Ανασκόπηση 2021: Η λύτρωση Μέσι, οι άτρωτες Σίτι, Μπάγερν και τα κάστρα που έπεσαν (video+photos)

Ανασκόπηση 2021: Η λύτρωση Μέσι, οι άτρωτες Σίτι, Μπάγερν και τα κάστρα που έπεσαν (video+photos)

Ανασκόπηση 2021: Η Μπάγερν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίπαλο στη Γερμανία. Η Μάντσεστερ Σίτι κυριάρχησε στην Αγγλία, ενώ έπεσαν τα κάστρα σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία. Επιτέλους τίτλος για τον Μέσι με την Αργεντινή στο Κόπα Αμέρικα.

Το 2021 έμοιαζε με ένα παραμύθι σ’ αρκετές περιπτώσεις. Κατέκτησαν την κορυφή ομάδες που δεν συνηθίζαμε να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπήρξαν κάστρα που έπεσαν στα τρία από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Η Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία έσπασε το δίπολο Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα. Η Ίντερ στην Ιταλία έριξε από την κορυφή έπειτα από εννέα χρόνια τη Γιουβέντους. Στη Γαλλία έγινε, παράλληλα, η μεγαλύτερη έκπληξη με την πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν να βλέπει την πλάτη της Λιλ. Ακόμα και στην Πορτογαλία, η Σπόρτινγκ με ξέφρενη πορεία άφησε πίσω της Πόρτο και Μπενφίκα.

Η χρονιά στο διεθνές ποδόσφαιρο είχε, όμως και Κόπα Αμέρικα. Κι επιτέλους ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε το απωθημένο του. Πήρε τίτλο με την Εθνική Αργεντινής. Είχε και το Παγκόσμιο συλλόγων, το οποίο λόγω κορονοιού διεξήχθη εντός του 2021 και φυσικά η Μπάγερν δεν είχε αντίπαλο.

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι έγινε στα πιο σημαντικά πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου:

Αγγλία: Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γουαρδιόλα έκανε τρομερή πορεία και έφτασε σχετικά άνετα τα επτά πρωταθλήματα. Τα πέντε από το 2012 και μετά κι αφού πλέον εδραιώθηκε ως μεγάλη δύναμη του νησιού περνώντας στα χέρια Αράβων.

Τερμάτισε πρώτη με 86 βαθμούς, 27 νίκες 5 ισοπαλίες, έξι ήττες. Δεύτερη στο -12 ήταν η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ στο -12, στους 69 έμεινε η Λίβερπουλ και στους 67 η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι (το σήκωσε κόντρα στην πρωταθλήτρια Αγγλίας). Αποχαιρέτησαν την Premier League Φούλαμ, Γουεστ Μπρομ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Η δύση του έτους στο πρωτάθλημα που θα τελειώσει το 2022 βρίσκει τρεις ομάδες να παλεύουν. Η Σίτι είναι πρώτη με 50, ακολουθεί η Τσέλσι με 42 και η Λίβερπουλ με 41 και ματς λιγότερο σε 20 αγωνιστικές.

Ισπανία: Η Ατλέτικο Μαδρίτης με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο άλλαξε επίπεδο. Δεν είναι πλέον φτωχός συγγενής. Ασφαλώς η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έχουν άλλη δυναμική, αλλά οι «ροχιμπλάνκος» ήταν πολύ δυνατοί και έφτασαν στα 11 πρωταθλήματα. Έγινε μάχη για γερά νεύρα και η Ατλέτικο πήρε τον τίτλο με 86 βαθμούς (26 νίκες 8 ισοπαλίες 4 ήττες) έναντι 84 της Ρεάλ, ενώ 79 είχε η Μπαρτσελόνα και 77 η Σεβίλλη. Υποβιβάστηκαν Ουέσκα, Βαγιαδολίδ, Εϊμπάρ.

Στο πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη κι εντός του 2021, έπειτα από 19 αγωνιστικές, η Ρεάλ φαίνεται ότι οδεύει στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου. Είναι πρώτη με 46 βαθμούς, 38 έχει η Σεβίλλη, 33 η Μπέτις και στους 30 είναι η Βαγιεκάνο! Στους 29 η πρωταθλήτρια Ατλέτικο με τη Σοσιεδάδ και 28 η Μπαρτσελόνα (όλες πλην της Ρεάλ έχουν 18 ματς).

Γερμανία: Το κάστρο της Μπάγερν δεν έπεσε στην Bundesliga και δεν φαίνεται κάποια να την εκθρονίζει σύντομα. Οι Βαυαροί έφτασαν τα 31 πρωταθλήματα. Εννέα σερί. Η Μπάγερν πήρε τον τίτλο 78 βαθμούς (24 νίκες, 6 ισοπαλίες, 4 ήττες) έναντι 65 της Λειψίας και 64 της Ντόρτμουντ. Υποβιβάστηκαν ιστορικές ομάδες, όπως οι Βέρντερ Βρέμης, Σάλκε.

Τώρα σε 17 ματς η Μπάγερν πάλι κάνει περίπατο. Είναι πρώτη με 43 βαθμούς, 34 έχει η Ντόρτμουντ, 29 η Φράιμπουργκ και 28 η Λεβερκούζεν.

Ιταλία: Η Γιουβέντους έπειτα από εννέα σερί πρωταθλήματα, έπεσε από την κορυφή κι εκεί κάθισε η αιώνια αντίπαλός της, η Ίντερ. Η ομάδα του Μιλάνου έφτασε στα 19 πρωταθλήματα κι επέστρεψε στην κορυφή μετά το 2010, με απολογισμό 28 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες. Σύνολο 91 βαθμούς, έναντι 79 της Μίλαν, 78 της Αταλάντα και της Γιουβέντους. Αποχαιρέτησαν Μπενεβέντο, Κροτόνε, Πάρμα.

Στη δύση του 2021 σε 19 αγωνιστικές η Ίντερ είναι πάλι το φαβορί. Έχει 46 βαθμούς, 42 η Μίλαν, 39 η Νάπολι και 37 η Αταλάντα, ενώ στους 31 είναι η Γιουβέντους…

Γαλλία: Ασφαλώς και στη Ligue 1 έγινε η μεγαλύτερη έκπληξη στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν είδε σαν κομήτη τη Λιλ να την προσπερνά και να φτάνει τελικά στο τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το πρώτο έπειτα από το 2011. Το φινάλε ήταν θρίλερ. Η Λιλ το πήρε με 83 βαθμούς (24-11-3) έναντι 82 της Παρί, 78 της Μονακό και 76 της Λιόν.

Στο πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη, όμως, η Παρί δείχνει ότι θα κάνει περίπατο. Σε 19 αγωνιστικές είναι πρώτη με 46 βαθμούς, 33 έχουν Μαρσέιγ, Νις και 31 η Ρεν.

Πορτογαλία: Τρένο ήταν η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας κι έφτασε τα 19 πρωταθλήματα. Τα «λιοντάρια» πανηγύρισαν για πρώτη φορά μετά το 2002 κι έσπασαν το δίπολο Πόρτο, Μπενφίκα. Η Σπόρτινγκ το πήρε με 85 βαθμούς και απολογισμό 26-7-1, ενώ 80 είχε η Πόρτο  και 76 η Μπενφίκα.

Γίνεται και τώρα μάχη των τριών μεγάλων. Η Σπόρτινγκ έχει 44 βαθμούς σε 16 ματς, η Πόρτο σε 15 έχει 41 και η Μπενφίκα 37, επίσης σε 15 παιχνίδια.

Ολλανδία: Περίπατος για τον Άγιαξ που μετράει πλέον 35 πρωταθλήματα. Το κατέκτησε άνετα το 2021 με 88 βαθμούς (28-4-2), έναντι 72 της Αϊντχόγεν και 71 της Αλκμάαρ. Τώρα γίνεται… ντέρμπι. Η Αϊντχόφεν σε 18 ματς να έχει 43 βαθμούς, 42 οι πρωταθλητές και 39 η Φέγενορντ.

Τουρκία: Διεξήχθη ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας. Η Μπεσίκτας το έφτασε τα 16 πρωταθλήματα σε ένα συγκλονιστικό φινάλε. Τρεις ομάδες το διεκδίκησαν μέχρι τέλους και το κατέκτησαν οι «αετοί» με 84 βαθμούς (26-6-8 και 89-44 τέρματα δηλαδή +45) στην ισοβαθμία και τη διαφορά ενός γκολ. Η Γαλατα είχε 80-36 γκολ (+44), ενώ 82 είχε η Φενέρ.

Το τέλος του 2021, όμως, βρίσκει την Τραμπζονσπόρ των Μπακασέτα, Σιώπη στην κορυφή με 46 βαθμούς έναντι 39 της Κόνιασπορ και 33 της Μπασάκσεχιρ. Αν τα καταφέρει η ομάδα της Τραπεζούντας θα είναι το έβδομο πρωτάθλημα και πρώτο μετά το 1984!

Ρωσία: Η Ζενίτ πήρε ένα ακόμα πρωτάθλημα, το όγδοο στην ιστορία της (19-8-3)  αφήνοντας πίσω τις ομάδες της Μόσχας. Η Σπαρτάκ είχε 57 και η Λοκομοτίβ 56. Τώρα έπειτα από 18 αγωνιστικές η Ζενίτ είναι πρώτη με 38 βαθμούς, η Ντιναμό Μόσχας έχει 36, στους 31 η Σότσι και 30 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Βέλγιο: Το 2021 η Μπριζ έκανε περίπατο με 76 βαθμούς (24-4-6), ενώ 60 είχε η Αντβέρπ, που βρέθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού κι έφτασε τα 17 πρωταθλήματα.

Στο τέλος του 2-21, στην κορυφή είναι η νεοφώτιστη Σεντ Ζιλουάζ με 47 βαθμούς σε 21 αγώνες, ενώ η Μπριζ έχει 40, η Άντερλεχτ 38 και η Αντβέρπ 37 (σε 20 ματς).

Σκωτία: Δεν είναι πρωτάθλημα ιδιαίτερης δυναμικής, όμως, χρειάζεται μία αναφορά στην επιστροφή της Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ στην κορυφή. Οι «διαμαρτυρόμενοι» έφτασαν τα 55 πρωταθλήματα, αφήνοντας πίσω τους 20 βαθμούς (89β.-69β.) τη Σέλτικ. Το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2011 και τον υποβιβασμό σε μικρότερες κατηγορίες, λόγω χρεών. Το τέλος του 2021, βρίσκει πάλι πρώτη τη Ρέιντζερς με 51 βαθμούς σε 20 παιχνίδια, ενώ η Σέλτικ έχει 45.

Κόπα Αμέρικα

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Λατινική Αμερική διεξήχθη Κόπα Αμέρικα. Κι επιτέλους ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε ένα όνειρό του. Το μεγάλο του απωθημένο ήταν ένας τίτλος με την Εθνική Αργεντινής. Τι καλύτερο από το να τα καταφέρει στη Βραζιλία, στον τελικό με τη μεγάλη αντίπαλο, στο στάδιο Μαρακανά! Δυστυχώς χωρίς κόσμο λόγω κορονοϊού.

Στις 10 Ιουλίου, η Αργεντινή επικράτησε 1-0 της Βραζιλίας στον τελικό, με γκολ του Ντι Μαρία στο 22’ κι έτσι έφτασε τα 15 τρόπαια στη διοργάνωση. Η παρέα του Μέσι για να το πετύχει, πέρασε πρώτη από τον όμιλο με Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή και Βολιβία, στα προημιτελικά απέκλεισε με νίκη 3-0 το Εκουαδόρ και στον ημιτελικό με 3-2 στα πέναλτι (1-1 κ.α.) την Κολομβία.

Η Βραζιλία πέρασε πρώτη σε όμιλο με Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού, Βενεζουέλα. Στον προημιτελικό απέκλεισε τη Χιλή με νίκη 1-0 και με το ίδιο σκορ λύγισε στα ημιτελικά το Περού.

Παγκόσμιο Συλλόγων

Στην Αλ Ραγιάν έγινε τον Φλεβάρη και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Συμμετείχαν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν, η Τίγκρες του Μεξικού, η Παλμέιρας του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ Αμπέλ Φερέιρα (σήκωσε πρόσφατα δεύτερο σερί Κόπα Λιμπερταδόρες, το αντίστοιχο Champions League της Λατινικής Αμερικής στον τελικό με τη Φλαμένγκο) και η Αλ Αχλί.

Η Μπάγερν στις 11/2/21 νίκησε στον τελικό 1-0 την Τίγκρες κι έτσι έφτασε τις έξι σερί κούπες μέσα σε λίγους μήνες. Στη συνέχεια πήρε και το πρωτάθλημα, όπως αναφέραμε.



Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved