«Το ποτήρι ξεχείλισε»

«Το ποτήρι ξεχείλισε»

Ο γ.γ. Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, τοποθετήθηκε σχετικά με τη βία και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Μπιτσαξής στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» της Κυριακής (27/2):

Για την ικανότητα της Σούπερ Λίγκας να καταπολεμήσει τη βία: «Έτσι όπως είναι η Σούπερ Λίγκα σήμερα είναι αμφίβολο έως και αδύνατο αν μπορεί να αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής πολιτείας στα νευραλγικά ζητήματα και τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου (σ.σ.: βία, προσυνεννοημένοι αγώνες και διαφθορά). Για τη Σούπερ Λίγκα υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι να κάνει τις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου να πείσει για την αξιοπιστία της και τη δυνατότητά της να είναι συνομιλητής της ελληνικής Πολιτείας, ή η ΕΠΟ πρέπει να διοργανώνει το πρωτάθλημα, με στενότερη εποπτεία τόσο από τη διεθνή ομοσπονδία, όσο και από την ελληνική πολιτεία».

Για τα πρόσφατα γεγονότα του «Γ. Καραϊσκάκης»: «Το Καραϊσκάκη είναι η τελευταία σταγόνα σε ένα ποτήρι που το τελευταίο διάστημα γεμίζει διαρκώς και έχει φτάσει να ξεχειλίζει».

Για τις κινήσεις που θα έπρεπε να είχε πράξει η Σούπερ Λίγκα: «Αυτή τη στιγμή είναι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες, που είναι απαραίτητο να συλλειτουργήσουν, έτσι ώστε να περιοριστεί σοβαρά ή να εξαλειφθεί σοβαρά το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και να διασφαλιστεί γενικότερα η φερεγγυότητα του πρωταθλήματος. Όσο αυτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις δεν τηρούνται στην ολότητά τους, τα προαπαιτούμενα σοβαρότητας που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα του ποδοσφαίρου δεν πληρούνται».

Για τα μέτρα που θα πάρει η πολιτεία: «Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα της βίας λύνεται ως διά μαγείας, ευθύς αμέσως, με την μπαγκέτα του ταχυδακτυλουργού, κάνει λάθος. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο. Από τη φετινή εμπειρία προκύπτουν οι απόλυτες ενέργειες, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε. Τις οποίες έχει ανακοινώσει αρκετά λεπτομερώς ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος. Την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου με ουσιαστική αυστηροποίηση των ποινών στους φυσικούς αυτουργούς επεισοδίων, καθώς και την ένταξη των προσυνεννοημένων αγώνων στην έννοια του οργανωμένου εγκλήματος. Η διερεύνηση των ρητρών βίας του ΟΠΑΠ, που ήδη εφαρμόζονται και έχουν σημαντική απόδοση όταν έχουμε αντί για διαφήμιση, δυσφήμηση του προϊόντος του ΟΠΑΠ. Την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ και την ουσιαστική τιμώρηση των φωτοβολίδων, των βεγγαλικών που δημιουργούν στα γήπεδα εφιαλτική και τρομοκρατική ατμόσφαιρα. Επίσης, τη θέσπιση κανονιστικών αυτοματισμών και τη διακοπή αγώνων υποχρεωτικά. Όταν απειλείται η σωματική ακεραιότητα αθλητών, καθώς και άλλων όσων νομίμως παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Έχω ζητήσει από την ΕΠΟ να εξετάσει με προσοχή το ενδεχόμενο σε κρίσιμους αγώνες της μετάκλησης ξένων διαιτητών».

Για τις ποινές που έχουν ζητηθεί από την ΕΠΟ: «Εξεταστέες είναι και οι βαθμολογικές συνέπειες για τις ομάδες που είναι υπαίτιες για επεισόδια. Καθώς και η αυτόματη εφαρμογή σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις του κανονιστικού πλαισίου της διεθνούς ομοσπονδίας»

Για τις ευθύνες των πρόσφατων επεισοδίων: «Στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όμως, στο παρελθόν έχουν υπάρξει αγώνες που έχει αδικηθεί ο Ολυμπιακός και πολλές άλλες ομάδες. Η διαιτησία είναι ανθρώπινη δράση. Η διαιτητική απόφαση λαμβάνεται στιγμιαία και μέσα στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και είναι πάντα ευάλωτη σε λάθη. Όμως, βαριά λάθη που πυροδοτούν την αλυσιδωτή αντίδραση της βίας πρέπει να έχουν αυτόματες συνέπειες. Αν υπάρχουν ελλείμματα στους κανονισμούς, αυτά πρέπει να διορθωθούν. Υπάρχουν θεσμοί που θα κρίνουν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια. Είναι, όμως, βέβαιο ότι για κάθε επεισόδιο που συμβαίνει σε ένα γήπεδο, την αντικειμενική ευθύνη την έχει η φιλοξενούσα ΠΑΕ».

Για τις αντιδράσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Η απάντησή μου θα είναι γενική. Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώσεις παραγόντων φιλοξενούμενες από πρωτοσέλιδα και εμπρηστικά κείμενα του οπαδικού Τύπου διεγείρουν και εξάπτουν μερίδα των οργανωμένων οπαδών. Φέτος, δυστυχώς, έχουμε αρκετές τέτοιες δηλώσεις από αρκετούς παράγοντες. Είναι κι αυτό ένα θέμα που συνδέεται με την αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Οφείλω, όμως, να πω: Η συγγνώμη στα ελληνικά δημόσια ήθη πρέπει πάντα να εκτιμάται και να αξιολογείται θετικά».Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης
Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης
Θρήνος στην Ιταλία - Σκοτώθηκε 18χρονος ποδοσφαιριστής της Λιβόρνο
Θρήνος στην Ιταλία - Σκοτώθηκε 18χρονος ποδοσφαιριστής της Λιβόρνο
KAIAFAS BATTLE 2023 by Motor Yacht APMONIA
KAIAFAS BATTLE 2023 by Motor Yacht APMONIA
Κάρλος Αλκαράθ – Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «τιτανομαχία» του Roland Garros στη Nova – Ώρα και κανάλι
Κάρλος Αλκαράθ – Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «τιτανομαχία» του Roland Garros στη Nova – Ώρα και κανάλι
©2011-2023 Onsports.gr - All rights reserved