Η πρωτοφανής παγκόσμια πρωτοτυπία  του νέου νόμου

Η πρωτοφανής παγκόσμια πρωτοτυπία του νέου νόμου

Πρωτοφανής, όχι μόνον για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και παγκόσμια πρωτοτυπία είναι η διάταξη που αφορά στη διαιτησία των ομαδικών αθλημάτων και ειδικότερα του ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει ο νέος αθλητικός νόμος ο οποίος δόθηκε για διαβούλευση από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννη Ανδριανό.

Μέσω του εν λόγω νόμου επιχειρούνται  μεγάλες αλλαγές σε πολλά μέτωπα  των σπορ της χώρας μας  αλλά και στο δημοφιλέστερο όλων  προκαλώντας ήδη έντονο προβληματισμό στις τάξεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καθώς  στην ουσία καταργείται ο νόμος του 2006 μέσω του οποίου θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Ριζικές  είναι επίσης αλλαγές και σε ό,τι έχει να κάνει με τους τομείς της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, του εκλογικού συστήματος  αλλά της διαιτησίας.
Στο τελευταίο από τα μέτωπα αυτά έρχεται να καταστρατηγηθεί η διεθνής πρακτική και πραγματικότητα που θέλει την ομοσπονδία κάθε χώρας να είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για τα όργανα της.
 Και τούτο γιατί στην ΚΕΔ  πλέον η «ευθύνη» παραμένει  στην Ομοσπονδίας μόνον κατά τα 3/5, σύμφωνα με τον επίμαχο  νόμο που  προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός ενώ τα υπόλοιπα δύο εκχωρούνται στη  Λίγκα και  όχι μόνον.  
Το επίμαχο άρθρο του εν λόγω  υπό διαβούλευση νόμου είναι το 87 που αφορά  στον κανονισμό και τα όργανα διαιτησίας και στο 2η του παράγραφο προβλέπει:
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. ορίζεται από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας του αθλήματος με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και παύεται οποτεδήποτε, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της, από τη Γενική Συνέλευση της αθλητικής ομοσπονδίας. Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., η Κ.Ε.Δ. συγκροτείται ως εξής: αν υπάρχει επαγγελματική ένωση, ένα μέλος ορίζεται από αυτήν, από τον κατάλογο των μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία. Τον κατάλογο χορηγεί η ομοσπονδία διαιτητών του αθλήματος. Τα υπόλοιπα τρία (3) μέλη ορίζονται μετά από κλήρωση, από κατάλογο δώδεκα (12) μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία, τον οποίο καταρτίζει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Διαιτητών.

Μέσω της  εν λόγω διάταξης αλλά και όχι μόνον ανατρέπεται η παραδοσιακή ανεξαρτησία που είχαν στη χώρα μας και διαθέτουν διεθνώς  τα διαιτητικά όργανα και ο απόλυτος έλεγχος τους από την καθ' ύλην αρμόδια ομοσπονδία.
Τέτοιου είδους ανατροπές,  που επιχειρούνται μέσω το πολύκροτου νόμου,  των μέχρι τώρα δεδομένων έχουν ήδη προκαλέσει την φυσιολογική αντίδραση από πλευράς Ομοσπονδίας.  Σύμφωνα με πηγές οι διοικούντες την ΕΠΟ θα απευθυνθούν  όπως άλλωστε προβλέπεται στη FIFA καταγγέλλοντας την παραβίαση του αυτοδιοίκητου.  Και  αναμένονται στη συνέχεια οι αντιδράσεις από πλευράς παγκόσμιας ομοσπονδίας  προς την κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα σύμφωνα με όσα ορίζουν  οι κανονισμοί της πρώτης για το ανεξάρτητο του  ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.



Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved