Αναψε πράσινο για Λεωφόρο - Βοτανικό!

Αναψε πράσινο για Λεωφόρο - Βοτανικό!

Το... πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου - Βοτανικού άναψε και επίσημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε:


Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου 2012, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ειδικής μελέτης (Master Plan) για την υλοποίηση του Προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, που αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση.

Στις τοποθετήσεις τους επί του θέματος οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των 10 παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, διατύπωσαν τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο «για το μεγαλύτερο έργο για την Αθήνα που θα φέρει επενδύσεις ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας πάντα σεβόμενο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και το σεβασμό στο περιβάλλον. Η δυνατότητα αυτή σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική στιγμή είναι μοναδική και εμείς δεν θα πούμε όχι. Δεν λειτουργούμε στενόμυαλα και στείρα αντιπολιτευτικά».

Η κα Έρη Κωνσταντάκου, εκ μέρους της παράταξης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ - ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»,είπε πως η ανάπλαση αυτή σημαίνει ολική εξαφάνιση του πρασίνου, καθώς και καταστροφή και υποβάθμιση της πόλης, ενώ ο κ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»δήλωσε, πως είναι «κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης και τσιμεντοποίησης της περιοχής».

Ο κ. Θανάσης Πλεύρης εκ μέρους της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» μίλησε για έργο περιβαλλοντικά συμβατό, αναπτυξιακό, με αθλητικό και εμπορικό χαρακτήρα «έργο που χρειάζεται η Αθήνα».

Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος εκ μέρους της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», τόνισε ότι πρόκειται για προσχηματική ανάπλαση και για απλή διαμόρφωση του χώρου, ώστε να παραδοθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ο κ. Δημήτρης Βαρελάς από την«ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ», είπε πως το θέμα «δεν είναι άσπρο - μαύρο, υπάρχουν υπέρ και κατά. Θα κινηθούμε σε θέση ρεαλιστική βάση, για να στηριχθεί η μελέτη».

Ο κ. Γιώργος Δημαράς εκ μέρους της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ», ζήτησε την αναβολή του θέματος, ενώ έκανε λόγο για πολύ κακές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, ο κ. Κώστας Διάκος, επικεφαλής της παράταξης, μίλησε για «υποκρισία που εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις κεντρικής Διοίκησης και επιχειρηματιών», ενώ ο κ. Άγγελος Χάγιος από την«ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ», χαρακτήρισεψευδεπίγραφο τον τίτλο «διπλή ανάπλαση και ανάπλαση», τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την κάλυψη περιβαλλοντικών και κοινωνικών αναγκών.

Ο κ. Χρήστος Καπάταης από το «ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ», είπε ότι μόνο οι μνημονιακές δυνάμεις θέλουν αυτό το έργο και ότι πρέπει να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής και να γίνουν υποδομές που έχουν ανάγκη οι πολίτες, ενώ ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Γιομπαζολιάς, έκανε λόγο για «διαδρομή με επιχειρηματολογίες γεμάτες υποκρισία».

Τέλος, εκπρόσωπος της Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του Ελαιώνα, ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και ο σεβασμός στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, απάντησε στις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε πως «όταν λέμε για ανάπτυξη, εννοούμε έργα. Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο που προβλέπεται για την περιοχή της Αθήνας. Αν λέμε όχι σε έργα, λέμε όχι σε νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν θέλουμε να γίνει τίποτα, πάντα θα υπάρχει μια δικαιολογία» και συνέχισε λέγοντας:

«Το θέμα της διπλής ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό είναι απ' τα σημαντικότερα ζητήματα ανάπλασης στην Αθήνα και την Αττική. Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσουμε και θα γνωμοδοτήσουμε για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που σύμφωνα με το Νόμο απαιτείται για έργα αυτής της κλίμακας.

Η ιστορία της διπλής ανάπλασης συζητείται επί μακρό χρονικό διάστημα. Αρχικά υπήρξε ο Νόμος 3481 του 2006, ακολούθησε η 3059 του 2009 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια είχαμε το Νόμο 3983 του 2011.

Με τη νέα ρύθμιση μειώνεται η συνολική δόμηση στο Βοτανικό κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου απ' αυτήν που προέβλεπε ο Νόμος 3481 του 2006, δηλαδή κατά ποσοστό 60%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου στην περιοχή του Βοτανικού κατά 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα έχουμε 100.000 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρου πρασίνου.

Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων. Συνολικά 178.000 τ.μ. θα γίνουν κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής και πρασίνου του Δήμου της Αθήνας.

Μόνο τα 43.000 τ.μ. ανήκουν σε ιδιώτη και θα γίνουν εμπορικό κέντρο.

Στη Λ. Αλεξάνδρας θα έχουμε 20 στρέμματα πράσινο.

Όλα βασίζονται στην Απόφαση του ΣτΕ, που ορίζει ακριβώς την απαίτηση για ισοζύγιο στους κοινόχρηστους χώρους.

Η ανάπλαση των προσφυγικών, η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού, η επέκταση του πρασίνου από το λόφο Στρέφη είναι ένα σχέδιο ανάπλασης στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα.

Τα έργα στο Βοτανικό περιλαμβάνουν και δημιουργία χώρων πρασίνου 30.000 τ.μ.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αφορά στο σύνολο της ανάπλασης και των κατασκευών στο Βοτανικό.

Όλοι επικεντρώσανε το ενδιαφέρον τους στο εμπορικό κέντρο του ιδιώτη, ενώ το σωστό είναι ότι πρέπει να συζητάμε για τη διπλή ανάπλαση, που περιλαμβάνει το Βοτανικό και τα γήπεδα της Λ. Αλεξάνδρας. Η ιδιωτική επένδυση είναι λιγότερο από 10% της έκτασης.

Ας σκεφτούμε, όμως, και την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην περιοχή του Βοτανικού με την εικόνα της ανάπλασης που προτείνεται.

Ας μην ενοχοποιούμε ούτε την επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε την ανάπτυξη. Ο Δημόσιος Τομέας έχει την ανάγκη του Ιδιωτικού Τομέα και ο Ιδιωτικός Τομέας την ανάγκη του Δημοσίου Τομέα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από δουλειές και αυτό θα το επιδιώκουμε.

Καταγραφές - διαπιστώσεις τέλος. Πράξεις χρειάζονται.

Επομένως, το κέντρο της Αθήνας αποκτά συνεχόμενη ζώνη πρασίνου από τον Λυκαβηττό μέχρι το γήπεδο και στη συνέχεια με την περιοχή των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Παράλληλα μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπως αυτή του Βοτανικού, αναβαθμίζεται και καθίσταται σημαντικό αθλητικό κέντρο. Με την παρατήρηση βέβαια ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ολοκληρώσει το οδικό δίκτυο της περιοχής και τα υπόλοιπα έργα υποδομής (αποχετευτικά, υδραυλικά κλπ).

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν αρμοδιότητα για τη γνωμοδότηση στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στις άλλες Περιβαλλοντικές Μελέτες που θα ακολουθήσουν και πιστεύω ότι πρέπει να σταθούμε θετικά σε ένα έργο όπως αυτό. Γι' αυτό εισηγούμαστε την ψήφισή του».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής:

ΥΠΕΡ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «ΑΤΤΙΚΗ», «ΑΤΤΙΚΗ - ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ», «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»

ΚΑΤΑ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ - ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ», ο κ. Χάγιος από την παράταξη «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ», ο κ. Καπάταης από την παράταξη «ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ», καθώς και η κ. Ζερβάκη από την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ».

ΛΕΥΚΟ ψήφισε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιομπαζολιάς.

 Πλατείας Ανεξαρτησίας και Αναγνωσταρά και πάρκων επί της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου και εγκατάσταση πράσινης στέγης σε κοινόχρηστους χώρους», προϋπολογισμού 776.303,01 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. (κατά πλειοψηφία).



Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved