Σμούντα: «Φαβορί η Ελλάδα για την πρεμιέρα του Euro 2012»

Σμούντα: «Φαβορί η Ελλάδα για την πρεμιέρα του Euro 2012»

Την Ελλάδα έχρισε ως φαβορί ο τεχνικός της Πολωνίας, Φράντσιζεκ Σμούντα ενόψει του εναρκτήριου ματς του Euro 2012.

Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, ο ομοσπονδιακός προπονητής των συνδιοργανωτών υποστήριξε πως το «γαλανόλευκο» αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι πιο έμπειρο, τονίζοντας ωστόσο πως θα γίνει μεγάλη «μάχη», καθώς στόχος της ομάδας του είναι η πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φράντσιζεκ Σμούντα:

Τι σημαίνει για σας να καθοδηγήσετε την Πολωνία σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση και μάλιστα εντός έδρας;

«Είναι μια εξαιρετική περίοδος για μένα, αλλά δεν το σκέφτομαι πάρα πολύ. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επικεντρωθώ στις προπονήσεις και την ομάδα, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Πως θα μεταφραζόταν για σας μια επιτυχία;

«Για να ήμουν ικανοποιημένος με αυτή τη νεανική ομάδα θα μου αρκούσε να προκριθούμε από τον όμιλο, και θα παλέψουμε γι΄ αυτό».

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις επιτυχίες της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80. Είναι ένα στοιχείο που προσθέτει πίεση;

«Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να αντέξει την πίεση. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ήδη πετύχει πολλά στην καριέρα τους. Όχι βέβαια με την εθνική ομάδα, αλλά κι αυτό θα έρθει».

Η Ελλάδα νίκησε στη διοργάνωση του 2004. Οι συγκρίσεις με εκείνη την ομάδα είναι μια βοήθεια ή ένα εμπόδιο γι' αυτούς;

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά πρόκειται για παίκτες με μεγάλη εμπειρία. Εμείς δεν διαθέτουμε ποδοσφαιριστές με ανάλογη εμπειρία. Έχουμε μόνο δύο ή τρεις που έπαιξαν στην τελευταία διοργάνωση, ενώ για όλους τους υπόλοιπους είναι η πρώτη φορά».

Τι περιμένετε από το παιχνίδι της Παρασκευής;

«Η Ελλάδα θα αισθανθεί φαβορί και έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει. Είμαστε μια ομάδα πιο νεανική, η μικρότερη σε μέσο όρο ηλικίας μετά τη Γερμανία, αλλά δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Θέλουμε να προκριθούμε από τον όμιλο και θα τα δώσουμε όλα για να το πετύχουμε».

Δεν κλείσατε τις πόρτες για τους παίκτες με πολωνικές ρίζες, που αγωνίζονται στο εξωτερικό…

«Μερικοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στην Πολωνία και στη συνέχεια μετακόμισαν από μικροί με την οικογένειά τους στο εξωτερικό, αλλά είναι Πολωνοί. Πάντως, στην πραγματικότητα δεν έχουμε πολλούς από αυτούς τους παίκτες. Η Γερμανία διαθέτει ακόμη περισσότερους, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία».

Πόσο βοήθησαν την ομάδα σας να βελτιωθεί;

«Έφεραν νέες δυνάμεις, έχουν μεγάλο ταλέντο και ήταν σημαντικό να τους έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να βελτιωθούμε».

Κάποιοι οπαδοί διαμαρτυρήθηκαν γι΄ αυτή την απόφαση...

«Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, αλλά τώρα το έχουν αποδεχθεί».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη πτυχή της προετοιμασίας για το Euro;

«Η πρώτη χρονιά. Ήταν η πιο δύσκολη δουλειά που έχω φέρει εις πέρας ποτέ. Μπορούμε να πούμε ότι στην Πολωνία λείπουν οι ποδοσφαιριστές. Δεν βρισκόμαστε πια στις δεκαετίες του ΄70, του ΄80 και του ΄90, όταν θα μπορούσαμε να παρατάξουμε τρεις ισάξιες εθνικές ομάδες. Δεν υπάρχουν πολλοί νέοι που να βγαίνουν από τα τμήματα υποδομής και να είναι έτοιμοι να παίξουν στην εθνική ομάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Τελειώνοντας, τι μπορούμε να περιμένουμε από την Πολωνία;

«Πραγματικά, υπάρχουν πολύ όμορφα γήπεδα και νομίζω ότι στο τέλος του EURO 2012 η Πολωνία θα έχει αποδείξει την ικανότητά της να δημιουργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα, με τα στάδια και τις κατάλληλες υποδομές. Οι υποδομές έχουν βελτιωθεί πολύ, οφείλω να το πω. Προσωπικά, όμως, ελπίζω ότι η ομάδα θα καταφέρει να αφήσει το σημάδι της στη διοργάνωση».



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved