Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι (videos+photos)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι (videos+photos)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής (20.03, 22:00 ), «κουβαλώντας» πίσω του μια τεράστια ιστορία.

Ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης διεξάγεται σήμερα, με τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων να είναι στραμμένα στην Μαδρίτη, όπου η Ρεάλ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα. Οι γηπεδούχοι οδεύουν ολοταχώς προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος και θέλουν να αυξήσουν τη διαφορά από τους διώκτες τους. Οι «μπλαουγκράνα» από την άλλη, είναι σε ανοδική πορεία και κυνηγούν τη δεύτερη θέση από τη Σεβίλλη. Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι ψάχνουν την πρώτη τους νίκη επί της Ρεάλ, μετά το Μάρτιο του 2019, όπου μετρούν πέντε ήττες και μία ισοπαλία.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πετάει… φωτιές το τελευταίο διάστημα. Έχει βρει ρυθμό και πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία και από νίκη σε νίκη. Εδώ και πέντε αγώνες έχει ανέβει επίπεδο με αποκορύφωμα φυσικά τη νίκη-πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν, την περασμένη εβδομάδα. Λίγες μέρες μετά το 3-1 επί των Γάλλων και την επιβλητική εμφάνιση των Μόνριτς και Μπενζεμά, ακολούθησε η νίκη 3-0 στην έδρα της Μαγιόρκα. Η «βασίλισσα» έδωσε ακόμη μία… παράσταση στη La Liga και ξεπέρασε το εμπόδιο των γηπεδούχων. Ο Γάλλος άσος ωστόσο τραυματίστηκε και δεν θα δώσει το παρών στην αναμέτρηση, μένοντας εκτός αποστολής.

Έχοντας υποχωρήσει στην ένατη θέση του πίνακα όταν απολύθηκε ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Τσάβι έχει αναζωογονήσει την Μπαρτσελόνα και είναι αήττητη από την ήττα της στην παράταση από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Copa del Rey στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας σκοράρει 20 γκολ στα έξι τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος. Μια άλλη νίκη θα επιβεβαίωνε σίγουρα ότι η Μπαρτσελόνα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμα κι αν η πορεία για τον τίτλο της LaLiga φαίνεται απίθανη, οι καταλανοί εξακολουθούν να παλεύουν για να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα και να εξασφαλίσουν μια θέση στο Champions League την επόμενη σεζόν με μόνο τέσσερις βαθμούς να χωρίζουν τη Μπαρτσελόνα από την-έκτη- Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Από την πρεμιέρα το 1929 στα πιο μεγάλα ντέρμπι του πλανήτη

Το πρώτο παιχνίδι με την ονομασία «El Clasico», έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 1929. Διεξήχθη στη Βαρκελώνη και το γήπεδο «Les Corts» που είχαν ως έδρα οι Καταλανοί, με τους Μαδριλένους να επιστρέφουν νικητές στην πρωτεύουσα επικρατώντας 2-1. Στη Μαδρίτη, ωστόσο, στον δεύτερο γύρο η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που επικράτησε 1-0 και μάλιστα κατέκτησε και το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.

Τη δεκαετία του ’30 άρχισε να κορυφώνεται η κόντρα των δυο, με εκατέρωθεν μεγάλες νίκες και έντονη αντιπαλότητα. Η σεζόν 1934-35 έχει χαρακτηριστεί ιστορική καθώς η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-0 στην έδρα της, όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης στον αγώνα που έγινε στην πρωτεύουσα και την τότε έδρα της το «Chamartin», ήταν καταιγιστική. Η «Βασίλισσα» επικράτησε 8-2 σε έναν αγώνα όπου ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Φέρεντς Πλάτκο από την Ουγγαρία, είχε ζητήσει να αλλάξει η μπάλα του αγώνα στο 5-1. Αυτό δεν τον ευνόησε αφού το τελικό σκορ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί σε Clasico.

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’40, με τον Φρανθίσκο Φράνκο να έχει εγκαθιδρύσει τη δικτατορία του από τον Απρίλιο του 1939, η αντιπαλότητα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης κορυφώθηκε. Το ποδόσφαιρο δεν γινόταν να ξεφύγει από αυτή και κάθε αγώνας μεταξύ των δυο ήταν εν δυνάμει πολιτική διαδήλωση. Ιδίως από τους Καταλανούς που είχαν βιώσει πολλά από το καθεστώς και μόνο συμπάθεια δεν ένιωθαν για την πρωτεύουσα και ό,τι εκπροσωπούσε. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε στιγματιστεί ως η ομάδα που ευνοούταν από το καθεστώς κι αυτό ήταν αρκετό έτσι ώστε κάθε νίκη της Μπαρτσελόνα να μετατρέπεται σε νίκη των ανθρώπων που είχαν εναντιωθεί στον δικτάτορα.

Το κλίμα αυτό διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα από τις 15 Φεβρουαρίου 1959 – όταν και το Ρεάλ Μαδρίτης -Μπαρτσελόνα εκείνης της ημέρας έγινε το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην Ισπανία – με την εικόνα να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν τιτανομαχίες των δυο μεγαθήριων της La Liga, με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Αλφρέντο Ντι Στέφανο να έχει ήδη κερδίσει το προσωνύμιο «Βασίλισσα» χάρη στις ευρωπαϊκές επιτυχίες και τη Μπαρτσελόνα να «απαντά» στη δεκαετία του ’70 με την έλευση του Γιόχαν Κρόιφ που την έκανε ασυναγώνιστη.

Τη δεκαετία του ’80 μπορεί τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Μπαρτσελόνα να είχαν τρομερές ομάδες και μεγάλους σταρ στις τάξεις τους, πλην όμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ισπανικό πρωτάθλημα είχε χάσει αρκετή από τη λάμψη του. Τα απίστευτα εκατομμύρια που δαπανούσαν οι ιταλικές ομάδες και η παραδοσιακή απήχηση του αγγλικού πρωταθλήματος, κρατούσαν μακριά τη δημοσιότητα από το Clasico. Παρόλα αυτά στην εποχή του Μπουντραγκένιο η «Βασίλισσα» ήταν ασυναγώνιστη και κατέγραψε σπουδαίες νίκες και πέντε σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, αυτή τη φορά σαν προπονητής, έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες τη δεκαετία του ’90 καθώς η Μπαρτσελόνα άρχισε και πάλι να βελτιώνεται. Αποκορύφωμα το 5-0 στο «Καμπ Νου» το 1994, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει τη ρεβάνς στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έναν χρόνο αργότερα, με το ίδιο ακριβώς σκορ. Μάλιστα, ανάμεσα στους σκόρερ της ήταν κι ένας μελλοντικός εμβληματικός παίκτης αλλά και προπονητής της, ο Λουίς Ενρίκε.

Από το 2000 κι έπειτα, οι δυο «γίγαντες» του ισπανικού ποδοσφαίρου άρχισαν και πάλι να ανεβάζουν το επίπεδό τους. Η έλευση δεκάδων σούπερ σταρ στις δυο ομάδες άλλαξε τα δεδομένα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Η εποχή των «Galacticos» της «Βασίλισσας» αρχικά και αυτή του Ροναλντίνιο στους «μπλαουγκράνα» στη συνέχεια, προσέφεραν μοναδικό θέαμα και ιστορικές αναμετρήσεις μεταξύ των δυο τεράστιων κλαμπ.

Από τα τέλη των ’00s, και την εμφάνιση του εμβληματικού Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα έγινε το «αφεντικό», με τη Ρεάλ Μαδρίτης να απαντά το 2010 με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα Clasico έχουν αποκτήσει πλέον… μυθικές διαστάσεις και ακόμα και μετά τη φυγή των δυο τους για άλλες πολιτείες, η κόντρα είναι στα ύψη και πάντα θα απασχολεί όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Δείτε στην gallery τις αποστολές των δυο ομάδων καθώς και την βαθμολογία της La Liga. 

 



«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved