«Λουκέτο» στους συνδέσμους!
SHARE

«Λουκέτο» στους συνδέσμους!

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, παρουσίασε το σχέδιο του αθλητικού νόμου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σε αυτό ξεχωρίζουν κάποια στοιχεία, όπως για τη βία, όπου προβλέπεται κάτι ανάλογο του ιδιωνύμου. Παράλληλα, δεν θα υπάρχουν λέσχες φιλάθλων από το 2012, ενώ μέχρι τότε θα βρεθεί το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν.

Η ΔΕΑΒ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ακόμη και για την υπόθεση των στημένων αγώνων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει έδρα σε αγώνες και να απαγορεύει τις μετακινήσεις φιλάθλων.

Για το ντόπινγκ προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, κυρίως για τους διακινητές, ενώ ο ΕΣΚΑΝ θα γίνει νομικό πρόσωπο φυσικού δικαίου.

Θα υπάρχει διάταξη για όσους προκαλούν επεισόδια και θα προβλέπεται απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων από 2-5 χρόνια, ενώ οι μετακινήσεις για τη νέα χρονιά απαγορεύονται.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όλες οι ομάδες θα πρέπει να το κάνουν, ενώ για τους σεκιούριτι υπάρχει πρόβλεψη για το ποιοι θα είναι και πως θα λειτουργούν.

Τέλος, θα αλλάξει ο τρόπος που κάποιος πρέπει να είναι μέτοχος σε ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Αρχικά ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Μισέλ Πλατινί: «Για δύο σημαντικά γεγονότα θα μιλήσουμε. Για την επίσκεψη του κ. Πλατινί στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου και το δεύτετο την ανάγνωση του νέου αθλητικού νόμου.

Η συνάντηση έγινε σε καλό και επικοδομητικό κλίμα. Στόχος και των δύο πλευρών είναι η αναβάθμιση και εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Για αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία. Υπάρχει η αίσθηση ότι η πολιτεία και το ποδόσφαιρο βαδίζουν σε αντίθετους δρόμους, όμως αυτό αλλάζει και ότι το καλύτερο για όλους είναι η εξυγίανση και η αντιμέτωπιση της βίας, του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ευθυγράμμιση όλων των δυνάμεων. Πρέπει να υπάρχει καθαρή σχέση των δύο πλευρών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο τέτοιων συνεργασίων. Οταν η πολιτεία με το ποδόσφαιρο έχουν καλή σχέση, όλα μπορεί να πάνε καλά. Ο Πλατινί θα στείλει επιστολή την άλλη εβδομάδα με τη συνεργασία που προτείνει για τα 4 θέματα που θέλουμε βοήθεια, για το ντόπινγκ, τη βία, τα στημένα και τη διαιτησία.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της γνώσης της UEFA και ο πρώτος από τους ειδικούς που θα έρθει είναι ο Κολίνα, ο αγαπημένος των Ελλήνων φιλάθλων. Συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, για τους νέους, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός, αλλά και πως θα αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο».

Στη συνέχεια, έκανε μια παρουσίαση του νέου αθλητικού νόμου: «Ο αθλητισμός έχει βαθιά παράδοση στην Ελλάδα. Θα μπορούσε η χώρα να έχει ηγετικό ρόλο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και εκεχειρίας. Αντ'αυτού αντιμετωπίζουμε φαινόμενα βίας, στημένων αγώνων και ντόπινγκ. Πρέπει να βρούμε λύσεις, αλλά ένα νομοσχέδιο δεν τα λύνει όλα.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να λύσουμε τα προβλήματα. Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν και μέτρα που έχουβν ληφθεί και παλαιότερα και είχαν επιτυχία, με στόχο να συνδυαστούν σε μια νέα προσπάθεια. Για αυτό στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν ρήτρες βίας και τις συμφωνίες των ομάδων με τον ΟΠΑΠ, την ΕΡΤ και τα δημόσια γήπεδα. Όλα αυτά δεν είναι μακριά από τις ποινές της ΕΠΟ, αλλά όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά για να αλλάξουν τα πράγματα.{textlink}

Οι ρήτρες βίας, των στημένων είναι άμεσα εμπλεκόμενα με την αθλητική δικαιοσύνη. Υπάρχει ο ΕΣΑΣ (Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού) και θα λειτουργεί συνδυαστικά. Τώρα πληρώνουμε την μαξιμαλιστική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό το συμβούλιο θα λειτουργήσει ορθολογιστικά, χωρίς να γίνεται κάποια προτίμηση σε κάποιες περιφέρειες. Θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.

Αναβαθμίζεται η ΔΕΑΒ για την αντιμετώπιση των συνδέσμων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα ρυθμίζει τη μετακίνηση των οπαδών, γενικά θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει την αλλαγή έδρας σε κάποιον αγώνα ή να απαγορεύει τη μετακίνηση οπαδών σε παιχνίδια.

Έχει αλλάξει η φύση των στημένων αγώνων. Παλαιότερα στήνονταν αγώνες για ένα αποτέλεσμα, ενώ τώρα υπάρχουν τεράστια συμφέροντα και εμπλοκή παραγόντων και για αυτό οι ποινές θα σχετίζονται με το έγκλημα που σχετίζεται εκείνη την ώρα.

Θα είναι πιο αυστηρές οι ποινές για το ντόπινγκ, όχι τόσο για τους χρήστες, όσο για τους διακινητές.

Για τη διάταξη απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων θα περιλαμβάνει από 2 έως 5 χρόνια για τους παραβάτες οπαδούς και θα είναι άμεση η εφαρμογή της.

Για τις λέσχες φίλων ομάδων έχουν γίνει κέντρα διαφθοράς, ναρκωτικών και όπλων και πλέον πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα που εμπλέκονται και να ελέγχονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θα θεσμοθετηθούν άδειες που θα δίνονται από το καλοκαίρι του 2012 και μέχρι τότε θα διαλυθούν.

Οι μετακινήσεις οπαδών πολλές φορές σχετίζονται με βία. Με το νέο νομοσχέδιο θα μπουν κανόνες για το πως θα γίνεται η μετακίνηση οπαδών, αλλά για τον επόμενο χρόνο οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Είναι σκληρό, αλλά είναι αναγκαίο.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αλλά αν συνδυαστεί με την λειτουργία των καμερών, θα έχουμε αποτελέσματα. Ο νέος νόμος θα επιβάλει ενιαία μέτρα.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος των σεκιούριτι. Είναι περισσότερο οπαδοί. Η αστυνομία θέλει να ξέρει ποιοι θα είναι αυτοί για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία.

Ο ΕΣΚΑΝ θα γίνει νομικό πρόσωπο φυσικού δικαίου. Η απόφαση θα επιτρέψει στον ΕΣΚΑΝ να έχει τα δικά του έσοδα, πλην της πολιτείας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαφθορα: «Προσπαθούμε να βλέπουμε τι γίνεται στις ομάδες. Θα αλλάξουν οι κανόνες για το πως κάποιος θα είναι μέτοχος σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ».

Τελειώνοντας είπε: «Έχουν μπει πολλά ζητήματα στο τραπέζι και δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν δεν υπάρξει συνδυασμός βοήθειας. Δεν βρισκόμαστε συχνά για να συζητάμε αυτά τα θέματα, αλλά οι μεγάλες διακυρήξεις, δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή ορισμένα πράγματα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και πλέον μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση για να φτάσει ο ελληνικός αθλητισμός εκεί που πρέπει».

Για το αν περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο αυτά που έχει ζητήσει η ΕΠΟ για την αύξηση των αρμοδιοτήτων των σεκιούριτι, την επαναφορά του ιδιωνύμου και την αξιοποίηση των καμερών, είπε: «Έχουμε πλέον μια σθενή σχέση με την ΕΠΟ και δεν πρέπει να πετάμε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Η ΕΠΟ δείχνει να το έχει καταλάβει αυτό. Επιστέγασμα σε αυτήν την αλλαγή στάση είναι η επίσκεψη του Πλατινί και η νέα προσπάθεια που γίνεται. Δεν θα απαντήσω συγκεκριμένα για αυτά. Υπάρχει σύμπνοια και αποφασιστικότητα των δύο πλευρών. Για το ιδιώνυμο, δεν θα το ονόμαζα έτσι, αλλά υπάρχει μια ανάλογη ρύθμιση μέσα από το νομοσχέδιο».

Αν έχει την αίσθηση ότι θα βγει άκρη με τα στημένα, τόνισε: «Δεν έχω την αίσθηση ότι πάει να κουκουλωθεί κάτι. Εχω μια θετική αντιμετώπιση για αυτά που βλέπω. Πρέπει να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε πριν τελειώσει η διαδικασία. Είμαι αισιόδοξος ότι κάπου θα οδηγήσει αυτό».

Για το αν αναλάβει η ΕΠΟ το πρωτάθλημα, είπε: «Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα να γίνει σταδιακά πιο αξιόπιστο. Ρόλο σε αυτό θα παίξουν και η ΕΠΟ και η διαιτησία και η UEFA. Αν για να βελτιωθεί πρέπει να το αναλάβει η ΕΠΟ, είμαι θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο».

Για τις επιχορηγήσεις, είπε: «Έχουμε κάνει και εμείς λάθη στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο. Ενα από αυτά είναι ότι οι ρήτρες βίας που βάλαμε δεν ήταν αυστηρές. Ο ΟΠΑΠ από τα χρήματα που έδωσε, κράτησε 1,5-2 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 10πλάσιο. Ο ΟΠΑΠ έπρεπε να φροντίζει για να τον τιμούν αυτοί που τον διαφημίζουν».

Για τις αλλαγές στους κανόνες που θα χρειάζεται κάποιος για να γίνει μέτοχος, είπε: «Εφόσον υπάρχουν κανόνες για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα ΔΣ, πρέπει να αυξηθούν και οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέτοχος».

Αν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε: «Όχι, δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πείρα των επιτροπών της UEFA είναι πλούσια και θα μας βοηθήσει».

Για τους συνδέσμους, είπε: «Θα καταργήσουμε τη μορφή που έχουν σήμερα και αν η ενέργεια που κατανάλωνεται στη διαφθορά και στα ναρκωτικά, γίνει επικοδομητική, τότε θα λάβουν μέρος στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, γιατί οι απλοί φίλαθλοι έχουν απομακρυνθεί και πλέον κανείς δεν θέλει να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας για να ξεφύγουμε από αυτό».

Για το πως η ΔΕΑΒ θα ασχοληθεί με τα στημένα, τόνισε: «Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά αυτή η επιτροπή πολλών φορέων, πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις για να έχουμε αποτελέσματα. Η τεχνογνωσία για τα στημένα είναι προχωρημένη και η ΔΕΑΒ θα επεξεργαστεί τα στοιχεία που έχουμε».

Για το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η συνάντηση του Πλατινί με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν σύντομη και για το τι είπαν, τόνισε: «Θεωρώ ότι κράτησε περισσότερο από όσο περίμενα. Βρήκαν πολλά κοινά σημεία κυρίως στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και το πρώτο βήμα είναι οι τέσσερις άνθρωποι των επιτροπών που θα έρθουν. Είχαν προηγηθεί άλλες επαφές με τον Πλατινί και την UEFA».

Για το ότι στην Τουρκία αποφάσισαν να καθυστερήσει το πρωτάθλημα και αν είναι λύση και για τη χώρα μας, τόνισε: «Δεν αποκλείεται να αργήσει το πρωτάθλημα και εδώ, αλλά ακόμη και να ξεκινήσει, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι διαδικασίες. Θα κινούνται παράλληλα και ανεξάρτητα».

