Copa America: Ξεκινά η γιορτή του ποδοσφαίρου

Copa America: Ξεκινά η γιορτή του ποδοσφαίρου

Το Copa America της Βραζιλίας έχει σέντρα απόψε και μείς σας παρουσιάζουμε τη διοργάνωση.

Το αρχαιότερο τουρνουά εθνών στον κόσμο, το Copa America, κάνει το δικό του ξεκίνημα το Σάββατο τα ξημερώματα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην Βραζιλία. Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από 30 χρόνια στη Βραζιλία, η οποία παίρνει τη... σκυτάλη της φιλοξενίας από τις ΗΠΑ, όπου το τουρνουά γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του.
 
Σε αυτό το διάστημα των 30 χρόνων από την τελευταία φιλοξενία του τουρνουά στη Βραζιλία, η διοργάνωση εξελίχθηκε και έφθασε σε υψηλά επίπεδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. Μερικοί από τους κορυφαίους «αστέρες» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα βρίσκονται και πάλι στην μεγαλύτερη διοργάνωση της Νότιας Αμερικής και θα παίξουν στην 46η «έκδοση» του τουρνουά, μεταξύ 14 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2019.
 
Εκτός από τις 10 χώρες-μέλη της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), που είναι οι Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινός, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα, στο Copa America προσκλήθηκαν θα λάβουν μέρος και δύο μέλη από την ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (AFC), οι Ιαπωνία και Κατάρ, που έφτασαν στον τελικό του φετινού Κυπέλλου Ασίας.
 
Οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες, τις Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Από την πρώτη διοργάνωση το 1916 στην Αργεντινή, στο πέρασμα των χρόνων το τουρνουά φιλοξένησαν επίσης Ουρουγουάη, Βραζιλία, Χιλή, Περού, Ισημερινός, Βολιβία, Παραγουάη, Κολομβία και Βενεζουέλα. Πολλές χώρες, περισσότερες από μία φορές.
 
Η Ιστορία
 
Το 1916 ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε η Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής. Εκείνη την εποχή η FIFA είχε μόνο 23 χώρες μέλη -τέσσερις από αυτές ήταν από την Αμερική-, αλλά οι ηγέτες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τουρνουά για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής, που ήταν στην κυριαρχία της Ισπανίας. Έτσι και έγινε.
 
Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 2 και 17 Ιουλίου του ιδίου έτους, με την συμμετοχή της Αργεντινής (που το φιλοξένησε), της Ουρουγουάης (που κατέκτησε το τρόπαιο), της Βραζιλίας και της Χιλής. Το Copa America θα διεξαχθεί για πέμπτη φορά στη Βραζιλία και σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την πρώτη φιλοξενία του σε βραζιλιάνικο έδαφος, το 1919. Η Βραζιλία φιλοξένησε επίσης το τουρνουά το 1922, το 1949 και το 1989.
 
Η φετινή διοργάνωση
 
Δώδεκα ομάδες, δέκα από την Νότια Αμερική και δύο προσκεκλημένες από την Ασία, είναι χωρισμένες στους τρεις ομίλους του Copa America 2019. Απο την «οικοδέσποινα» Βραζιλία στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και στο Κατάρ που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022, αυτή είναι η ακτινογραφία των 12 φιναλίστ:
 
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
 
Βραζιλία: Κατέκτησε οκτώ φορές το τρόπαιο, με πιο πρόσφατη το 2007. Έντεκα φορές φιναλίστ
Προπονητής: Τίτε
Παίκτης-κλειδί: Φιλίπε Κουτίνιο
Προοπτικές: Με εννέα νίκες στα τελευταία 10 παιχνίδια, μια ομάδα που είναι γεμάτη με ταλέντο και εμπειρία και με την ώθηση από τους φιλάθλους της, η Βραζιλία είναι σαφές φαβορί, ακόμα και χωρίς τον τραυματία Νεϊμάρ
 
Βολιβία: Νικήτρια το 1963, φιναλίστ το 1997
Προπονητής: Εδουάρδο Βιλέγας
Παίκτης-κλειδί: Μαρσέλο Μορένο
Προοπτικές: Η Βολιβία συνήθως αποτυγχάνει να προχωρήσει μετά τους ομίλους και δεν αναμένεται να το πετύχει ούτε αυτή τη φορά.
 
Βενεζουέλα: Η καλύτερη παρουσία της στη διοργάνωση ήταν όταν έφτασε στους ημιτελικούς το 2011
Προπονητής: Ραφαέλ Ντανταμέλ
Παίκτης-κλειδί: Σάλομον Ροντόν
Προοπτικές: Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η φιγούρα του Ροντόν και η κλήρωση δείχνουν ότι η Βενεζουέλα πρέπει να επιδιώξει να φτάσει τουλάχιστον στα προημιτελικά.
 
Περού: Κατέκτησε το τρόπαιο το 1939 και το 1975
Προπονητής: Ρικάρντο Γκαρέκα
Παίκτης-κλειδί: Πάολο Γκερέρο
Προοπτικές: Το απρόβλεπτο του Περού συνοψίστηκε από τον Γκαρέκα, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι η ομάδα του θα μπορούσε να νικήσει οποιονδήποτε ή να χάσει από οποιονδήποτε. Τα προημιτελικά πρέπει να είναι ο στόχος της ομάδας.
 
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
 
Αργεντινή: 14 φορές πρωταθλήτρια, αλλά καμία μετά το 1993. Είναι επίσης 14 φορές φιναλίστ, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων δύο διοργανώσεων.
Προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι
Παίκτης-κλειδί: Λιονέλ Μέσι
Προοπτικές: Έχει ασθενέστερη ομάδα από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αλλά οι χαμηλές προσδοκίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της. Η επιστροφή του Σέρχιο Αγουέρο δίνει επίσης στον Μέσι έναν παρτενέρ παγκόσμιας κλάσης στην επίθεση.
 
Παραγουάη: Πρωταθλητές το 1953 και το 1979, ενώ είναι και έξι φορές φιναλίστ
Προπονητής: Εντουάρδο Μπερίσο
Παίκτης-κλειδί: Μιγκέλ Αλμιρόν
Προοπτικές: Βρίσκοντας τα... βήματά της μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μπερίσο τον Φεβρουάριο, έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χουάν Κάρλος Οσόριο, οι προημιτελικοί θα ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, δεδομένων των συνθηκών και της ποιότητας της ομάδας.
 
Κολομβία: Νικήτρια το 2001, φιναλίστ το 1975
Προπονητής: Κάρλος Κεϊρόζ
Παίκτης-κλειδί: Χάμες Ροντρίγκες
Προοπτικές: Η Κολομβία δεν έχει πετύχει κάτι στα πρόσφατα τουρνουά, αλλά μετά από τις μεγάλες νίκες επί του Παναμά και του Περού σε φιλικούς αγώνες φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει περισσότερο, ειδικά με τις εντολές του εξαιρετικά έμπειρου Κεϊρόζ.
 
Κατάρ: Πρώτη εμφάνιση
Προπονητής: Φέλιξ Σάντσες
Παίκτης-κλειδί: Αλμόεζ Αλί
Προοπτικές: Το Κατάρ πραγματοποίησε εκπληκτική πρόοδο κάτω από τις οδηγίες του Σάντσες, κατακτώντας το τρόπαιο στο Κύπελλο Ασίας κι έτσι η ομάδα θα είναι... πρόθυμη να αποδείξει περισσότερα πράγματα.
 
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ
 
Χιλή: Νικήτρια το 2015 και το 2016, φιναλίστ τέσσερις φορές
Προπονητής: Ρεϊνάλντο Ρουέδα
Παίκτης-κλειδί: Αρτούρο Βιδάλ
Προοπτικές: Μετά την ευφορία των δύο διαδοχικών κατακτήσεων, το όνειρο της Χιλής έγινε... εφιάλτης, όταν δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας του 2018. Ο Ρουέδα έχει αγωνιστεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, έχοντας πάντως μόνο πέντε νίκες σε 13 παιχνίδια.
 
Ουρουγουάη: Πρωταθλήτρια 15 φορές, πιο πρόσφατη το 2011
Προπονητής: Όσκαρ Τάμπαρες
Παίκτης-κλειδί: Λουίς Σουάρες
Προοπτικές: Λίγες χώρες μπορούν να δείχνουν το ανταγωνιστικό πνεύμα της Ουρουγουάης και, αν το παραγωγικό επιθετικό δίδυμο της «σελέστε», οι Σουάρες και Καβάνι, παραμείνει σε φόρμα, έχει μεγάλη πιθανότητα να φτάσει στον τελικό.
 
Ιαπωνία: Προσκλήθηκε μία φορά στο παρελθόν, το 1999, όταν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων
Προπονητής: Χατζίμε Μοριγιάσου
Παίκτης-κλειδί: Σόγια Νακατζίμα
Προοπτικές: Μια νεανική και άπειρη ομάδα, θέλει να χρησιμοποιήσει το Copa America ως δοκιμή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, αλλά η πρόκριση από τους ομίλους εξακολουθεί να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
 
Ισημερινός: Έφτασε στους ημιτελικούς το 1959 και το 1993.
Προπονητής: Ερνάν Νταρίο Γκόμες
Παίκτης-κλειδί: Αντόνιο Βαλένσια
Προοπτικές: Ο Ισημερινός βρίσκεται σε πτώση, είναι χωρίς νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του και θα αγωνιστεί για να προκριθεί από τους ομίλους.
 Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές


Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved