Κόντρα Βαλένθια και Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο

Κόντρα Βαλένθια και Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο

Στο «Μπενίτο Βιαγιαμαρίν» της Σεβίλλης, «πέφτει» σήμερα στις 10μ.μ. η αυλαία της σεζόν 2018-19 στην Ισπανία.

Μπαρτσελόνα και Βαλένθια αναμετρώνται, για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να κάνουν νταμπλ, αλλά και να γίνουν η πρώτη ομάδα στην Ιστορία του Copa del Rey με πέντε διαδοχικές κατακτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι «νυχτερίδες» επιστρέφουν σε τελικό κυπέλλου μετά από 11 χρόνια, όσο ακριβώς είναι και το διάστημα που έχουν μείνει χωρίς οποιονδήποτε τίτλο, καθώς η τελευταία επιτυχία τους είχε έρθει εκείνη τη σεζόν, με τη νίκη (σ.σ. 3-1) επί της Χετάφε στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε κι εφέτος -σχετικά άνετα μάλιστα- το πρωτάθλημα, βρίσκεται ένα βήμα από το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ (και τέταρτο την τελευταία πενταετία), όμως η χρονιά σημαδεύεται από την κατάρρευση του «Άνφιλντ» και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Champions League από τη Λίβερπουλ «πόνεσε» πολύ τους Καταλανούς, πολλώ δε μάλλον που για δεύτερη σερί φορά, η Μπάρτσα δεν κατάφερε να υπεραπιστεί ένα φαινομενικά σκορ ασφαλείας από το πρώτο ματς. Η κατάκτηση του 31ου κυπέλλου στην Ιστορία του συλλόγου ελάχιστα θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αντίθετα ενδεχόμενη απώλειά του μπορεί να φέρει εξελίξεις, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής (παρά τη δημόσια στήριξη που του παρείχε ο πρόεδρος, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου).

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», για καιρό το κύπελλο φαινόταν ως το «σωσίβιο» που θα μπορούσε να σώσει τη χρονιά για τη Βαλένθια. Οι «νυχτερίδες» στο πρώτο μισό της σεζόν είχαν αποκαρδιωτική εικόνα, βρίσκονταν «κολλημένες» στη μέση της βαθμολογίας (ή και πιο κάτω), ενώ αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων του Champions League. Η πρόκριση επί της Μπέτις στα ημιτελικά πανηγυρίστηκε έντονα και αποδείχθηκε καταλυτική για να «γυρίσει» η κατάσταση. Η ομάδα του Μαρθελίνο έφτασε ως τα ημιτελικά του Europa League, ενώ με μία τρομερή αντεπίθεση κατάφερε να πάρει στο φινάλε την τέταρτη θέση της La Liga, εξασφαλίζοντας εκ νέου την παρουσία της στο Champions League της επόμενης περιόδου. Το κύπελλο από αναγκαιότητα έγινε... κερασάκι στην τούρτα, γιατί, πέρα από τα χρήματα και το πρεστίζ του Champions League, ένας σύλλογος με αυτό το μέγεθος χρειάζεται και τρόπαια. Και η Βαλένθια δεν έχει πάρει τίποτα μετά το 2008, όταν πανηγύρισε το 7ο Copa del Rey της Ιστορίας της.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές στο παρελθόν σε τελικό κυπέλλου, με την Μπαρτσελόνα έχει το... πάνω χέρι με δύο νίκες, αμφότερες στην παράταση: 4-2 το 1952 και 4-3 το 1971. Αντίθετα, η Βαλένθια είχε επιβληθεί με 3-0 στον τελικό του 1954. Οι δύο ομάδες πέρυσι είχαν αναμετρηθεί στα ημιτελικά, με τους Καταλανούς να προκρίνονται με δύο νίκες, ενώ στο εφετινό πρωτάθλημα και οι δύο αγώνες τους έληξαν ισόπαλοι, 1-1 στο «Μεστάγια» και 2-2 στο «Καμπ Νου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφετινός είναι ο τέταρτος τελικός του κυπέλλου Ισπανίας που διεξάγεται στη Σεβίλλη, ο πρώτος όμως στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», την έδρα της Μπέτις. Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, στο παλιό στάδιο «Βασίλισσα Βικτορία», είχε γίνει ο τελικός του 1925, που βρήκε νικήτρια την Μπαρτσελόνα, ενώ στο στάδιο «Θαρτούχα» φιλοξενήθηκαν οι καταληκτικές αναμετρήσεις του θεσμού το 1999 (με νικήτρια τη Βαλένθια) και του 2001.



Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved