Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Νούμερο Ένα καταζητούμενος! (videos+photos)

Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Νούμερο Ένα καταζητούμενος! (videos+photos)

Ο Ιούνιος του πάει. Είναι ο μήνας των γενεθλίων του (21 Ιουνίου 1983). Στα 32 του χρόνια, συζητά γι’ αυτόν όλος ο πλανήτης. Γιατί άραγε; Διότι ο Εντουαρτ Σνόουντεν είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του πλανήτη! (;)

Της Γεωργίας Λινάρδου

«Είναι μόλις 32 ετών! Μα πως του συνέβη αυτό;»  (όπως θα ρωτούσε μια Ελληνίδα Μάνα). Οχι μόνον του συνέβη, αλλά έχει πράξει πολλά για το 32ο έτος της ηλικίας του. Το κυρίαρχο; Εχει δουλέψει ως τεχνικός στις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ (NSA, CIA) και τώρα καταζητείται. «Γιατί βρε παιδί μου;» όπως επίσης θα αναρωτιόταν μία Ελληνίδα μάνα. Από τις 14 Ιουνίου του 2013 (σημαδιακός ο Ιούνιος) οι Αμερικανοί τον κυνηγάνε με μήνυση-διεθνές ένταλμα,  βασιζόμενοι σ’ ένα νόμο του 1917 περί κατασκοπείας, διότι διέρρευσε απόρρητες –διαβαθμισμένες- πληροφορίες.

snooudenstone

Δηλαδή, τι αποκάλυψε ο Σνόουντεν που δε γνωρίζαμε;

Βασικά, ότι μας παρακολουθούν όλους! Οκ. Δείτε το ως μία προσομείωση. Δείτε τον αμερικανικό λαό, με... μεγεθυντική διάθεση και σε διάφορες χώρες του πλανήτη.!!!

Το 2013 –ως φυγόδικο πια- δίνει συνέντευξη στον πολιτικό συντάκτη Γκλεν Γκρινγουόλντ  από την εφημερίδα «Guardian» για να εξηγήσει γιατί διέρρευσε αρχεία περί μαζικής παρακολούθησης των αμερικανικών αρχών κτλ. Ο Γκρινγουόλντ  έχει –τουλάχιστον- μέχρι εκείνη την περίοδο μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Ο Σνόουντεν ήταν μία σοβαρή πηγή για τον ίδιον. «Ερχεται κάποια στιγμή που τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από την κυβέρνηση».

Σε εκείνα τα αποσπάσματα της συνέντευξης Σνόουντεν που έχουν κατέβει από το youtube, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως:  «Το όνομά μου είναι Εντ Σνόουντεν. Είμαι 29 ετών. Δουλεύω για την Booz Allen Hamilton Inc. ως αναλυτής υποδομών για τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) στη Χαβάη».

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, τον ρωτά: «Σε ποιες άλλες θέσεις είχες δουλέψει πριν στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών;»

Απαντά: «Έχω υπάρξει μηχανικός συστημάτων, διαχειριστής συστημάτων, ανώτερος σύμβουλος για την CIA, σύμβουλος και υπάλληλος συστημάτων τηλεπικοινωνιών».

Ο Γκρινγουόλντ τον ρωτά: «Ένα από τα πράγματα για τα οποία ο κόσμος θα δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο να προσπαθήσει να σε καταλάβει:  Τι-ποιος είσαι και τι σκέφτεσαι, υπήρξε κάποιο σημείο που ξεπέρασες το όριο από την απλή σκέψη του να γίνεις πληροφοριοδότης ως το σημείο να πάρεις την απόφαση να γίνεις στην πραγματικότητα ένας; Περίγραψε στον κόσμο αυτή τη διαδικασία λήψης της απόφασης»

Ο Σνόουντεν απαντά: «Όταν είσαι σε θέσεις προνομιακής πρόσβασης, όπως διαχειριστής συστημάτων σε τέτοιου είδους υπηρεσίες πληροφοριών, είσαι εκτεθειμένος σε πολύ περισσότερες πληροφορίες σε ευρύτερη κλίμακα από ό, τι ένας κανονικός υπάλληλος. Και εξαιτίας αυτού, βλέπεις πράγματα που μπορούν να σε ταράξουν. Όμως, κατά τη διάρκεια της καριέρας ενός κανονικού υπαλλήλου, θα βρισκόταν κανείς αντιμέτωπος με μία ή δύο τέτοιες περιστάσεις. Όταν βλέπεις τα πάντα, τα βλέπεις όλο και συχνότερα και αναγνωρίζεις ότι κάποια από αυτά τα πράγματα συνιστούν στην πραγματικότητα παραβάσεις. Και όταν μιλάς σε άλλους γι’ αυτά σε ένα μέρος σαν αυτό, όπου αυτή είναι η καθημερινή φυσιολογική κατάσταση, αυτοί έχουν την τάση να μην σε παίρνουν στα σοβαρά και, ξέρεις, να σε προσπερνούν. Αλλά με τον καιρό αυτή η γνώση για τις παραβιάσεις κατά κάποιο τρόπο συσσωρεύεται και νιώθεις υποχρεωμένος να μιλήσεις σε κάποιον γι’ αυτό. Και όσο περισσότερο μιλάς γι’ αυτό, τόσο περισσότερο σε αγνοούν, σου λένε ότι δεν είναι πρόβλημα, έως ότου τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από την κυβέρνηση».

snoouden

Η ποινή της Αμερικής για διαρροή σημαντικού αριθμού απόρρητων εγγράφων, αρχικά «εξώθησε» στον Σνόουντεν στο να ζητήσει άσυλο στη Βενεζουέλα. Το πήρε από τον πρόεδρο Νικόλα Μαδούρο, μετά ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και  μετά η Ρωσία. Οπου και έλαβε τριετή παράταση ασύλου διά την υπογραφού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την  1η Αυγούστου του 2014 ο Σνόουντεν έχει τριετή ασυλία στη Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε από τον ρώσο συνήγορο υπεράσπισης του, Ανατόλι Κουτσέρενα (Anatoly Kucherena ).

Μάρτιος του 2014:

Πρόσφατα ο Σνούουντεν φέρεται να προχώρησε και σε άλλες αποκαλύψεις μέσω διαρροών για τη δράση Αμερικανών και Βρετανών πρακτόρων. Το αποτέλεσμα; Αποσύρθηκαν πράκτορες που είχαν στοχοποιηθεί στις αποκαλύψεις.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν οραματίστηκε την ταινία: Sin City: a dame to kill you (με πρωταγωνιστή... την ιστορία του Σνόουντεν)  βασιζόμενος στα ημερολόγια του δικηγόρου του Αντατόλι Κουτσέρενα (Time of Octopus) αλλά και στο  βιβλίο «The Snowden Files« του  Luke Harding.

Official trailer:

«Είμαι καταχαρούμενος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Όλιβερ Στόουν σε αυτό το εμπνευσμένο σχέδιό του. Η ταινία θα είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή», ανέφερε δημοσίως ο Harding.

Απλά, ο  Οσκαρικός σκηνοθέτης Στόουν «τσίμπησε» μία πολύ καλή ιστορία. Η μήπως όχι; «Πρόκειται για μια από τις πιο θαυμάσιες ιστορίες της εποχής μας», έχει δηλώσει ο ίδιος. Πάντως ο Σνόουντεν για τον Στόουν, είναι ένας «ήρωας» (Αύγουστος 2013):

Ηρωας θεωρείται και από άλλους.

Και;

Πως είναι δυνατό να είναι  ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον πλανήτη, να γίνεται ταινία από τον Ολιβερ Στόουν, να εμφανίζεται με συνεντεύξεις:

και, και;

Και;

Τι στο δι@ολο συμβαίνει με τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο;



Θρήνος στην Αργεντινή - Πέθανε ο θρυλικός Σέζαρ Λουίς Μενότι
Θρήνος στην Αργεντινή - Πέθανε ο θρυλικός Σέζαρ Λουίς Μενότι
Παναθηναϊκός AKTOR: Μέρος της προπόνησης ο Χουάντσο, αμφίβολος για την Τρίτη
Παναθηναϊκός AKTOR: Μέρος της προπόνησης ο Χουάντσο, αμφίβολος για την Τρίτη
Ολλανδία: Το σήκωσε η PSV Αϊντχόφεν
Ολλανδία: Το σήκωσε η PSV Αϊντχόφεν
Premier League: Τεσσάρα της Λίβερπουλ στην Τότεναμ
Premier League: Τεσσάρα της Λίβερπουλ στην Τότεναμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved