Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Κόστα Ρίκα: Η αντίπαλος μας στους «16» του Μουντιάλ (videos+photos)

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Κόστα Ρίκα: Η αντίπαλος μας στους «16» του Μουντιάλ (videos+photos)

Η Κόστα Ρίκα είναι η αντίπαλος της Ελλάδας στους «16» του Μουντιάλ 2014 και το Onsports σας παρουσιάζει το προφίλ της ομάδας που έχει καταφέρει να πάει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και συνδέεται αρκετά με τη χώρα μας.

Η μεγαλύτερη, ίσως, έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 είναι η Κόστα Ρίκα. Όσοι θεωρούν πως η Ελλάδα είναι τυχερή γιατί θα τη βρει στον δρόμο της στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, μάλλον… λησμονούν πως η εν λόγω ομάδα τερμάτισε πρώτη με δυο νίκες, μια ισοπαλία και 4-1 τέρματα σε όμιλο με Ουρουγουάη, Ιταλία και Αγγλία από τον οποίο αποκλείστηκαν οι δυο τελευταίες. Οι Κοσταρικανοί μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι, αφού απέδειξαν πως πρόκειται για ένα σύνολο το οποίο δικαιολογεί την ιστορία της ομάδας ως τώρα στα Μουντιάλ και φιλοδοξεί να φτάσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς η παρουσία στους «16» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η μεγαλύτερη επιτυχία ως τώρα, η οποία επαναλήφθηκε μετά από 24 χρόνια.

Η Κόστα Ρίκα, με το προσωνύμιο «La Sele» εκ του «La Seleccion», ήτοι «Η Εθνική» στα ισπανικά, είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στη ζώνη της CONCACAF μετά το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη ομάδα της Βόρειας Αμερικής η οποία έχει προκριθεί σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, φτάνοντας στους «16» στην πρώτη της συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Η δεύτερη συμμετοχή τους ήταν το 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, ενώ το 2006 ήταν η τελευταία – ως τη φετινή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – συμμετοχή σε Μουντιάλ και η πλέον αποτυχημένη καθώς τερμάτισε 31η από τις 32 ομάδες που βρέθηκαν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Η Κόστα Ρίκα έχει καταφέρει να πάρει το «Gold Cup», τη διοργάνωση για τα κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, τρεις φορές. Το 1963, το 1969 και το 1989, ενώ έχει κερδίσει επτά φορές το UNCAF Nations Cup, τη διοργάνωση για τις ομάδες της Κεντρικής Αμερικής από την οποία προκύπτουν και οι πέντε που θα συμμετάσχουν στο «Gold Cup» της επόμενης χρονιάς. Επίσης, οι αντίπαλοί μας στους «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, έχουν συμμετάσχει τέσσερις φορές στο Κόπα Αμέρικα, φτάνοντας στους «8» το 2001 και το 2004…

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία

Η Κόστα Ρίκα έκανε… αισθητή την παρουσία της σε όλο τον πλανήτη το 1990. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να τερματίσει πρώτη στη ζώνη της CONCACAF και να πάει με το σπαθί της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ιταλίας, αλλά και γιατί στα γήπεδα της γειτονικής χώρας έκανε τρομερές εμφανίσεις και στην παρθενική της συμμετοχή σε Μουντιάλ, έφτασε στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Με προπονητή τον Γιουγκοσλάβο, Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, η Κόστα Ρίκα εντυπωσίασε στον ομιλο με Βραζιλία, Σουηδία και Σκοτία!

Το πρώτο παιχνίδι της Κόστα Ρίκα για Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, δόθηκε στις 11 Ιουνίου 1990 στο «Λουίτζι Φεράρις», και ήταν νικηφόρο. Ο Καγιάσο στο 49’ σκόραρε και διαμόρφωσε το 1-0 απέναντι στη Σουηδία, που ήταν αρκετό για να βάλει βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση! Η ήττα από τη Βραζιλία στο «Ντέλε Άλπι» πέντε μέρες αργότερα, με το ίδιο αποτέλεσμα, δεν πείραξε την ομάδα του Μιλουτίνοβιτς. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, επικράτησε 2-1 της Σκωτίας χάρη στα γκολ των Φλόρες και Μέντφορντ, στα τελευταία λεπτά κι ενώ οι Σουηδοί είχαν προηγηθεί, και ήρθε η μεγάλη πρόκριση!

Στο Μπάρι, η Κόστα Ρίκα είχε φτάσει εκεί που δεν μπορούσε να φανταστεί. Απέναντί της ήταν η Τσεχοσλοβακία στις 23 Ιουνίου και πραγματικά αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το τελικό 4-1 των Ευρωπαίων απέκλειε την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, όμως, πλέον οι Κεντροαμερικανοί είχαν συστήσει τους εαυτούς τους στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, με μια εντυπωσιακή παρθενική παρουσία στο Μουντιάλ της Ιταλίας!

Η Κόστα Ρίκα του 1990: Κονέχο, Κεσάδα, Φλόρες, Μπρένες, Ομπάντο, Τσάβες, Μέντφορντ, Τσαβαρία, Γκιμαράες, Ραμίρεζ, Γιάρα, Γκόμεζ, Ντέιβις, Καγιάσο, Μαρίν, Τζάικελ, Μάιερς, Τ. Γιάρα, Μαρτσένα, Μοντέρο, Μπαράντες, Σεγκούρα.
Προπονητής: Μπόρα Μιλουτίνοβιτς (Γιουγκοσλαβία)

costarica1990

Με… γνώριμους στην Άπω Ανατολή

Η δεύτερη συμμετοχή της Κόστα Ρίκα σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Για την ακρίβεια, 12 χρόνια μετά τον άθλο της Ιταλίας, η ομάδα κατάφερε να προκριθεί για το Μουντιάλ 2002 που έγινε στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας. Ο όμιλος με Βραζιλία, Κίνα και Τουρκία φάνταζε βατός για την ομάδα που είχε αρκετούς έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, αλλά και αρκετούς γνώριμους στο ελληνικό κοινό. Ο Ρόναλντ Γκόμεζ ήταν το «κανόνι» του ΟΦΗ, ενώ ο Μαουρίτσιο Σολίς θα πήγαινε μετά το Μουντιάλ στους Κρητικούς, όπως και ο Βάλτερ Σεντένο με τον Μαουρίτσιο Ράιτ που κατέληξαν στην ΑΕΚ!

Η Κόστα Ρίκα δεν ήταν τόσο κακή για να αποκλειστεί από τους ομίλους σε αυτή τη διοργάνωση. Στο πρώτο της παιχνίδι νίκησε άνετα 2-0 την Κίνα με τα γκολ των Ράιτ και Γκόμεζ, ενώ στο δεύτερο έμεινε στο 1-1 με την Τουρκία με σκόρερ τον Παρκς λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού. Στην τελευταία της αναμέτρηση, η Κόστα Ρίκα έπαιξε με τη Βραζιλία, μετέπειτα νικήτρια του Μουντιάλ. Το τελικό 2-5 υπέρ της «σελεσάο», άφησε εκτός τους Κεντροαμερικανούς λόγω του «goal average», αφού είχαν -1 και η Τουρκία +2, με αποτέλεσμα να περάσουν οι «γείτονες» και η Κόστα Ρίκα να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Τουλάχιστον, ο σταρ εκείνης της ομάδας, Πάουλο Γουαντσόπε (τότε παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι) και ο Ρόναλντ Γκόμεζ, σκόραραν κόντρα στη Βραζιλία, σε μια μοναδική στιγμή για την καριέρα τους.

Η Κόστα Ρίκα του 2002: Λόνις, Ντράμοντ, Μαρίν, Ράιτ, Μαρτίνεζ, Λόπεζ, Φονσέκα, Σολίς, Γουαντσόπε, Σεντένο, Γκόμεζ, Παρκς, Βαγέχος, Ροντρίγκεζ, Γουάλας, Μπράις, Μέντφορντ, Κορδέρο, Σάνσινγκ, Τσιντσίλα, Κάστρο, Μόργκαν
Προπονητής: Αλεχάνδρε Γκιμαράες

costarica2002

«Πάτωσε» στη Γερμανία

Τέσσερα χρόνια αργότερα και η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε ξανά για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αυτό της Γερμανίας το 2006. Οι Κεντροαμερικανοί, ατύχησαν όντας στον ίδιο όμιλο με τη διοργανώτρια Γερμανία, όμως, το Εκουαδόρ και η Πολωνία δεν ήταν ομάδες που «τρόμαζαν» την ομάδα του, Βραζιλιάνου, Αλεχάνδρε Γκιμαράες. Βέβαια, οι «Έλληνες» Σολίς, Σεντένο, Γκόμες – που είχαν επιστρέψει πια στην πατρίδα τους – είχαν μεγαλώσει, όπως και τα άλλα «αστέρια» της ομάδας, τύπου Γουαντσόπε. Έτσι, δεν κατάφεραν να διακριθούν. Η πρεμιέρα απέναντι στα «πάντσερ» χορταστική, αλλά «βαριά» καθώς το 4-2 άφηνε πίσω την Κόστα Ρίκα.

Στις 15 Ιουνίου 2006 στο Αμβούργο, η Κόστα Ρίκα είχε την ευκαιρία να μπει ξανά στο κόλπο της πρόκρισης κόντρα στο Εκουαδόρ. Όμως, τα πράγματα πήραν οδυνηρή τροπή για τη «La Sele», που ηττήθηκε 3-0 κι αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Στο τελευταίο της παιχνίδι απέναντι στην Πολωνία, η Κόστα Ρίκα γνώρισε ακόμα μια ήττα (1-2), με τον 31χρονο Ρόναλντ Γκόμεζ να πετυχαίνει το γκολ της τιμής και να αποχαιρετά την Εθνική και τα Παγκόσμια Κύπελλα. Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, στο οποίο η προσεχής αντίπαλος της Ελλάδας δεν κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό και σκόραρε τα λιγότερα τέρματα, τρία όσα και στην Ιταλία το 1990 όπου όμως είχε περάσει στους «16», και απέτυχε παταγωδώς.

Η Κόστα Ρίκα του 2006: Μεσέν, Ντράμοντ, Μαρίν, Ουμάνια, Μαρτίνεζ, Φονσέκα, Μπολάνιος, Σολίς, Γουαντσόπε, Σεντένο, Γκόμεζ, Γκονζάλεζ, Μπερνάρντ, Αζοφέιφα, Γουάλας, Ερνάντεζ, Μπαντίγια, Ποράς, Σαμπόριο, Σεκέιρα, Νούνιεζ, Ροντρίγκεζ, Αλφάρο
Προπονητής: Αλεχάδρε Γκιμαράες

costarica2006

Κορυφαίοι… οι Έλληνες

Οι «Los Ticos», όπως είναι το προσωνύμιο και των κατοίκων της χώρας, έχουν λοιπόν να επιδείξουν αρκετές επιτυχίες σε Μουντιάλ. Ήδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 κάνουν τρομερή πορεία. Φιλοδοξία τους είναι να γράψουν ιστορία και να φτάσουν για πρώτη φορά στα προημιτελικά, με τον Τζόελ Κάμπελ να τους οδηγεί. Ο επιθετικός της Άρσεναλ, ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Ολυμπιακό, θα βρεθεί απέναντι σε πολλά πρόσωπα που γνωρίζει καλά, τόσο από τις καθημερινές προπονήσεις με τους «ερυθρόλευκους» όσο και από τις κόντρες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι ο Κάμπελ, συνεχίζει την… παράδοση των άλλων «Ελλήνων» στην Κόστα Ρίκα και την Εθνική της ομάδα.

Πρώτος σε συμμετοχές, άλλωστε, είναι ο Βάλτερ Σεντένο. Ο άλλοτε μέσος της ΑΕΚ έχει 137 παρουσίες με 24 τέρματα για τη «La Sele», στην οποία αγωνίστηκε από το 1995 ως το 2009! Στην ΑΕΚ έμεινε μόνο μια σεζόν, όμως, πρόλαβε να βάλει δυο… ιστορικά γκολ για την Ένωση. Ένα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης κι ένα στο «Ολίμπικο», στο 1-1 με τη Ρόμα! Στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ για την Κόστα Ρίκα, είναι πρώτος ο Ρολάντο Φονσέκα με 47 τέρματα σε 113 ματς, ενώ ο Ρόναλντ Γκόμεζ είναι πέμπτος με 24 σε 91 ματς.

costarica2014

Ακόμα μια… Ακτή

Μετά την Ακτή Ελεφαντοστού, λοιπόν, στον δρόμο της Ελλάδας έρχεται και η «Πλούσια Ακτή», σε ελεύθερη μετάφραση το… Costa Rica, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014. Μόνο που η Κόστα Ρίκα, έχει εντυπωσιάσει στο φετινό Μουντιάλ και δεν έχει καμία σχέση με τους, συμπαθέστατους κατά τα άλλα, Αφρικανούς. Το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτη στον «όμιλο του θανάτου», όπως είχε ονομαστεί ο Δ’ Όμιλος του Μουντιάλ της Βραζιλίας, τα λέει όλα. Η δουλειά του Κολομβιανού, Χόρχε Λουίς Πίντο και η απόδοση των ποδοσφαιριστών της Κόστα Ρίκα, έφεραν και το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ονειρεμένη πρεμιέρα με το 3-1 απέναντι στην Ουρουγουάη των αρκετών σούπερ σταρ των ευρωπαϊκών γηπέδων, νίκη με δείγματα ότι υπάρχει «μέταλλο» κόντρα στην Ιταλία (1-0) και σωστή διαχείριση στο αδιάφορο τελευταίο ματς του ομίλου με την Αγγλία (0-0). Η Κόστα Ρίκα έχει αρκετά δυνατά σημεία, αδύναμο ίσως την απειρία κάποιων ποδοσφαιριστών της και αρκετό… ενθουσιασμό. Το που πρέπει να «χτυπήσουμε», δεδομένα θα το γνωρίζει πολύ καλά ο Φερνάντο Σάντος και οι συνεργάτες του, ενώ το τι πρέπει να προσέξουμε, το είδαμε όλοι μας στα πρώτα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014, όπως φυσικά το είδαν και τα μέλη της Εθνικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της Κόστα Ρίκα

 

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

 

14/6

Φορταλέζα

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα

1-3

 

15/6

Μανάους

Αγγλία - Ιταλία

1-2

 

19/6

Σάο Πάολο

Ουρουγουάη - Αγγλία

2-1

 

20/6

Ρεσίφε

Ιταλία - Κόστα Ρίκα

0-1

 

24/6

Νατάλ

Ιταλία - Ουρουγουάη

0-1

 

24/6

Μπέλο Οριζόντε

Κόστα Ρίκα- Αγγλία

0-0

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ

 

28/6

Μπέλο Οριζόντε

Βραζιλία – Χιλή (49)

19:00

 

28/6

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Κολομβία – Ουρουγουάη (50)

23:00

 

29/6

Φορταλέζα

Ολλανδία – Μεξικό (51)

19:00

 

29/6

Ρεσίφε

Κόστα Ρίκα – Ελλάδα (52)

23:00

 

30/6

Μπραζίλια

Ε1 - ΣΤ2 (53)

19:00

 

30/6

Πόρτο Αλέγκρε

Ζ1 - Η2 (54)

23:00

 

1/7

Σάο Πάολο

ΣΤ1 - Ε2 (55)

19:00

 

1/7

Σαλβαδόρ

Η1 - Ζ2 (56)

23:00

 
 

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ

 

4/7

Φορταλέζα

Νικητής (49) - Νικητής (50) (57)

23:00

 

4/7

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Νικητής (53) - Νικητής (54) (58)

19:00

 

5/7

Σαλβαδόρ

Νικητής (51) - Νικητής (52) (59)

23:00

 

5/7

Μπραζίλια

Νικητής (55) - Νικητής (56) (60)

19:00

 

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ

 

8/7

Μπέλο Οριζόντε

Νικητής (57) - Νικητής (58) (61)

23:00

 

9/7

Σάο Πάολο

Νικητής (59) - Νικητής (60) (62)

23:00

 

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ

 

12/7

Μπραζίλια

Ηττημένος (61) - Ηττημένος (62)

23:00

 

ΤΕΛΙΚΟΣ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ

 

13/7

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Νικητής (61) - Νικητής (62)

22:00

                     

Τα παιχνίδια της Κόστα Ρίκα μέσα από τα ρεπορτάζ του Onsports

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 1-3: Βόμβα... Ρίκα! (photos)

Ιταλία - Κόστα Ρίκα 0-1: Σκουάντρα... μουτζούρα

Κόστα Ρίκα - Αγγλία 0-0: «Αγγαρεία» και αντίο (photos)

Το προφίλ της Κόστα Ρίκα στη βάση δεδομένων του Onsports

Βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσία της Κόστα Ρίκα στα Μουντιάλ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Κόστα Ρίκα: Η αντίπαλος μας στους «16» του Μουντιάλ (videos+photos)



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved