Μουνιόθ στο Onsports: «Πιο πολιτισμένο το ελ κλάσικο από το ελληνικό ντέρμπι» (photos)

Μουνιόθ στο Onsports: «Πιο πολιτισμένο το ελ κλάσικο από το ελληνικό ντέρμπι» (photos)

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και παίκτης της Μπαρτσελόνα, Βίκτορ Μουνιόθ, συγκρίνει στο Onsports τα ντέρμπι των «πρασίνων» με τον Ολυμπιακό και των Καταλανών με τη Ρεάλ Μαδρίτης και μοιράζεται τις αναμνήσεις του από αυτά.

Ο 57χρονος τεχνικός της Σαραγόσα προπόνησε το «τριφύλλι» τη σεζόν 2006/07 και υπήρξε σημαντικός ποδοσφαιριστής των «μπλαουγκράνα» την περίοδο 1981-1988, οπότε γνωρίζει όσο κανείς τις αναμετρήσεις με Πειραιώτες και Μαδριλένους, αντίστοιχα.

Η αντιπαλότητα μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι το ίδιο ισχυρή με αυτή ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όμως στην Ελλάδα κυριαρχεί το μίσος, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα δυσάρεστα γεγονότα, σε αντίθεση με την Ισπανία που τα πράγματα είναι διαφορετικά, κάτι που επισημαίνει ο Ισπανός κόουτς.

Με τον Μουνιόθ στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, εντός και εκτός έδρας, στο πρωτάθλημα της χρονιάς 2006-2007, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε από τον τίτλο. Όμως τότε, οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει στην έδρα των «ερυθρόλευκων», το «Γ. Καραϊσκάκης», για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Αυτό το Σαββατοκύριακο (25-26/10) διεξάγονται δύο σπουδαία ντέρμπι. Τα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Γνωρίζετε και τις δύο αντιπαλότητες. Μπορείτε να συγκρίνετε το ισπανικό ελ κλάσικο με το ελληνικό;

«Υπάρχουν πολλές διαφορές: Το πιο βασικό είναι ότι τα συμφέροντα είναι πιο πολιτισμένα στην Ισπανία. Εκεί, χιλιάδες υποστηρικτές της αντίπαλης ομάδας βρίσκονται στις κερκίδες του γηπέδου. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου δεν επιτρέπεται η μετακίνηση οπαδών εκτός έδρας. Αυτό οφείλεται στις ενέργειες κάποιων Ελλήνων φιλάθλων που συμπεριφέρονται με περισσότερο πάθος, πιο επιθετικά και βίαια. Ήταν κάτι παράξενο και καινούριο για εμένα, που γίνεται σε λίγες χώρες. Από αθλητικής πλευράς είναι ίδια. Φέτος, κάποιες άλλες ομάδες μπορεί να επωφεληθούν από την κατάσταση και ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις».

Παρακολουθείτε τις τέσσερις αυτές ομάδες φέτος; Ποια είναι η γνώμη σας για το τι μπορεί να συμβεί στα παιχνίδια;

«Τις γνωρίζω, είμαι πιο κοντά φυσικά στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Τους Έλληνες τους παρακολουθώ από απόσταση. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι πρώτος, αλλά ο ΠΑΟΚ, και ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με προβλήματα σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι οπαδοί θα είναι πάντα πιστοί σε αυτά τα χρώματα. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός πηγαίνει καλά στην Ευρώπη».

Εσείς προσωπικά, ως προπονητής του Παναθηναϊκού, τι θυμάστε περισσότερο από τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Θυμάμαι ειδικά το πρώτο. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει τα ντέρμπι τόσο στην έδρα μας όσο και τον Πειραιά (0-1) και μάλιστα μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Ήμασταν μια ομάδα που ήταν κάτω σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά το κοινό ήταν ευχαριστημένο μαζί μας».

Νιώσατε ποτέ προσβεβλημένος λόγω της συμπεριφοράς των αντίπαλων υποστηρικτών, αυτών του Ολυμπιακού, εναντίον σας; Σας το ρωτάω αυτό επειδή πολλά στενάχωρα πράγματα συμβαίνουν σε τέτοια ματς, όχι πάντα φυσικά.

«Οι φίλαθλοι στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ. Μπορεί να είναι σε διαφορετικά μέρη, γειτονιές και κοινωνικά στρώματα, αλλά η συμπεριφορά τους είναι ίδια».

Είχατε ποτέ βιώσει κάποιο άσχημο γεγονός εκτός γηπέδου όταν ήσασταν στην Ελλάδα;

«Μετά από μια εκτός έδρας ήττα, οι οπαδοί μας ξεσηκώθηκαν. Η ένταση ήταν μεγάλη και σοβαρή. Είδα φωτοβολίδες και καπνό μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ματς που δεν μπορείς να παίξεις. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε γήπεδα, όπως αυτό του ΠΑΟΚ».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη βία στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό;

«Η αντιπαλότητα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού πάντα υπάρχει. Βλέπω ότι οι συμπλοκές αποφεύγονται επειδή δεν υπάρχουν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μάχες και σε άλλα αθλήματα των δύο ομάδων, όπως ένα ματς βόλεϊ, στο οποίο συνέβησαν σοβαρά γεγονότα και υπήρξε και κίνδυνος θανάτου».

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι ομάδες με το ίδιο μέγεθος αντιπαλότητας. Γιατί οι οπαδοί είναι ενωμένοι στην Ισπανία και πολλές φορές τους βλέπουμε να χειροκροτούν τους αντίπαλους παίκτες, όπως τον Μέσι και τον Ροναλντίνιο, ενώ στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις ο φίλαθλοι πετούν αντικείμενα;

«Το πάθος των Ισπανών είναι διαφορετικό από των Ελλήνων. Bασίζεται στον τρόπο ζωής. Οι Έλληνες, στην ομιλία και την επικοινωνία είναι πιο επιθετικοί. Αυτό εκδηλώνεται στο γήπεδο ως βία, αν χάσουν. Έχει να κάνει επίσης, με τον πολιτισμό».

Γιατί κατά τη γνώμη σας το μίσος μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι τόσο μεγάλο, αλλά ανάμεσα σε αυτούς της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ είναι σε κόσμια επίπεδα και δεν οδηγείται, τις περισσότερες φορές, σε βίαιες πράξεις;

«Δεν υπάρχει μίσος ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Ο ανταγωνισμός είναι υγιής».

Ο Παναθηναϊκός πάει στο ντέρμπι με εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ του Τζενάρο Γκατούζο, τον οποίο είχατε εσείς παίκτη στην ελβετική Σιόν. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό;

«Από απόσταση τού εύχομαι τα καλύτερα. Είναι πιστός στις αρχές του».

Φέτος, είστε προπονητής της Σαραγόσα στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει η δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός ώστε να ανέβουν επίπεδο; Να έχουν μια δεύτερη ομάδα σε χαμηλότερη κατηγορία;

«Δεν ξέρω. Η Μπαρτσελόνα Β αναπτύσσει ένα προπονητικό πρότζεκτ. Η Ρεάλ Σαραγόσα βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία και στοχεύει να επιστρέψει στα επίπεδα της ομάδας που ήταν στο παρελθόν».

Η Σαραγόσα έχει ξεκινήσει πολύ καλά στη δεύτερη κατηγορία, αλλά η χρονιά είναι μεγάλη. Τι χρειάζεται να κάνετε ώστε να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο στο πρωτάθλημα;

«Θα ήθελα να βελτιωθούμε, αλλά η δεύτερη κατηγορία είναι περίπλοκη και μεγάλη, με 22 ομάδες. Η Σαραγόσα είναι ομάδα με ιστορία, παράδοση και όνομα στην Ευρώπη».

Κάνοντας απολογισμό της καριέρας σας ως παίκτης και προπονητής, σε ποια θέση θα βάζατε την περίοδο που ήσασταν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό;

«Έχω αναμνήσεις μεγάλης στοργής και φιλίας στην Ελλάδα. Είχαμε μια ομάδα κορυφής, που ήταν ανταγωνιστική. Το κρίμα είναι ότι δεν έμεινα δεύτερη χρονιά ώστε να δημιουργήσω μια πρωταθλήτρια ομάδα. Οι εμπειρίες του πρώτου χρόνου συνοδεύτηκαν από προσδοκίες».

Είστε ο προπονητής που έβαλε τον Σωτήρη Νίνη στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, μόλις στα 16 του χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως μοιάζει η πορεία του να είναι στάσιμη. Τι πιστεύετε για αυτό;

«Ήταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που στην προπόνηση τα πήγαινε καλύτερα από τους άλλους παίκτες που είχαμε. Οπότε, άρχισε να παίζει, ακόμη και ενάντια στην πολιτική. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο στα 16 του. Ξέρω την πορεία του, ίσως να μην έφτασε εκεί που αναμενόταν, αλλά παρακολουθώντας από απόσταση δεν μπορώ να το αναλύσω πλήρως».

Έχοντας παίξει και προπονήσει πολλές ομάδες, πάντα επιστρέφετε στη Σαραγόσα, όπου άρχισε η καριέρα σας στο ποδόσφαιρο. Τι σημαίνει αυτός ο σύλλογος για εσάς;

«Το να πάω στη Σαραγόσα είναι κάτι που δεν σκέφτομαι. Παρόλα αυτά, ήρθα την περασμένη σεζόν κόντρα στις ιδέες μου με αυτές του σωματείου. Αλλά αποδέχθηκα την πρόκληση παρόλη την κατάσταση της ομάδας που ήταν δραματική. Σώσαμε την ομάδα σε μια δύσκολη στιγμή που θα μπορούσα να είχα εξαφανιστεί. Τώρα, αναλαμβάνουμε την πρόκληση να προσπαθήσουμε να ανέβουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Πρώτα από όλα, αυτή είναι η θέση που αντιστοιχεί στην ομάδα λόγω της ιστορίας, της παράδοσης και των οπαδών. Είναι περίεργο που επιστρέφω εκεί που ξεκίνησα, μεγάλωσα και έγινα παίκτης».

Δείτε τις φωτογραφίες με τον Μουνιόθ του Παναθηναϊκού:



Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved