Super League 2: Επιτέλους σέντρα, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις
INTIME

Super League 2: Επιτέλους σέντρα, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις

Με καθυστέρηση 2 μηνών αρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα της Super League 2.

Η ώρα της σέντρας στη Super League 2 έφτασε, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, για την οποία η κατηγορία δεν έχει την απόλυτη ευθύνη. Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά και κατά την έναρξη, με τα έσοδα για μια ακόμη σεζόν να είναι λιγοστά.

Συμπληρώθηκαν οι ομάδες στις 11/10

Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης της έναρξης του πρωταθλήματος ήταν εξωγενής. Η ΕΠΟ έπρεπε να αποφασίσει, λόγω δικαστικών αποφάσεων για το Μητρώο, ποια θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα προβιβαστεί στη Super League 2. Η διοργανώτρια ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί περισσότερες ομάδες από όσες προβλέπονται στην προκήρυξη, βάζοντας τέλος στις προθέσεις της Ομοσπονδίας να διορθώσει κάποιες αδικίες με αυτόν τον τρόπο.

Τελικά, στις 11 Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε ποια θα είναι η 30ή ομάδα της κατηγορίας, με την ΕΠΟ να δίνει τη θέση στον Ηρακλή Λάρισας. Μαζί με τις Παναχαϊκή, ΠΑΟ Ρουφ και Προοδευτική, αποτελούν τις ομάδες που προβιβάστηκαν από τη Γ’ Εθνική.

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος της καθυστέρησης της έναρξης του πρωταθλήματος, αλλά όχι το μοναδικό πρόβλημα της κατηγορίας.

Τα λεφτά από το στοίχημα

Τα έσοδα από το στοίχημα που περίμεναν οι ΠΑΕ της Super League 2 στο τέλος της περασμένης σεζόν δεν ήρθαν ποτέ. Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών για την καταβολή τους, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν στις αρχές του 2023. Η αιτιολόγηση ήταν ότι την προηγούμενη φορά που δόθηκαν τα χρήματα από το στοίχημα στον επαγγελματικό αθλητισμό, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2021, ήταν χρήματα για το έτος 2021, πριν όμως μπουν αυτά στα ταμεία του κράτους από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος. Γι’ αυτό η δεύτερη φορά που θα καταβληθούν χρήματα στις ομάδες θα γίνει με πιο ορθολογικό τρόπο, αφού έχει εισπραχθεί ο φόρος.

Παρά τις αντιδράσεις και την απογοήτευση για τις κενές δεσμεύσεις, οι ΠΑΕ της Super League 2 δεν εισέπραξαν τίποτα και περιμένουν να λάβουν χρήματα τον Ιανουάριο του 2023.

Η συμφωνία με την ΕΡΤ και το περσινό μπόνους

Εκτός από τα χρήματα από το στοίχημα, οι ομάδες δεν έλαβαν ούτε τα χρήματα από την ΕΡΤ, ως μπόνους για τη θέση που τερμάτισαν την περασμένη σεζόν. Βάσει της συμφωνίας που είχε η Super League 2 με την ΕΡΤ, οι ΠΑΕ που παρέμειναν στην κατηγορία θα είχαν λαμβάνειν, ανάλογα με τη θέση που τερμάτισαν ένα ποσό ως μπόνους, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το κρατικό κανάλι δεν τα έδινε αυτά τα χρήματα, εάν η διοργανώτρια δεν δεχόταν η ανανέωση του τηλεοπτικού συμβολαίου να γίνει με μείωση του ποσού κατά ένα εκατ. ευρώ, μιας και μειώθηκαν οι ομάδες (από 34 σε 30) και δεν θα διεξαχθούν πλέι οφ και πλέι άουτ.

Οι επαφές με την ΕΡΤ κράτησαν καιρό, αλλά χωρίς να αλλάξει η στάση της. Τελικά, στο ΔΣ της Super League 2 αποφασίστηκε με πλειοψηφία να γίνει δεκτή η πρόταση της ΕΡΤ. Πλέον, μετά τις υπογραφές του νέου συμβολαίου, αναμένεται άμεσα η καταβολή του περσινού μπόνους, που θα δώσει μια ανάσα στις ομάδες.

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα χρήματα που θα μοιραστούν οι ομάδες είναι 2.735.000 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 91.166 ευρώ ανά ομάδα μεικτά, συν 600.000 ευρώ μπόνους για τις θέσεις 1-5.

Καταρτισμός ομίλων με Διαγόρα στο Βορρά

Όταν οριστικοποιήθηκε ο προβιβασμός της Ηλιούπολης και του ΠΑΟ Ρουφ στη Super League 2, στη θέση των Ξάνθης και Εργοτέλη που απέσυραν τη συμμετοχή τους, προέκυψε ένα ζήτημα. Ποια ομάδα θα μετακομίσει στον Βόρειο όμιλο για να πάρει τη θέση της Ξάνθης. Η αρχική πρόθεση της διοργανώτριας ήταν να κάνει κλήρωση ανάμεσα στις αθηναϊκές ομάδες, ωστόσο η λύση δόθηκε από τη Ρόδο. Ο Διαγόρας εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί στον βόρειο όμιλο, δίνοντας τη λύση, αλλά προκαλώντας ένα γεωγραφικό παράδοξο.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί σε διάστημα πέντε ημερών, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται την Παρασκευή (4/11) και το τελευταίο την Τρίτη (8/11). Ερωτηματικό αποτελεί το παιχνίδι Καλαμάτα-Ηρόδοτος, το οποίο κανονικά δεν θα έπρεπε να οριστεί. Κι αυτό επειδή ο Ηρόδοτος δεν δήλωσε συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας και η προβλεπόμενη ποινή είναι να χάσει στα χαρτιά το επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ωστόσο, η ποινή δεν έχει επιβληθεί ακόμα από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, μιας και η κρητική ομάδα δεν έχει κληθεί ακόμα σε απολογία!

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Α ΟΜΙΛΟΣ

Παρασκευή 4/11
15:15 Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, ΝΠΣ Βέροια – ΠΑΟΚ Β / ΕΡΤ3

Σάββατο 5/11
15:00 Σερρών, Πανσερραϊκός – Θεσπρωτός

Κυριακή 6/11
15:00 Νέας Τρίγλιας, Απόλλων Πόντου – Διαγόρας
15:00 Αλκαζάρ, ΑΕΛ – Ηρακλής Λάρισας
15:00 Μακεδονικού, Μακεδονικός – Νίκη Βόλου
15:00 Καυτανζόγλειο, ΠΟΤ Ηρακλής – Αλμωπός Αριδαίας

Δευτέρα 7/11
15:15 Μ. Κρητικόπουλος, Παναθηναϊκός Β - Απόλλων Λάρισας / ΕΡΤ3

Ρεπό: Αναγέννηση Καρδίτσας

Β ΟΜΙΛΟΣ

Σάββατο 5/11
13:45 Ριζούπολη, Απόλλων Σμύρνης – ΑΕΚ Β / ΕΡΤ3
15:00 ΔΑΚ Γάλλου, Επισκοπή – Ολυμπιακός Β

Κυριακή 6/11
13:45 Στ. Μαυροθαλασσίτης, Αιγάλεω – ΟΦ Ιεράπετρας
15:00 Ηλιούπολης, ΓΣ Ηλιούπολη – Κηφισιά
15:00 Παραλίας Καλαμάτας, Καλαμάτα – Ηρόδοτος
15:00 Περιβολίων, Χανιά - Παναχαϊκή

Τρίτη 8/11
15:00 Ηλιούπολης, ΠΑΟ Ρουφ – Προοδευτική

Ρεπό: Athens Kallithea



Γκιώνης: Συγκλονιστική φωτογραφία με την ελληνική σημαία μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Γκιώνης: Συγκλονιστική φωτογραφία με την ελληνική σημαία μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved