προπόνηση. Θέλω να δω στο κομμάτι της τακτικής και της λειτουργίας. Είναι περιορισμένες οι επιλογές. Πιστεύω όμως ότι όποιοι κι αν χρησιμοποιηθούν θα είμαστε πολύ δυνατοί ώστε να είμαστε σοβαροί, να διορθώσουμε κάποια πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να μπορέσουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε βαθμούς όπως στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, απέναντι σε ομάδες που ναι μεν σίγουρα προσπαθούν και μοχθούν πάρα πολύ στον αγωνιστικό χώρο αλλά έχουν χαμηλότερη ποιότητα από εμάς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν πόντοι όπως χάθηκαν στο Ηράκλειο».

Για τον αντίπαλο στο Κύπελλο;

«Νομίζω είναι μακριά. Ο θεσμός του Κυπέλλου που κρίνεται ένας τίτλος, φυσικά και μας ενδιαφέρει. Νομίζω ότι όταν θα έρθει η στιγμή θ' ασχοληθούμε με τον αντίπαλό μας, χώρια ότι ο θεσμός του Κυπέλλου είναι ένας θεσμός εκπλήξεων, πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί όταν θα παίξουμε τα δυο αυτά παιχνίδια του Κυπέλλου γιατί θέλουμε να πάμε μακριά στο θεσμό και να φτάσουμε μέχρι τον τελικό».



Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved