Τα πλάνα του Κωστένογλου κρύβουν παγίδες

Τα πλάνα του Κωστένογλου κρύβουν παγίδες

Η ψυχολογική αλλαγή της ΑΕΚ είναι εμφανής από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Νίκος Κωστένογλου. Η αγωνιστική μεταμόρφωση των «κιτρινόμαυρων» δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα.

Αποτελεί κανόνα στο ποδόσφαιρο ότι η ομάδα που αλλάζει προπονητή, κερδίζει αρκετά... δράμια ψυχολογίας που της φτάνουν για τα πρώτα παιχνίδια. Στη συνέχεια, εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, όλα πάνε ρολόι. Εάν, όμως, αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το... μομέντουμ και η ομάδα να διατηρήσει την προβληματική της εικόνα. Στην ΑΕΚ η έλευση του Νίκου Κωστένογλου έφερε την αναμενόμενη αλλαγή στον ψυχολογικό τομέα.

Πολλοί ποδοσφαιριστές που έμοιαζαν να έχουν παρατήσει την προσπάθεια να πείσουν τον προηγούμενο προπονητή ότι αξίζουν χρόνο συμμετοχής, πήραν τα πάνω τους με την αλλαγή τεχνικού και έδειξαν άλλο πρόσωπο. Αυτό είχε αντανάκλαση στα δύο πρώτα ματς της «Ένωσης» με τον Κωστένογλου στον πάγκο. Ο 41χρονος προπονητής αναγκάστηκε λόγω των πολλών απουσιών να βγάλει παίκτες από την ναφθαλίνη και αυτοί τον δικαίωσαν.

Πλέον, το έργο του Κωστένογλου περνάει στη δύσκολη φάση του. Η ΑΕΚ καλείται να μεταμορφωθεί και αγωνιστικά ώστε να μπορέσει να κερδίσει τη χαμένη της αίγλη και ταυτότητα. Ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» προσπαθεί να περάσει στο παιχνίδι της ομάδας τα δικά του στοιχεία, ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες που ενδεχομένως να μην τις είχε αξιολογήσει.

Στον Κωστένογλου αρέσει η διάταξη 4-3-3. Αρκετές φορές ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει τονίσει ότι η «Ένωση» είναι από τη φύση της επιθετική ομάδα. Δοκιμάζοντας στην πράξη αυτό το σύστημα, ο Κωστένογλου διαπίστωσε ότι στο ρόστερ δεν υπάρχουν οι ποιοτικοί ακραίοι που χρειάζονται. Οι Σιαλμάς, Μπερνς, Λαγός υστερούν σε πολλά, ενώ μόνο ο Λεονάρντο φαίνεται να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Πρόβλημα υπάρχει και στη θέση του φορ. Ο Κωστένογλου είχε διαφορετική εντύπωση για την εκτελεστική δεινότητα του (κατά τα άλλα μαχητή) Μπέλεκ. Ο Καμερουνέζος δεν «έχει» το γκολ και όλα πλέον εξαρτώνται από το τι θα κάνει ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Επιπλέον, ο τραυματισμός του Έιντουρ Γκούντγιονσεν αφαίρεσε ακόμα μια καλή και αξιόπιστη επιλογή για το σκοράρισμα.

Στην άμυνα το δίδυμο Κάλα - Μανωλά έχει αποκτήσει χημεία, ωστόσο ο Κωστένογλου θεωρεί ότι η παρουσία του Τραϊανού Δέλλα στην ενδεκάδα είναι επιτακτική ανάγκη. Συνεπώς, σκέφτεται να «σπάσει» το δίδυμο του Ισπανού με τον Έλληνα αμυντικό, κάτι που ασφαλώς εμπεριέχει το ρίσκο του. Στα άκρα της άμυνας υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο προπονητής της ΑΕΚ στις εντολές του ενόψει του ματς με τον ΟΦΗ τόνισε ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να παίξει από τα άκρα, ώστε να ανοίξει την άμυνα των Κρητικών. Ο Κωστένογλου γνωρίζει ότι με τους Κοντοέ, Καράμπελα στα δύο άκρα της άμυνας πολύ δύσκολα θα το πετύχει. Και αυτό διότι οι δύο παίκτες υστερούν στο δημιουργικό κομμάτι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τους εξτρέμ. Αυτό προφανώς θα συμβεί και στα υπόλοιπα παιχνίδια και προβληματίζει πολύ τον προπονητή της ΑΕΚ.

Ο 41χρονος τεχνικός πιστεύει ότι μέσα από τη θεωρία και την προπόνηση μπορεί να βελτιώσει κάποια μειονεκτήματα των ποδοσφαιριστών του. Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε αισιοδοξεί ότι μπορεί να έχουν βρεθεί χρήματα και να υπάρξουν προσθήκες στο ρόστερ. Διότι σε διαφορετική περίπτωση ο Κωστένογλου θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει αρκετά από τα αγωνιστικά πλάνα που έχει για την ΑΕΚ. Και τότε το ρίσκο να αποτύχει (χωρίς ουσιαστικά να φταίει) θα μεγαλώσει επικίνδυνα...



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved