Γερουλάνος: «Οι χούλιγκανς στη φυλακή»

Γερουλάνος: «Οι χούλιγκανς στη φυλακή»

Στην αποκάλυψη πως η διάταξη που είχε εφαρμοστεί το 2005 επί Γιώργου Ορφανού (τότε υφυπουργός Αθλητισμού) και είχε επιφέρει σημαντική μείωση των γεγονότων βίας, περιέχεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, προέβη ο Παύλος Γερουλάνος!

Ο Υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, αποκάλυψε την πρόθεσή του να επαναφέρει το ιδιώνυμο έξι χρόνια μετά, μιλώντας στο «Ράδιο 9», όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε πως αρκετές ΠΑΕ πριμοδοτούν με εισιτήρια συνδέσμους οπαδών, οι οποίοι δημιουργούν επεισόδια χωρίς όμως να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες, που τους αναλογούν. Κάτι όμως που σύμφωνα με τον Γερουλάνο θα «τελειώσει» με το νέο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι αν κάποιος προκαλέσει επεισόδια σε αθλητικές συναντήσεις τότε την πρώτη φορά θα του απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα, ενώ αν συλληφθεί δεύτερη, τότε θα οδηγείται στη φυλακή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου:

Να έρθουμε τώρα στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, το οποίο θα συζητηθεί σε λίγο στο υπουργικό συμβούλιο. Τι θα αλλάξει; Σε σχέση και με όλα αυτά τα οποία παρακολουθήσαμε, και όλα αυτά που βγήκανε για τα στημένα παιχνίδια, για τα κυκλώματα και τα λοιπά, τα οποία έχουν πραγματικά προκαλέσει σοκ, παρόλο που δεν ζούμε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, αλλά παρόλα αυτά αυτός ο βόρβορος είναι εντυπωσιακός.

Είναι πραγματικά. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι δίνουμε εργαλεία στην Πολιτεία μέσα σε πλαίσιο το οποίο έχουμε επιλέξει να κινείται η Πολιτεία για να βοηθήσουμε στον αγώνα που κάνει για την αλλαγή στα θέματα του Αθλητισμού γενικότερα αλλά και του ποδοσφαίρου ειδικότερα. Τι εννοώ με αυτό: Οι διάφορες μορφές διαφθοράς έχουν αλλάξει στην πορεία, δεν είναι το ίδιο το θέμα της βίας στα γήπεδα όπως ήταν παλιά, δεν είναι το ίδιο το θέμα της διαφθοράς όπως ήταν παλιά, είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που εμπλέκονται. Δεν είναι ίδια τα θέματα που αφορούν το ντόπινγκ. Έχουν αλλάξει όλες αυτές οι μορφές, αν θέλετε, παρανομίας και έχει γίνει πάρα πολύ πιο δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις. Καθώς αλλάζουν λοιπόν μορφές πρέπει να οχυρώνεται και η Πολιτεία καλύτερα για να τις αντιμετωπίζει. Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Να οχυρώσει την Πολιτεία, να της δώσει τα εργαλεία να μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Πρακτικά κ. Γερουλάνε τι θα αλλάξει με αυτό το νομοσχέδιο;

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η βία στα γήπεδα δεν είναι όπως η βία σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, διότι βλέπουμε ότι επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο ή κάθε τόσο.

Και όχι μόνο, προχτές είχαμε και μεσοβδομαδιάτικα, μαχαιρωθήκανε έξω από έναν σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί.

Εκεί πρέπει να κάνουμε μία διαφοροποίηση, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βία στα γήπεδα ξεχειλίζει προς τα έξω κι εκεί γίνεται κάτι διαφορετικό. Τα ραντεβού θανάτου ας πούμε είναι κάτι που έχει προβληματίσει και εμάς, αλλά κυρίως έχει προβληματίσει την αστυνομία, διότι πλέον οι ομάδες έχουν γίνει ένα πρόσχημα για να βρεθεί ο άλλος να κάνει τη φασαρία, όπως σε άλλες χώρες υπάρχουν οι ομάδες, οι διάφορες συμμορίες και τα λοιπά. Εκεί αρχίζει και παίρνει άλλες διαστάσεις το θέμα της βίας και θα θελα να μείνουμε στο κομμάτι που αφορά τα γήπεδα, διότι είναι μία καλή αρχή να ξεκινήσει κανείς. Εκεί λοιπόν τι λέμε. Αν σε πιάσουν και τιμωρηθείς και είναι η πρώτη σου φορά, καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ανασταλεί η ποινή σου ή να την εξαγοράσεις…

Αν υπάρχει υποτροπή;

Eκείνη την ώρα όμως ο δικαστής έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση για την ακρίβεια με αυτό το νομοσχέδιο, να σου πει για ένα χρονικό διάστημα «δε θα μπορείς να πας στο γήπεδο». Εάν σε πιάσουν στο γήπεδο δεύτερη φορά τότε εκεί υποχρεούσαι να εκτελέσεις την ποινή σου.

Θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση της ποινής δηλαδή.

Θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση της ποινής, θα χαθεί το δικαίωμα της εξαγοράς ή της αναβολής και θα πρέπει να πας φυλακή.

Μάλιστα.

Ή οποιαδήποτε άλλη ποινή βάλει ο δικαστής. Αυτό είναι ένα εργαλείο, το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Επίσης, ένα εργαλείο είναι η αλλαγή της μορφής που έχουν οι λέσχες των οπαδών. Εμείς δε λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί, αλλά για τους οργανωμένους οπαδούς πρέπει αν υπάρχουν κάποια κριτήρια, και πρέπει οπωσδήποτε να βαραίνουν και τις ομάδες. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα μέρος της ευθύνης.

Αυτό ακριβώς ήθελα να πω, άρα πρέπει να υπάρχει ευθύνη και στις ΠΑΕ.

Βεβαίως, διότι γνωρίζουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι ΠΑΕ πριμοδοτούν αυτές τις λέσχες με εισιτήριο ή με οτιδήποτε άλλο, και δεν αναλαμβάνουν μετά καμία ευθύνη, για τις πράξεις αυτών των λεσχών. Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές λέσχες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θα έχει ευθύνη η ομάδα και θα είναι υπόλογη για αυτά τα οποίο θα κάνουν οι οργανωμένες λέσχες.

Μάλιστα, και ο καταλογισμός της ευθύνης στο επίπεδο των ΠΑΕ με ποιον τρόπο ακριβώς θα γίνεται;

Θα πρέπει να υπογράφουν οι ΠΑΕ ότι αυτές οι λέσχες είναι υπό την επίβλεψη τους, και θα πρέπει να έχουν τη λίστα των μελών.

Άρα δηλαδή οτιδήποτε κάνει κάποιο μέλος μίας συγκεκριμένης λέσχης, το λογαριασμό ας πούμε, να το πούμε έτσι, θα πηγαίνει στην ΠΑΕ. Πέρα από την προσωπική ποινική ευθύνη του δράστη.

Ακριβώς ό,τι γίνει μέσα στο πλαίσιο της λέσχης.Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς: Η ώρα και το κανάλι για τον σπουδαίο τελικό του Australian Open
Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς: Η ώρα και το κανάλι για τον σπουδαίο τελικό του Australian Open
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη ΔΟΕ
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη ΔΟΕ
Οι μεγαλύτερες κόντρες της φετινής τηλεοπτικής σεζόν: Φαρμακερές ατάκες και «καρφιά»
Οι μεγαλύτερες κόντρες της φετινής τηλεοπτικής σεζόν: Φαρμακερές ατάκες και «καρφιά»
Bundesliga: Πλησίασε κορυφή η Λειψία
Bundesliga: Πλησίασε κορυφή η Λειψία