Τρίκαλα, ετών 52 (photos)

Τρίκαλα, ετών 52 (photos)

Τα 52 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα ο ΑΟ Τρίκαλα, έχοντας γράψει πλούσια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η επέτειος αυτή βρίσκει τους «κυανέρυθρους» έτοιμους να επιστρέψουν στα επαγγελματικά σαλόνια, μετά από τέσσερα χρόνια ταλαιπωρίας στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Πλέον στόχος είναι η καθιέρωση σε αυτές και η άνοδος στη Super League.

Έως και το 1963,υπήρχαν δύο ομάδες στην όλη, ο ΑΟ "Ο Αχιλλεύς" και η ΑΕ Τρικάλων. Η αντιπαλότητά τους κατά την αγωνιστική περίοδο 1962-63 που αμφότερες μετείχαν στη Β’ Εθνική, είχε ως συνέπεια την κατάληψη της 2ης και 4ης θέσης και την απώλεια τόσο του πρωταθλήματος για την ΑΕ Τρικάλων στην ισοβαθμία από τον Εδεσσαϊκό, όσο και βασικότερα της ευκαιρίας σε κάποια από τις δύο να διεκδικήσει την άνοδο στην ανώτατη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω αγώνων μπαράζ. Μετά από πιέσεις του φίλαθλου κόσμου, οι δύο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν και στις 10 Ιουλίου 1963 ιδρύθηκε ο ΑΟ Τρίκαλα με φανέλα κόκκινη-μπλε και έμβλημα δύο ενωμένους κύκλους ανάλογων χρωματισμών.

Κερδίζοντας την άνοδο από το πρώτο κιόλας έτος της ύπαρξής του, ο ΑΟ Τρίκαλα αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική για 6 συνολικά περιόδους μέσα σε 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Τρίκαλα είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα (15/2/1965) που πήραν ξένο ποδοσφαιριστή. Ήταν ο σέντερ-φορ της Παρτιζάν Γιουγκοσλαβίας Λάζαρος Ράντοβιτς. Τον Μάρτιο αποκτήθηκε και ο Μιχαήλ Μέσσαρος από την ίδια ομάδα. Παράλληλα, ΑΟΤ εργάστηκε ως προπονητής ο μεγάλος Ρει Γουντ, ο επιζών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το τραγικό δυστύχημα του Μονάχου.

Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε επί μια δεκαετία διάστημα στη Β’ Εθνική, πριν αρχίσει να εναλλάσσεται μεταξύ αυτής και της Γ’ Εθνικής. Νέα ανοδική πορεία από το 1994, οδήγησε στον τίτλο του πρωταθλητή της Β’ Εθνικής (για 4η φορά) το 1999 και την επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια έπειτα από 26 χρόνια.

Διαδοχικοί υποβιβασμοί, εντούτοις, τον οδήγησαν το 2003 στη Δ’ Εθνική, γεγονός πρωτόγνωρο στη 40χρονη έως τότε ιστορία του. Προβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική το 2009 (ως πρωταθλητής του 4ου Ομίλου) και την επόμενη περίοδο 2009-10 κατέλαβε, αν και νεοφώτιστος, τη 2η θέση στο Βόρειο Όμιλο. Απέκτησε έτσι το δικαίωμα να διεκδικήσει σε αγώνα μπαράζ μία δεύτερη συνεχόμενη άνοδο, την οποία και πέτυχε με το 2-0 επί του Βύζαντα Μεγάρων στο στάδιο της Νέας Σμύρνης παρουσία 5.000 περίπου Τρικαλινών φιλάθλων.

Την 4η θέση κατά την κανονική περίοδο της Football League)2010-11, ακολούθησε η εκ των υστέρων αποβολή από το πρωτάθλημα λόγω της κατάθεσης για συμμετοχή σε αυτό (καλοκαίρι 2010) πλαστής εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ΕΕΑ από τη διοίκηση του Βαγγέλη Πλεξίδα. Το γεγονός είχε ως συνέπεια, αντί για τη διεκδίκηση μέσω των πλέι οφ ανόδου μίας θέσης στην Α’ Εθνική (μετά από 11 χρόνια), ο σύλλογος να τιμωρηθεί με υποβιβασμό στη Δ’Εθνική!

Οικονομικά προβλήματα τελικά, δεν επέτρεψαν στον ΑΟΤ να λάβει μέρος στη Δ’ Εθνική τη σεζόν 2011-12, ούτε στην Α’ Τρικάλων, ενώ και το 2012 δεν δήλωσε συμμετοχή στο τρίτο και κατώτατο επίπεδό της, όπου είχε αυτοδίκαια καταπέσει εξαιτίας της αγωνιστικής αδράνειας.

Με κινητοποίηση των οργανωμένων φιλάθλων και των παλαιμάχων, και με κίνδυνο να διαγραφεί ο ΑΟ Τρίκαλα από το μητρώο συλλόγων της ΕΠΟ, αρχικά διορίστηκε διοίκηση Πρωτοδικείου και έπειτα εκλέχθηκε διοίκηση μελών του σωματείου, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο παλινόρθωσης του ΑΟΤ εν μέσω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συγκυριών για τη χώρα. Η ομάδα εντάχθηκε στην Α1 κατηγορία (2η ιεραρχικά) της ΕΠΣ Τρικάλων και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε επίπεδο ποδοσφαίρου νομού (τοπικό), ακριβώς τη χρονιά συμπλήρωσης μισού αιώνα ζωής και επιτυχημένης πορείας στα εθνικά πρωταθλήματα.

Τον Ιούλιο του 2014 και μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Β’ ομίλου στην Α1 κατηγορία ΕΠΣ Τρικάλων, ο ΑΟΤ με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης συγχωνεύθηκε με τον ΑΟ Φλαμουλίου Τρικάλων, πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΤ ο οποίος είχε μόλις πετύχει την άνοδό του στη Γ’ Εθνική μέσω του ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος 2014. Ως ΑΦΜ του νέου σωματείου παρέμεινε αυτό του Φλαμουλίου, ωστόσο χρώματα, διακριτικά, σήμα και ύμνος επιλέχθηκαν εκείνα του ΑΟ Τρίκαλα. Για την αγωνιστική περίοδο 2014-15 ο ΑΟΤ συμμετείχε εκ νέου στη Γ’ Εθνική και κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα και μαζί με αυτό την άνοδό του στη Football League.



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved