Πώς γλίτωσε η ΑΕΚ την άμεση ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (photo)

Πώς γλίτωσε η ΑΕΚ την άμεση ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (photo)

Τα σημεία κλειδιά που οδήγησαν στην απόφαση της τιμωρίας με αναστολή.

Μερική ανακούφιση επικρατεί στην ΑΕΚ, μετά από την ανακοίνωση της ποινής της από την UEFA, για τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι με τον Άγιαξ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Η μάχη που έδωσε η Ένωση κατά την πειθαρχική διαδικασία ήταν σκληρή, ωστόσο την αντιμετώπισε με σοβαρότητα και σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι δεν αμφισβήτησε τα γεγονότα, όπως παρουσιάστηκαν στις εκθέσεις και παραδέχτηκε τις δικές της ευθύνες, μέτρησαν στην επιβολή μιας ποινής αποκλεισμού με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Τα σημεία-κλειδιά για την απόφαση

-Η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό μας υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Γι' αυτό και η καθυστέρηση στην εκδίκαση και την απόφαση.

-Ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις όχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής αλλά με ορισμό inspector και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και του σεκιούριτι όφισερ του αγώνα!

-Το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

-Δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του inspector.

-Η ακρόαση της Πέμπτης (21/02) ήταν μια δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της ΑΕΚ να προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών.

-Εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι και αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης μας προκειμένου να πετύχουμε την αναστολή. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Μηνά Λυσάνδρου

-Αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA, αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το που υπάρχουν τα δικά μας όρια δράσης και που της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των σεκιούριτι που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Πλέον η ΑΕΚ έχει πολύ δρόμο μπροστά της, καθώς γλίτωσε τον αυτόματο αποκλεισμό, αλλά ο κίνδυνος επαναφοράς της ποινής είναι μεγάλος. Γι’ αυτό η Ένωση θα πρέπει να φροντίσουν το γήπεδο στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια από εδώ και πέρα να είναι… εκκλησία, όχι μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και στη συνέχεια, καθώς θα βρίσκεται στο στόχαστρο της UEFA για οποιαδήποτε παράβαση.

Δείτε στην gallery την επίσημη ανακοίνωση της Uefa:



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved