Superclásico para siempre (photos+videos)

Superclásico para siempre (photos+videos)

Σχεδόν 100 χρόνια πέρασαν από την πρώτη φορά που η Ρίβερ Πλέιτ αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς. Το Onsports κάνει μια αναδρομή στο κορυφαίο, ίσως, ντέρμπι όλου του πλανήτη, το οποίο απόψε (20:30, Novasports 3) φτάνει στον απίστευτο αριθμό των 339 αγώνων ανάμεσα στους «Μιγιονάριος» και τους «Χεϊνέζες»...

Ήταν 24 Αυγούστου 1913 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία ήρθαν αντιμέτωπες η Μπόκα Τζούνιορς με τη Ρίβερ Πλέιτ σε επίσημο παιχνίδι. Οι «εκατομμυριούχοι» είχαν πάρει τη νίκη με 2-1, εκτός έδρας, παίρνοντας άτυπη ρεβάνς για το πρώτο παιχνίδι στο οποίο η Μπόκα νίκησε 2-1, ένα φιλικό στις 2 Αυγούστου 1908…

Η αρχή της κόντρας…

Μόνο και μόνο που οι δυο ομάδες δημιουργήθηκαν στην ίδια γειτονιά του Μπουένος Άιρες, ήταν αρκετό για να υπάρχει η σχετική αντιζηλία. Στη «Λα Μπόκα», κοντά στο λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούσε και δραστηριοποιούνταν όλος ο εργατόκοσμος της πόλης, το 1901 ιδρύθηκε η Ρίβερ Πλέιτ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1905) η Μπόκα Τζούνιορς. Τα πράγματα στην αρχή ήταν σχετικά ήρεμα, όμως από τη στιγμή που οι άνθρωποι της Ρίβερ αποδέχθηκαν την πρόκληση και συμμετείχαν στο παιχνίδι που θα καθόριζε το ποια ομάδα θα μείνει στην περιοχή, όλα άλλαξαν.

Οι «Χεϊνέζες» επικράτησαν, η Ρίβερ έπρεπε να αποχωρήσει κι έτσι άρχισαν όλα. Σταδιακά η Ρίβερ άρχισε να εκπροσωπεί ανώτερα κοινωνικά στρώματα, εξ ου και το παρατσούκλι «Μιγιονάριος», ενώ η Μπόκα παρέμεινε η ομάδα της εργατιάς, που έβαζε στους κόλπους της όλους τους μετανάστες, κυρίως Ιταλούς, και δεν… προσκύνησε το χρήμα. Πλέον, εκτός από ποδοσφαιρική η διαφορά των δυο ήταν και κοινωνική. Τουλάχιστον, η Ρίβερ είχε μετακινηθεί στο «Νούνιεζ», φεύγοντας από τη «Λα Μπόκα», την περιοχή, όπου ακόμα κυριαρχεί η φτώχεια και η εργατιά…

Γενοβέζοι, γουρούνια και… κότες

Οι κόντρες, γεννούν και πάθη. Τα πάθη, πολλές φορές μίση. Όλα αυτά, πάντως, έχουν προσφέρει και… ευφάνταστα παρατσούκλια που «κολλάνε» οι μεν στους δεν. Οι οπαδοί, σε όλο τον πλανήτη πόσο μάλλον στην Αργεντινή, δεν χάνουν ευκαιρία να πικάρουν τους αντιπάλους και ένας από τους τρόπους που διαλέγουν είναι να τους αποκαλούν με τρόπο που θεωρούν ότι τους υποτιμά…

Οι οπαδοί της Μπόκα, αποκαλούν «gallinas» (σ.σ. κότες), αυτούς της Ρίβερ, θέλοντας να δείξουν ότι δεν έχουν το θάρρος και το σθένος που έχουν οι ίδιοι, ενώ σε αντίθεση οι φαν της Ρίβερ, αποκαλούν τους αντιπάλους τους ως «los chanchitos» (σ.σ. μικρά γουρούνια), επειδή η περιοχή στην οποία συναθροίζονται οι τελευταίοι έχει αρκετή δυσοσμία, δίπλα στο λιμάνι. Έτσι, εκτός από τα κλασικά «Χεϊνέζες», λόγω των πολλών Ιταλών – κυρίως Γενοβέζων – μεταναστών που υποστήριζαν την Μπόκα, και «Μιγιονάριος», λόγω της μετακίνησης της ομάδας στα στέκια των… λεφτάδων της πόλης, υπάρχουν και τα… ζωώδη παρατσούκλια για τους δύο τεράστιους συλλόγους από το «Μπουένος Άιρες», που πάντα θα βρίσκονται σε αντιπαλότητα!

Η τραγωδία της θύρας 12…

Όπως είναι φυσικό, δυστυχώς, πολλά από τα «Superclásico» έχουν σημαδευτεί από θλιβερά επεισόδια. Αρκετές ήταν οι φορές που οι αγώνες διακόπηκαν από συγκρούσεις των οπαδών, ενώ κρούσματα βίας υπάρχουν ακόμα στο Μπουένος Άιρες με αφορμή τις δυο ομάδες. Η χειρότερη στιγμή όλων αυτών των γεγονότων ωστόσο, ήταν στις 23 Ιουνίου 1968. Στην έδρα της Ρίβερ, το «Μονουμεντάλ», σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αργεντινής και μια από τις μεγαλύτερες σε όλο τον πλανήτη.

Στο παιχνίδι το οποίο η Ρίβερ Πλέιτ και η Μπόκα Τζούνιορς δεν κατάφεραν να σκοράρουν, σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι και 150 τραυματίστηκαν, σε μια τραγική στιγμή στη θύρα 12 του γηπέδου. Οι κατηγορίες που εξαπολύθηκαν τότε, δεν κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση, όπως και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Πολλοί υποστήριξαν ότι οι φίλοι της Μπόκα έκαιγαν σημαίες της Ρίβερ και τις πετούσαν στο κάτω διάζωμα, προκαλώντας άτακτη αποχώρηση ομοϊδεατών τους, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν. Άλλοι, ανέφεραν πως οπαδοί της Ρίβερ με κάποιο τρόπο εμπόδισαν την έξοδο στους αντιπάλους, ενώ υπήρξαν κι αυτοί που υποστήριξαν ακόμα κι ότι τα τουρνικέ της θύρας είχαν μπλοκαριστεί με σιδερένιες μπάρες. Ότι κι αν είχε συμβεί, πάντως, το χειρότερο όλων ήταν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων δεν ξεπερνούσε τα 19 έτη…

Η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, που έβαψε με αίμα το Superclásico, κράτησε τρία χρόνια. Κανείς δεν βρέθηκε εν τέλει ένοχος, σκορπίζοντας απογοήτευση στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ μετά από αυτά οι θύρες στο «Μονουμεντάλ» δεν έχουν πλέον αριθμούς αλλά γράμματα. Σαν ελάχιστη πράξη συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων, η AFA (ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αργεντινής) με τις 68 ομάδες που την αποτελούσαν τότε, συγκέντρωσε 100.000 πέσος και τα έδωσε σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην «Τραγωδία της Θύρας 12».

Οι αριθμοί…

Μια κόντρα που κρατάει εδώ και 100 χρόνια περίπου, θα ήταν απίθανο να μην παρουσιάζει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Οι δύο αποψινοί αντίπαλοι, έχουν αναμετρηθεί 338 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Για την πρώτη κατηγορία της Αργεντινής έχουν παίξει 198 φορές και οι νίκες είναι περίπου μοιρασμένες. Η Μπόκα Τζούνιορς έχει φύγει με τη νίκη 72 φορές, ενώ η Ρίβερ Πλέιτ 66, την ώρα που 60 ντέρμπι δεν ανέδειξαν νικητή. Όσο για τα γκολ, οι «Χεϊνέζες» υπερτερούν καθώς έχουν σκοράρει 273 φορές έναντι 256 των αντιπάλων τους.

Παράλληλα, υπάρχουν και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις μεγάλες νίκες των δυο στα ντέρμπι. Η μεγαλύτερη σε έκταση επικράτηση ανήκει στην Μπόκα, όταν στις 23 Δεκεμβρίου 1928 κατάφερε να νικήσει 6-0 τους «Μιγιονάριος»! Η Ρίβερ ισορρόπησε πάντως την κατάσταση με το 5-1 που σημείωσε στις 19 Οκτωβρίου 1941, ωστόσο η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι ανήκει στην Μπόκα καθώς στις 7 Μαρτίου 1982 επικράτησε 5-1 μέσα στο «Μονουμεντάλ»! Συνολικά, σε 338 Superclásico, η Μπόκα Τζούνιορς έχει νικήσει 126 φορές, η Ρίβερ Πλέιτ 107 και 105 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι, ενώ σε ό,τι αφορά τα γκολ, η Μπόκα έχει σημειώσει 458 και η Ρίβερ 411!

Οι αριθμοί του Superclásico

Διοργάνωση

ΑΓΩΝΕΣ

Νίκες Μπόκα

Ισοπαλίες

Νίκες Ρίβερ

ΓΚΟΛ Μπόκα

ΓΚΟΛ Ρίβερ

Α΄κατηγορία

198

72

60

66

273

256

Κόπα Λιμπερταδόρες

22

10

6

6

28

18

Σούπερ Καπ

2

0

2

0

1

1

Κόπα Κομπεντένσια

3

0

1

2

3

6

Τορνέο Σεντενάριο

2

0

1

1

0

1

Κόπα Αντριάν Εσκομπάρ

1

0

1

0

0

0

Κόπα Κομπεντένσια Μπριτάνικα

1

1

0

0

2

0

Φιλικά

109

43

34

32

151

129

ΣΥΝΟΛΟ

338

126

105

107

458

411

«Αρχιπιστοί», Top σκόρερ και… διπλοί πράκτορες!

Όταν έχουν παιχτεί τόσα πολλά ντέρμπι στην ιστορία των δυο ομάδων, λογικό είναι να υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία σε αυτά. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους… πλέον πιστούς στα Superclásico. Στην πρώτη πεντάδα των παικτών που έχουν αγωνιστεί στα περισσότερα «Μπόκα-Ρίβερ», συναντάμε αριθμούς που σπάνια βλέπουμε σε άλλα πρωταθλήματα του κόσμου. Είναι ενδεικτικό πως ο Ρεϊνάλντο Μέρλο, ο οποίος είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας, έχει παίξει σε 42 τέτοιες αναμετρήσεις από το 1969 ως το 1984 όταν φόρεσε τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη δική τους… παράδοση, σκοράροντας στα μεγάλα ντέρμπι της Αργεντινής. Ένας τέτοιος ήταν ο Άνχελ Λαμπρούνα, ο οποίος από το 1939 ως το 1959 «φόρτωσε» τα δίχτυα της Μπόκα με 16 γκολ, ενώ για τους «Χεϊνέζες» πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι, είναι ο Πάουλο Βαλεντίμ, που σκόραρε 10 φορές στα ντέρμπι τα οποία έγιναν από το 1960 ως το 1965 με τον Μάρτιν Παλέρμο να έχει σκοράρει 9 φορές και να είναι ο πιο… «φρέσκος» της λίστας καθώς μόλις πέρσι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Από εκεί και πέρα, υπήρξαν και εκατέρωθεν μετακινήσεις που όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν τα πάθη και έφεραν τις ανάλογες αντιδράσεις. Ο λόγος, για τους ποδοσφαιριστές που έκαναν τη διαδρομή «Μονουμεντάλ – Μπομπονέρα» ή το αντίθετο. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 38 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα και των δυο ομάδων. Μέσα σε αυτούς παίκτες όπως ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο Κλαούντιο Κανίγια, ο Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο Όσκαρ Ρουτζέρι και άλλοι.

Ο… πρώτος διδάξας, πάντως, σε αυτόν τον τομέα, ήταν ο Κατάλδο Σπιτάλε καθώς το 1933 αποφάσισε να αφήσει τη Μπόκα Τζούνιορς και να υπογράψει με τη Ρίβερ Πλέιτ. Πράγμα καθόλου εύκολο. «Η μία πλευρά σε βλέπει σαν προδότη και η άλλη σε βλέπει με καχυποψία. Πρέπει να βρεις τη δύναμη και το χρόνο για να υιοθετήσεις το χαρακτήρα που χρειάζεται για να κερδίσεις τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου πλέον», θα πει το 1985 ο Όσκαρ Ρουτζέρι όταν έφυγε από τη Ρίβερ για να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπόκα Τζούνιορς.

Πέρα πάντως από τους ανθρώπους που φόρεσαν τη φανέλα και των δυο ομάδων, υπήρξαν και ορκισμένοι… εχθροί του αντιπάλου! Τέτοιος ήταν ο Ουρουγουανός σταρ της Ρίβερ, Έντσο Φραντσέσκολι, ο οποίος είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν επρόκειτο ποτέ να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ρίβερ και φυσικά, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο «Ντιεγκίτο» απέρριψε μάλιστα πρόταση της Ρίβερ, όταν έπαιζε ακόμα στη Νιούελς Ολντ Μπόις, για να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπόκα Τζούνιορς, ομάδα της οποίας εξακολουθεί να είναι φανατικός οπαδός.

Top 5 παικτών σε συμμετοχές στα ντέρμπι

Παίκτης

Ομάδα

Συμμετοχές

Ρεϊνάλντο Μέρλο

Ρίβερ Πλέιτ

42

Ούγκο Γκάτι

Ρίβερ/Μπόκα

38

Σίλβιο Μαρτζολίνι

Μπόκα Τζούνιορς

37

Άνχελ Λαμπρούνα

Ρίβερ Πλέιτ

35

Ρομπέρτο Μούτσο

Μπόκα Τζούνιορς

35

Top 5 παικτών σε γκολ στα ντέρμπι

Παίκτης

Ομάδα

Γκολ

Άνχελ Λαμπρούνα

Ρίβερ Πλέιτ

16

Όσκαρ Μας

Ρίβερ Πλέιτ

12

Πάουλο Βαλεντίμ

Μπόκα Τζούνιορς

10

Κάρλος Μανουέλ Μορέτε

Ρίβερ Πλέιτ

9

Μάρτιν Παλέρμο

Μπόκα Τζούνιορς

9

Μπερναμπέ Φερέιρα

Ρίβερ Πλέιτ

8

Μια σεζόν χωρίς Superclásico και η… Τζούλια Ρόμπερτς!

Αναμφίβολα το ντέρμπι του Μπουένος Άιρες πάντα συγκινεί. Αρκετοί ωστόσο υποστήριζαν τα τελευταία χρόνια ότι είχε χάσει κάτι από το ιδιαίτερο «χρώμα» που είχε στο παρελθόν. Όσοι λοιπόν είχαν αυτή την άποψη, μάλλον αναθεώρησαν την ποδοσφαιρική περίοδο 2011-2012, αφού αυτή ήταν η μοναδική κατά την οποία δεν διεξήχθη επίσημος αγώνας ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ. Οι «Μιγιονάριος» είχαν υποβιβαστεί, με το ντέρμπι των δυο στις 26 Ιουνίου 2011 να είναι το τελευταίο πριν το σημερινό (28/10), κι έτσι δεν υπήρξε κόντρα με τους «Χεϊνέζες».

Φέτος, οι δέκα από τους έντεκα που αναμένεται να παρατάξει για τη Ρίβερ ο Ματίας Αλμέιδα θα παίξουν για πρώτη φορά σε «Superclásico», ενώ και η Μπόκα έχει αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν γευτεί τα συναισθήματα ενός τέτοιου παιχνιδιού. Για τον Ρονάλντο «Φλάκο» Σιάβι, πάντως, αυτό θα είναι το τελευταίο ντέρμπι… Ο αρχηγός της Μπόκα πλησιάζει στο ποδοσφαιρικό του τέλος και θέλει να μιμηθεί τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος το 1997 αποχώρησε από τους «Χεϊνέζες» αμέσως μετά τη νίκη με 2-1 μέσα το «Μονουμεντάλ». «Αυτό θα είναι το τελευταίο μου clasico και ελπίζω να το απολαύσω και να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Μετά το παιχνίδι θα μπορώ να σκεφτώ το παρελθόν και το μέλλον», είπε για το παιχνίδι ο Σιάβι.

Κι αν αυτή η ατάκα δεν είναι ικανή για να αποδώσει πλήρως το τι αισθάνεται ένας παίκτης πριν από το Μπόκα – Ρίβερ, ας θυμηθούμε τα λόγια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. «Έχω παίξει στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, ένα παιχνίδι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επειδή εμπλέκει δύο πολύ μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, το Μπόκα-Ρίβερ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι σα να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τη Τζούλια Ρόμπερτς!», δήλωσε κατά το παρελθόν ο «Ντιεγκίτο». Υπερβολικός; Ίσως όχι, αν αναλογιστεί κανείς πως η βρετανική εφημερίδα «Observer», με τους Άγγλους να μη φημίζονται για τα αισθήματά τους προς τους Αργεντινούς, το 2004 κατέταξε το «Superclásico» στην κορυφή των 50 αθλητικών γεγονότων που πρέπει να δει κάποιος στη ζωή του.

«Η ημέρα του ντέρμπι στο Μπουένος Άιρες κάνει το Old Firm να μοιάζει με σχολικό αγώνα Δημοτικού», έγραψαν χαρακτηριστικά οι Άγγλοι. Ευκαιρία να δούμε απόψε, αν έχουν δίκιο...

Superclásico para siempre (photos+videos)



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved