Τα… εγκαίνια του Παναθηναϊκού στην έδρα της Σάλκε! (Photos & Video)

Τα… εγκαίνια του Παναθηναϊκού στην έδρα της Σάλκε! (Photos & Video)

Την ημέρα του τραγικού τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στη σημερινή «Veltins Arena» απέναντι στη Σάλκε-Βλάοβιτς, Μπασινάς τα γκολ των «πράσινων» στο ξεκίνημα μιας ονειρεμένης πορείας μέχρι τα προημιτελικά του Champions League!

11η Σεπτεμβρίου 2001. 20 χρόνια πριν η μέρα που σόκαρε τον πλανήτη και ίσως να τον άλλαξε για πάντα! Ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το… δεύτερο κύμα. Ήταν Τρίτη, ημέρα που άνοιγε την αυλαία το Champions League. Πρώτη μέρα πρώτης αγωνιστικής ομίλων της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός έχοντας περάσει απ’ τα προκριματικά με δύο νίκες απέναντι στην Σλάβια Πράγας, αγωνιζόταν στη Γερμανία. Αντίπαλος η Σάλκε…

Την προηγούμενη σεζόν οι «βασιλικοί μπλε» τερμάτισαν δεύτεροι στην Μπουντεσλίγκα, μόλις ένα βαθμό πίσω απ’ την Μπάγερν Μονάχου. Μαζί με την μεγάλη Άρσεναλ της εποχής (Ανρί, Βιεϊρά, Μπέρκαμπ κτλ) έμοιαζαν τα φαβορί για πρόκριση απ’ τον όμιλο. Την τετράδα συμπλήρωνε η Ισπανική Μαγιόρκα.

Η ομάδα που δημιούργησε ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας, ταξίδεψε στην Γερμανία χωρίς τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε που τραυματίστηκε παραμονές του αγώνα. Ο τεχνικός των «πράσινων» για να διώξει το άγχος απ’ τους παίκτες του, έλεγε διαρκώς πως πρώτος στόχος είναι το Πρωτάθλημα. Αλλά η Ευρώπη έμελλε να δοξάσει το «τριφύλλι» σε μια πορεία που ξεκινούσε από την έδρα της Σάλκε και κατέληξε με την πίκρα του αποκλεισμού αλλά και το καμάρι της περήφανης παρουσίας στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης κόντρα στην Μπαρτσελόνα!

Η αναμέτρηση διεξήχθη στο «Αουφ Σάλκε Αρίνα» (σημερινή «Veltins Arena»). Γήπεδο… διαστημόπλοιο για την εποχή που είχε εγκαινιαστεί μόλις τρεις μήνες νωρίτερα. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος «καλεσμένος». Που έμελλε να κάνει θριαμβευτικά εγκαίνια για τους περίπου 3.000 Έλληνες που στο τέλος της αναμέτρησης παραληρούσαν!

Οι πάντες ήταν σοκαρισμένοι πριν το ματς λόγω των όσων συνέβησαν στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τελευταία στιγμή η UEFA είχε συσκέψεις για να αποφασίσει αν θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις. Τελικά αποφασίστηκε αφού είχαν ταξιδέψει οι ομάδες, να γίνουν κανονικά τα ματς της Τρίτης και να αναβληθούν αυτά της Τετάρτης. Ήταν η πρώτη φορά και η μοναδική που δεν ακούστηκε ο ύμνος του Champions League και δεν κουνήθηκε το… σεντόνι με τα αστέρια στο κέντρο του γηπέδου.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς και φαινόταν απ’ το πρώτο λεπτό πως το… έχει. Πως το ελέγχει. Δεν απειλήθηκε, δεν επέτρεψε στους Γερμανούς να βγάλουν την ορμή του γηπεδούχου, ήταν αυτός που ανησυχούσε τη Σάλκε στις αντεπιθέσεις του δημιουργώντας ευκαιρίες έστω και λίγες. Την ίδια ώρα όμως, δε δεχόταν φάση.

Τα λεπτά περνούσαν, η αναμέτρηση έφτανε στο τέλος της και στο 74’ ο Κωνσταντίνου κέρδισε φάουλ απ’ τον Χάιτο σε καλή θέση. Ο Βλάοβις με τον Καραγκούνη ήταν πάνω στην μπάλα, με τον Κροάτη να εκτελεί πανέξυπνα! Συγκεκριμένα διάλεξε να κάνει συρτό σουτ, η μπάλα πέρασε κάτω απ’ το τείχος και κατέληξε στα δίχτυα! Το 1-0 των «πράσινων» ήταν γεγονός και η νίκη έμοιαζε να πλησιάζει.

Στο 80ο λεπτό ο Κωνσταντίνου έκανε πανέμορφη κίνηση, γύρισε ιδανικά στο πέναλτι και ο Μπασινάς σημείωσε το 2-0 για τον Παναθηναϊκό! «Σφραγίζοντας» μια θριαμβευτική νίκη και εμφάνιση για την αρμάδα του Γιάννη Κυράστα! Στα Ευρωπαϊκά εγκαίνια της έδρας της Σάλκε. Η απαρχή μιας πορείας που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί!

Οι «πράσινοι» βγήκαν πρώτοι στον όμιλο με 12 βαθμούς αφήνοντας πίσω τους την Άρσεναλ του Ανρί! Μάλιστα τελευταία αγωνιστική στη Μαγιόρκα πήγαν εντελώς αδιάφοροι έχοντας εξασφαλίσει όχι απλά την πρόκριση αλλά και την πρωτιά, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά Ελληνική ομάδα! Στη φάση των «16» υπήρχε πάλι φορμάτ ομίλων (γι’ αυτό και ήταν απίστευτα δύσκολο το επίτευγμα των «πράσινων») με το «τριφύλλι» να έχει αντιπάλους Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σλάβια Πράγας. Ως δεύτεροι προκρίθηκαν οι παίκτες του Σέρχιο Μαρκαριάν πλέον (ο Γιάννης Κυράστας είχε αποχωρήσει μετά την εντός έδρας ήττα απ’ τον ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα) και έφτασαν στους «8». Εκεί σε διπλούς αγώνες επιβλήθηκαν 1-0 της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα, αλλά ηττήθηκαν 3-1 στην Βαρκελώνη στο ματς που κανείς Παναθηναϊκός δε θα ξεχάσει, λόγω των ευκαιριών που χάθηκαν και κυρίως αυτό το σουτ του Βλάοβιτς που πέρασε ξυστά απ’ το δοκάρι.

Όλα αυτά ξεκίνησαν εκείνη τη βραδιά της 11ης Σεπτεμβρίου στο Γκεζελκίρχεν. Εκεί που ο Παναθηναϊκός 19 χρόνια πριν, έγραφε μία ακόμη λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της Ευρωπαϊκής του ιστορίας.

Σάλκε (Χούμπ Στέφενς): Ρεκ, Βαν Κερκόβεν, Χάιτο, Βάλντοχ, Μέλερ (59’ Βίλμοτς), Μπέμε (68’ Ασαμόα), Φαν Χούγκνταλεμ (78’ Τζόρτζεβιτς), Καμπούις, Νέμετς, Εμπένζα, Αγκάλι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Κυράστας): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Σόουζα, Μπασινάς, Μικάελσεν (76’ Βόκολος), Κόλκα (68’ Βλάοβιτς), Καραγκούνης, Κωνσταντίνου (88’ Σάριτς).



Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved