Η Οδύσσεια συνεχίζεται... (photos&videos)

Η Οδύσσεια συνεχίζεται... (photos&videos)

Για τρίτη φορά στην ιστορία της η Πάρμα κήρυξε πτώχευση, αυτή τη φορά όμως δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό, με ένα νέο κεφάλαιο-θρίλερ να ανοίγει στην ιστορία του συλλόγου

Τον Ιούλιο του 1913 μια παρέα Ιταλών αποφάσισε να τιμήσει τον «θρύλο» της όπερας Τζιουζέπε Βέρντι για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ιδρύοντας τη Verdi Foot Ball Club στην περιοχή της Πάρμα. Επέλεξαν το κίτρινο και το μπλε για τις εμφανίσεις τους, χρώματα της σημαίας της Πάρμα και ξεκίνησαν μια ποδοσφαιρική Οδύσσεια η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη 102 χρόνια μετά.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς μέλη της Βέρντι ίδρυσαν την Parma Foot Ball Club και ξεκίνησαν να φορούν λευκές εμφανίσεις με έναν μαύρο σταυρό στη μέση της φανέλας. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Πάρμα ξεκίνησε να συμμετέχει στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Serie B και της Serie C στις οποίες αγωνιζόταν από καταβολής της μέχρι το 1966, όταν υποβιβάστηκε στη Serie D και μπήκε για πρώτη φορά σε καθεστώς πτώχευσης.

Αναγέννηση και θεμέλια

Το 1968 το Δικαστήριο της Πάρμα όρισε την οικονομική ρευστοποίηση του συλλόγου και την ίδια χρονιά η ομάδα μετονομάστηκε σε Parma Football Club. Μια χρονιά αργότερα η Παρμένσε κέρδισε την άνοδό της στη Serie D και την 1η Ιανουαρίου του 1970 η Παρμένσε πήρε το δελτίο της Πάρμα, αποκτώντας το δικαίωμα να φοράει τις φανέλες με τον σταυρό και το σήμα της Parma Football Club, ενώ πήρε και το όνομα της πόλης. Αυτή η αλλαγή έφερε αέρα αισιοδοξίας και τύχης στα οικονομικά και αθλητικά δεδομένα.

Η ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Serie D και έπειτα από τρία χρόνια στη Serie C επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς για μικρό χρονικό διάστημα αφού στη δεύτερη σεζόν στη Serie B η Πάρμα υποβιβάστηκε ξανά στη γ’ κατηγορία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 η ομάδα δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο.

Υπό την καθοδήγηση του Τσέζαρε Μαλντίνι το 1984 επέστρεψε στη Serie B αλλά υποβιβάστηκε για ακόμη μια φορά την επόμενη σεζόν. Τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Αρίγκο Σάκι και την επανέφερε στη β’ κατηγορία, ενώ τη βοήθησε να αποκλείσει τη Μίλαν στο Κύπελλο Ιταλίας, επιτυχία που οδήγησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο να πάρει τον Σάκι στη Μίλαν, ανοίγοντας ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία των «ροσονέρι».

Νέος... αέρας με Σκάλα, Αντσελότι

Το 1989 ο Νέβιο Σκάλα ανέλαβε τις τύχες της Πάρμα και την οδήγησε στην ιστορική άνοδο στη Serie A για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η εταιρία Parmalat βοήθησε τον σύλλογο να ορθοποδήσει και το 1991 η Πάρμα έκανε ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Υπό τις οδηγίες του Σκάλα η Πάρμα έγραψε ιστορία, κατακτώντας το Κύπελλο Ιταλίας το 1992 νικώντας τη Γιουβέντους σε διπλό τελικό και την επόμενη χρονιά οι «τζιαλομπλού» κατέκτησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, πρώτο διασυλλογικό τρόπαιο της ιστορίας τους.

Το 1996 ο Σκάλα έφυγε από την ομάδα ως «θρύλος» και τη θέση του πήρε ο Κάρλο Αντσελότι. Με τον τελευταίο στον πάγκο η Πάρμα εκτοξεύθηκε ακόμη περισσότερο και τερμάτισε στη 2η θέση της Serie A το 1997, παίζοντας για πρώτη φορά στο Champions League την επόμενη χρονιά. Το 1998 ανέλαβε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι και οδήγησε την Πάρμα σε οδούς δόξας.

Πριγκίπισσα της Ευρώπης και νέα «σφαλιάρα»

Με τον Μαλεζάνι στον πάγκο της η Πάρμα πέτυχε κάτι σπάνιο καθώς το 1998 στην πρώτη σεζόν του μετέπειτα τεχνικού του Παναθηναϊκού στον πάγκο της κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας απέναντι στη Φιορεντίνα και το Κύπελλο UEFA απέναντι στη Μαρσέιγ, στη Μόσχα!

Το 2000 ο Ερνάν Κρέσπο πουλήθηκε στη Λάτσιο για ποσό-ρεκόρ για την εποχή και ο Μαλεζάνι αποχώρησε. Τη θέση του πήρε ο Ρέντσο Ουλιβιέρι και στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα ο Πιέτρο Καρμιτζιάνι που οδήγησε τον σύλλογο στο τρίτο Κύπελλο Ιταλίας της ιστορίας του.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2004 η Πάρμα δέχθηκε νέα «σφαλιάρα». Ο σύλλογος κατέρρευσε ξανά οικονομικά εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης της Parmalat και μπήκε υπό καθεστώς επιτήρησης για τρία χρόνια.

Σηκώθηκε ξανά, έπεσε στα... Τάρταρα

Τον Ιούνιο του 2004 μια νέα ομάδα «γεννήθηκε» μέσα από την Πάρμα και έπειτα από αρκετά χρόνια μάχης για τη σταθερότητα στη Serie A ο Τομάσο Γκιράρντι αγόρασε τον σύλλογο στις 24 Ιανουαρίου 2007, ενώ ο Κλαούντιο Ρανιέρι βοήθησε την ομάδα να γλιτώσει τον υποβιβασμό την τελευταία ημέρα της σεζόν 2006-07, αλλά την επόμενη χρονιά η Πάρμα υποβιβάστηκε εκ νέου.

Αυτή τη φορά έμελλε να τη σώσει ο Φρανσέσκο Γκουϊντολίν και τη σεζόν 2009-10 η Πάρμα επέστρεψε για όγδοη φορά στη μεγάλη κατηγορία! Τα χρόνια που ακολούθησαν είχαν θετικό... πρόσημο παρά τις πολλές αλλαγές προπονητών, ωστόσο στο τέλος της φετινής σεζόν η Πάρμα κατέρρευσε και πάλι οικονομικά.

Αυτή τη φορά δεν βρέθηκε ένας νέος Γκιράρντι να τη σώσει και ο σύλλογος θα επιστρέψει στο... μηδέν την επόμενη σεζόν, ξεκινώντας από το ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα την πορεία του για οικονομική εξυγίανση με στόχο την 9η επιστροφή στη Serie A και την διασφάλιση ότι δεν θα ξαναζήσει κάτι τέτοιο για τέταρτη φορά.



Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved