AEK: Πήγαν όλα στραβά ή έχασε γιατί δεν μπορούσε να νικήσει;

AEK: Πήγαν όλα στραβά ή έχασε γιατί δεν μπορούσε να νικήσει;

Τι ακριβώς συνέβη στο ΟΑΚΑ; Ήταν άτυχη η ΑΕΚ κόντρα στην Μπενφίκα ή απλά δεν μπορούσε να νικήσει;

Πριν από 50 χρόνια η ΑΕΚ έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας κάτι που έμοιαζε με θαύμα. Χθες (2/10) στο ΟΑΚΑ άγγιξε το θαύμα, αλλά δεν κατάφερε να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που ανατρέπει διαφορά δύο γκολ σε ματς ομίλων του Champions League. Κι αν τότε στο Καλλιμάρμαρο οι παίκτες της ΑΕΚ «Κέρδισαν γιατί δεν μπορούσαν να χάσουν», το 2018 συνέβη ακριβώς το αντίθετο...

Έχασαν γιατί δεν μπορούσαν να κερδίσουν, από τη στιγμή που όλα πήγαν στραβά. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός και το 0-2 στο 15΄, το χαμένο τετ-α-τετ του Κλωναρίδη στο 2-2, το νικητήριο γκολ της Μπενφίκα το οποίο πετυχαίνει στο πρώτο και μοναδικό σουτ, στην πρώτη και μοναδική επιθετική προσπάθειά της στο δεύτερο ημίχρονο. Από έναν νεαρό που σκοράρει για πρώτη φορά στην καριέρα του στους «Αετούς». Με ένα διαγώνιο σουτ στο οποίο η μπάλα περνάει ανάμεσα από δύο παίκτες της ΑΕΚ, «ταξιδεύει» για αρκετή ώρα, βρίσκει το δοκάρι και καταλήγει στα δίχτυα!

Μέσα σε λίγες ημέρες η ΑΕΚ βίωσε για τα καλά στο «πετσί» της, την τεράστια διαφορά που έχει στο ποδόσφαιρο το «δοκάρι και έξω» (Λιβάγια, Μπακασέτας στην Τούμπα) από το «δοκάρι και μέσα» (Αλφα Σεμέντο). Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και τις αναγκαστικές αλλαγές του Πόνσε και του Οικονόμου που περιόρισαν τις επιλογές του προπονητή να πάρει ρίσκα, να αλλάξει σχηματισμό, να τα παίξει «όλα για όλα».

Με τα «αν» όμως, χτίζονται παλάτια και οι ήττες δεν προκύπτουν μόνο από τα «δοκάρια και έξω».

Ο φόβος και το μουδιασμένο ξεκίνημα

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δήλωσε πως η ομάδα του μπήκε φοβισμένη στο γήπεδο. Τι σημαίνει αυτό στην ποδοσφαιρική ορολογία; Όχι ότι είδε τη Μπενφίκα και... σκιάχτηκε!

Σημαίνει πως σε τέτοια παιχνίδια ό,τι κι αν πει ο προπονητής, ό,τι κι αν δείξει στις προπονήσεις, οι παίκτες είναι αυτοί που θα «ζυγίσουν» τον αντίπαλο μέσα στο παιχνίδι. Αν αυτό συμβεί γρήγορα, μπαίνουν ταχύτερα στο πνεύμα, βρίσκουν τις κινήσεις τους, βλέπουν πού δημιουργούνται χώροι, πού υπάρχουν αδυναμίες. Η ΑΕΚ δεν πρόλαβε να «ζυγίσει» τον αντίπαλό της, κάτι που έκανε η Μπενφίκα που μπήκε με τρομερή ένταση στο παιχνίδι, ενώ σταδιακά η επιθετικότητά της άρχισε να εξασθενεί.

Ανατροπή στην ανατροπή

Τα πάντα άλλαξαν στην αποβολή του Ρούμπεν Ντίας. Η ψυχολογία γύρισε υπέρ της ΑΕΚ, ενώ έβαλε το... χεράκι του και ο Ουζουνίδης με καθοριστική κίνηση στην σκακιέρα. Έδωσε εντολή στους Μάνταλο, Μπακασέτα να κλείνουν περισσότερο προς τον άξονα, για να αναγκάσει τους πλάγιους να τους ακολουθήσουν και απελευθέρωσε τους μπακ ώστε να πάνε στο «1 εναντίον 1» στις πτέρυγες, κάτι που έγινε κυρίως με τον Χουλτ. Οι παίκτες το πίστεψαν ξεκάθαρα και η ισοφάριση ήλθε απρόσμενα εύκολα. Στο σημείο εκείνο η ΑΕΚ άγγιξε το θαύμα, αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε το πλασέ του Κλωναρίδη, ο οποίος θα μπορούσε να έχει «σπάσει» τη μπάλα στον Γιακουμάκη. Ένα λεπτό μετά, η Μπενφίκα πέτυχε το νικητήριο γκολ.

Οι αιτίες και η ατυχία...

Βέβαια, δεν είναι όλα θέμα τύχης/ατυχίας. Η ΑΕΚ ήταν αήττητη σε Super League και Ευρώπη από τον Οκτώβριο του 2017 και μέσα σε 15 ημέρες γνώρισε τρεις ήττες. Ήταν ομάδα «πολύ σκληρή για να πεθάνει» αλλά στους πρώτους δύο μήνες της φετινής σεζόν δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει σε κάποιο από τα τρία ματς που της «στράβωσαν». Μολονότι είναι γενικά αποδεκτό ότι παίζει πιο επιθετικό, πιο «θελκτικό» ποδόσφαιρο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευάλωτη στην άμυνα και στα πρώτα 12 παιχνίδια της έχει νικήσει μόνο μία ομάδα «πρώτης γραμμής», τη Σέλτικ στις 14 Αυγούστου. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας καλείται να διαχειριστεί την πρώτη σοβαρή κρίση της μετά από δύο χρόνια και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί (7/10 στο ΟΑΚΑ) θα αποτελέσει πολύ σοβαρό κριτήριο για τη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

«Νοσοκομείο» με Ολυμπιακό η ΑΕΚ

Το τετ α τετ που έκρινε το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ

To αμυντικό λάθος στο δεύτερο γκολ της Μπενφίκα

Από ωραίος...μοιραίος! Τι είπε ο Κλωναρίδης



Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved