Πρόβλημα στον σπλήνα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια (εικόνες)

Πρόβλημα στον σπλήνα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια (εικόνες)

Ο σπλήνας βρίσκεται αριστερά και ψηλά στην κοιλιακή χώρα, δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο και αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.

Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως όμως δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά. Ο σπλήνας περιβάλλεται από τα κατώτερα οστά του θώρακα κι έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.

Λειτουργεί ως «φίλτρο» στο σώμα, καθώς από εκεί περνά το αίμα, ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Βοηθά επίσης τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται στην ιατρική σπληνομεγαλία.

Σύμφωνα με το WebMD, η διόγκωση του σπλήνα δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης», η οποία μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων (υπερσπληνισμός). Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.

Η διόγκωση του σπλήνα είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης (με ψηλάφηση). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr



Προπονήθηκε στην John Cain Arena ο Παναθηναϊκός (pics, vids)
Προπονήθηκε στην John Cain Arena ο Παναθηναϊκός (pics, vids)
Στη «μάχη» του Κυπέλλου ο... ακέφαλος Παναθηναϊκός
Στη «μάχη» του Κυπέλλου ο... ακέφαλος Παναθηναϊκός
Champions League, Ολυμπιακός - Πάφος: Εκκίνηση στα… αστέρια απ’ το «κάστρο» του
Champions League, Ολυμπιακός - Πάφος: Εκκίνηση στα… αστέρια απ’ το «κάστρο» του
Γκραντ: «Θέλουμε την κορυφή και θέλουμε και... εκδίκηση» (vid)
Γκραντ: «Θέλουμε την κορυφή και θέλουμε και... εκδίκηση» (vid)
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved

Πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, αλλά κανείς δεν το κάνει (από τα πιο βρώμικα σημεία κουζίνας)