Για το πως θα βοηθήσουν οι εμπειρογνώμονες την ΕΠΟ, είπε: «Πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε. Περιμένουμε την επιστολή του Πλατινί για τις προτάσεις του. Μετά θα δούμε πως θα γίνει, μπορεί να κάνουμε και κάποιες αντιπροτάσεις σε κάποιους τομείς».

Αν σταματάει η χρηματοδότηση: «Θα επανεξεταστεί και θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα υπάρχουν. Αν η ΕΡΤ ξαναμπεί στο παιχνίδι των τηλεοπτικών, θα δούμε νέους όρους».

Αν οι ΠΑΕ φοβούνται τους οργανωμένους, είπε: «Είναι θέμα των ΠΑΕ. Ας το σκεφτόντουσαν όταν αντί να επενδύσουν στον αθλητισμό, επένδυσαν σε μικρές ομάδες φανατικών. Η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό, αλλά αυτό είναι πρόβλημα που το δημιούργησαν οι ίδιες οι ΠΑΕ».

Αν θα ήταν μια λύση να σταματήσει το πρωτάθλημα: «Δεν θα ήταν λύση. Με τους νέους νόμους θα δοκιμαστούμε όλοι μας. Θα δοκιμάσουμε και τη βούλησή μας».

Τέλος, όλα αυτά που γίνονται τώρα, αν θα μπορούσε να τα κάνει η ΕΠΟ και γιατί δεν το έκανε, είπε: «Όλα χρειάζονται μια περίοδο ωρίμανσης. Και η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα είναι συνδεδεμένες με τις ΠΑΕ». Ενώ εκεί ο Πάνος Μπιτσαξής, τόνισε: «Το καλό πράγμα αργεί να γίνει».

Δείτε όλο το σχέδιο του αθλητικού νόμουΑπόλλων Σμύρνης: Εκτός με ΑΕΚ ο Κάστρο
Απόλλων Σμύρνης: Εκτός με ΑΕΚ ο Κάστρο
Live Chat Αναντολού Εφές-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Live Chat Αναντολού Εφές-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Άρης: Ψυχολογικές «ντόπες» από Καρυπίδη, τετ α τετ με παίκτες!
Άρης: Ψυχολογικές «ντόπες» από Καρυπίδη, τετ α τετ με παίκτες!
ΑΕΚ: Τα εισιτήρια για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
ΑΕΚ: Τα εισιτήρια για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Από την εξομολόγηση στην κακοποίηση μέσα στην εκκλησία

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Από την εξομολόγηση στην κακοποίηση μέσα στην εκκλησία

Μετάλλαξη Όμικρον-2: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον-2: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Βιασμός από ιερέα: Το κορίτσι τον έβλεπε και λιποθυμούσε από φόβο στο κατηχητικό

Βιασμός από ιερέα: Το κορίτσι τον έβλεπε και λιποθυμούσε από φόβο στο κατηχητικό

Ανατροπή για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικό στον Νέο Κόσμο: Με χτύπησαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Ανατροπή για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικό στον Νέο Κόσμο: Με χτύπησαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί θα πέσει πολύ χιόνι

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί θα πέσει πολύ χιόνι

Τραγωδία με 21χρονο στη Γλυφάδα: Σκοτώθηκε σε κόντρα στην Παραλιακή – Το βίντεο-ντοκουμέντο

Τραγωδία με 21χρονο στη Γλυφάδα: Σκοτώθηκε σε κόντρα στην Παραλιακή – Το βίντεο-ντοκουμέντο

Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη που την κέρασε κόλλυβα – «Θα σηκωθώ να φύγω»

Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη που την κέρασε κόλλυβα – «Θα σηκωθώ να φύγω»

Survivor Spoiler 22/1: Το γράμμα της Μυριέλλας στον Κατσαούνη και οι τρεις νέοι παίκτες

Survivor Spoiler 22/1: Το γράμμα της Μυριέλλας στον Κατσαούνη και οι τρεις νέοι παίκτες