Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού!
SHARE

Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού!

Τη σεζόν 1947-48 ακούστηκε για πρώτη φορά ύμνος του Παναθηναϊκού, σε γιορτή της ομάδας, με τον Πάνο Κόκκινο να τραγουδάει το «Προχωρείτε προς τη νίκη» των Βέλα-Κοφινιώτη, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» σε σημερινό (16/05) της δημοσίευμα.

Όταν αναφερόμαστε στον ύμνο του Παναθηναϊκού, μοιραία στη μνήμη όλων έρχεται ο ήχος του τυμπάνου και στην συνέχεια ο ήχος του εμβατηρίου όπου συνοδεύεται από το «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος» με την φωνή του Γιάννη Βογιατζή. 

Αυτό που δεν είναι γνωστό για αρκετό κόσμο, ενδεχομένως, είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '40 και για δέκα χρόνια περίπου υπήρχε ένα άλλο τραγούδι που λογιζόταν ως ύμνος του δημιουργήματος του Γιώργου Καλαφάτη!

Το συγκεκριμένο εύρημα ανήκει στον Γιώργο Κουσουνέλο, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Π» ότι ανακάλυψε τον συγκεκριμένο πράσινο θησαυρό από  το προσωπικό αρχείο του προπολεμικού γκολκίπερ του «τριφυλλιού» Σπύρου Λεκατσά...

«Ψάλλαμε τον ύμνο του Παναθηναϊκού»
Συγκεκριμένα σε ένα απόκομμα υπάρχει η περιγραφή μιας γιορτής του Παναθηναϊκού της σεζόν 1947-48 όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Αφού περάσαμε υπέροχα στην Λέσχη μας (υπήρχε πράσινη λέσχη στην συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Πατησίων), φάγαμε, ήπιαμε και στο τέλος αποχωριστήκαμε αφού πρώτα ψάλλαμε τον ύμνο του Παναθηναϊκού του Βέλλα και του Κοφινιώτη».

Πρόκειται για το «τρίφυλλο» άσμα «Προχωρείτε προς τη νίκη» το οποίο έγραψε ο Κώστας Κοφινιώτης, μελοποίησε ο Γιάννης Βέλλας και τραγούδησε ο Πάνος Κόκκινος. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε κυριαρχήσει όλων των υπολοίπων για μια δεκαετία περίπου και λογιζόταν ως ο ύμνος της ομάδας. Ήταν μια τριάδα παναθηναϊκών καλλιτεχνών οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στο «πράσινο» πεντάγραμμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βέλλας-Κοφινιώτης παρακολουθούσαν πιστά τον σύλλογο και στις αρχές της δεκαετίας του '60 έκαναν νέο... μουσικό «χτύπημα» καθώς δισκογραφούν τους «Λεβέντες του Παναθηναϊκού» με τον χορό των Πρασινοσκούφηδων.

Το βιογραφικό των δημιουργών
Ο άνθρωπος που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου του Παναθηναϊκού είναι ένας από τους πλέον γνωστούς Ελληνες στιχουργούς καθώς ενδεικτικά έχει γράψει: «Ήρθες αργά», «Εγώ θα σ' αγαπώ» (ο ρυθμός υπάρχει και σε σύνθημα του «τριφυλλιού» από την δεκαετία του '50),«Αυτός ο άλλος», «Ο ταξιτζής», «Άκου βρε φίλε», «Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου».

Επιπλέον ο Κώστας Κοφινιώτης έχει γράψει πέντε τραγούδια που εξυμνούν την Αθήνα και τα... κάλλη της. Στον αντίποδα ο συνθέτης Γιάννης Βέλλας έχει αφήσει την σφραγίδα του σε τραγούδια όπως τα: «Γύρισε, σε περιμένω, γύρισε»,« Ήρθες αργά».

Τέλος, ο Βολιώτης τραγουδιστής Πάνος Κόκκινος διέγραψε την δική του πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ξεκίνησε με τους Faces το 1966 ενώ τo 1972 αποχωρεί από την μπάντα και συνεχίζει solo καριέρα παίρνοντας μέρος σε μερικα φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Όσο για τον ύμνο;

Προχωρείτε προς τη νίκη
Προχωρείτε προς τη νίκη
Το 1908 ιδρύθει στην Ελλάδα
ο πιο μεγάλος Σύλλογος
και η πιο καλή ομάδα
για σύμβολο της έστησε
την πράσινη σημαία
στο στίβο και στα γήπεδα
η πιο τρανή ιδέα

Προχωρείτε προς τη νίκη
χείμαρρος το ηθικό
έχει σήμα το Τριφύλλι
και είναι πάντα θρυλικό

ο Παναθηναϊκός!!!Ιωνικός: Συνεχίζονται τα έργα στο γήπεδο
Ιωνικός: Συνεχίζονται τα έργα στο γήπεδο
Live Chat Πορτογαλία-Ουρουγουάη 0-0
Live Chat Πορτογαλία-Ουρουγουάη 0-0
Ποια παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σκωληκοειδίτιδα
Ποια παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σκωληκοειδίτιδα
Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό