Ο ρόλος του ΠΑΟΚ και ο στόχος του Ολυμπιακού

Ο ρόλος του ΠΑΟΚ και ο στόχος του Ολυμπιακού

Κοιτώντας πέρα απ’ τον Παναθηναϊκό, βλέπεις την πιο μεγάλη εικόνα που κρίνει πολλά στη διαδικασία των πλέι οφ του Πρωταθλήματος. Η οποία και θα καθορίσει τα πάντα στην κορυφή.

Όσο περνούν οι αγωνιστικές, λογικό είναι το τοπίο να ξεκαθαρίζει στη Super League. Δύσκολα θα φτάσουμε στις 2-3 τελευταίες αγωνιστικές, έχοντας 3-4 ομάδες να διεκδικούν την κορυφή. Αν συμβεί αυτό, θα είναι πραγματικά έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός «αυτοκτόνησε» με τον Βόλο, στη μεγαλύτερη γκέλα που έχει γίνει στην ιστορία των πλέι οφ στην Ελλάδα, με όποιον τρόπο διεξαγωγής τους έχουμε βιώσει.

Τα πάντα είναι μια… σκακιέρα και οι «πράσινοι» έκαναν λάθος κίνηση αρχάριου. Ήδη έφτασε η επόμενη αγωνιστική, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Και φυσικά έχουν ως φαβορί αυτή τη στιγμή την ΑΕΚ. Γιατί η Ένωση έχει καλύψει τη διαφορά παρότι δε νίκησε τον Παναθηναϊκό, έχει μπροστά της και τα δύο ματς με τον Βόλο που θεωρητικά είναι οι επιβεβλημένοι 6 βαθμοί για κάθε ομάδα που διεκδικεί τίτλο. Την ώρα που οι «πράσινοι» ήταν σχεδόν όλη τη σεζόν με… μαξιλαράκι ασφαλείας και τώρα έχουν «μαχαίρι στο λαιμό». Γκέλα σημαίνει τέλος ονείρου γι’ αυτούς από εδώ και πέρα.

Τα πλέι οφ βέβαια, είναι μια ζωντανή διαδικασία. Συνθήκες διαμορφώνονται κάθε αγωνιστική. Από μέρα σε μένα έρχονται νέα δεδομένα που πρέπει να συνυπολογίζονται. Όποιος ανταπεξέλθει σε αυτή τη διαδικασία, θα πετύχει στο τέλος το στόχο του. Είναι φυσιολογικό για τον Παναθηναϊκό να είναι βασικό ζητούμενο η νίκη στην έδρα του Άρη και μετά η νίκη στη Λεωφόρο με τον Ολυμπιακό. Αντίστοιχα για την ΑΕΚ είναι απαίτηση το διπλό στο Βόλο και η νίκη εντός με τον Άρη. Όλα αυτά μέχρι τη διακοπή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πρωτίστως όμως, προέχει το τι θα γίνει με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό για τη διαδικασία, να έχουν συγκεκριμένη στόχευση αυτές οι δύο ομάδες και όχι απλά να συμμετέχουν στα πλέι οφ για το γόητρό τους. Η διαφορά είναι εύκολα κατανοητή και αφορά το κίνητρο του καθενός.

Στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ θα καθοριστεί αν οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά πήραν απόφαση πως δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα τους, γι’ αυτό και προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή. Επίσης αν ο ΠΑΟΚ δε νικήσει, τότε θα έχει μετατραπεί σε… βουνό γι’ αυτούς όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη θέση. Άρα πώς θα αντιμετωπίσει τη συνέχεια του έξτρα πρωταθλήματος; Έχοντας πάντα στην άκρη του μυαλού μας πως για τον ΠΑΟΚ θα μετατραπεί σε βασικό ζητούμενο η καλύτερη προετοιμασία για τον τελικό κυπέλλου στον οποίο και θα περάσει φυσικά μετά τη νίκη του στη Λαμία στον πρώτο ημιτελικό.

Παράλληλα, για πόσο καιρό Άρης και Βόλος θα διεκδικούν την Ευρώπη; Ένα-δύο αποτελέσματα, μπορεί να αφήσει κάποιον αρκετά πίσω. Οπότε είναι διαφορετικό να πηγαίνει ο Βόλος να αγωνιστεί εκτός έδρας με τη νοοτροπία που είχε στη Λεωφόρο και διαφορετικό να έχει χαμηλώσει ή να μην έχει ανάλογο κίνητρο. Ανάλογα κι ο Άρης.

Από μόνο του το γόητρο, είναι αρκετό. Αλλά όχι τόσο πολύ, όσο το να υπάρχει και βαθμολογικό κίνητρο. Οι παίκτες καλώς ή κακώς ξέρουν πως σε λίγο καιρό τελειώνει η σεζόν θα πάνε για διακοπές. Κάποιοι ίσως να ψάξουν ομάδα για να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους. Αυτά τα παιδιά, δε θα «σκιστούν» το ίδιο αν δεν κυνηγούν κάποιο στόχο και πρέπει απλά να υπερασπιστούν το γόητρο της φανέλας που φορούν. Αν το σκεφτεί κανείς, είναι και φυσιολογικό από ένα σημείο και μετά. Παρότι δεν ακούγεται ωραίο.

Πρωτίστως έχει σημασία τι θα κάνουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή. Τι στόχο θα έχουν μετά το μεταξύ τους αποτέλεσμα. Με πόση μανία θα τον κυνηγήσουν. Επειδή ως ομάδες έχουν δυναμική, έχουν ποδοσφαιρική ικανότητα και μπορούν να καθορίσουν δεδομένα ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν «καίγονται» για βαθμούς από ένα σημείο και μετά.

Αυτή τη στιγμή για την κορυφή το πράγμα μοιάζει ξεκάθαρο. Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει οπωσδήποτε μεγάλη νίκη εκτός έδρας. Είναι αυτή κόντρα στον Άρη; Όχι έτσι όπως έγινε το πράγμα με τον Βόλο. Θέλει σπουδαιότερο αποτέλεσμα, είχε σε Τούμπα είτε σε Φάληρο. Ευελπιστώντας πως η ΑΕΚ δε θα το πετύχει. Έχοντας πάντα ως δεδομένο πως η Ένωση που αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό, έχει μπροστά της 6 βαθμούς με τον Βόλο, «ασφάλεια» που οι «πράσινοι» δεν έχουν. Άρα θεωρητικά είναι ήδη στο μείον.

Αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, το πρωτάθλημα θα κριθεί στο τέλος του πρώτου γύρου. Εκεί θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με την ΑΕΚ να είναι μπροστά με σημαντική διαφορά (άνω της μιας νίκης) τότε η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα στο μέρος της. Με τον Παναθηναϊκό να είναι σε μικρότερη απόσταση ή στα ίσα (δε συζητάμε για παραπάνω) τότε το δικό του εύκολο πρόγραμμα στο δεύτερο γύρο τον κάνει φαβορί.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, δύσκολο να ακολουθήσουν και οι δύο, ακατόρθωτο να είναι αμφότεροι στη διεκδίκηση του τίτλου. Το αποτέλεσμα στο Φάληρο θα δείξει ποιος στρέφει το ενδιαφέρον του στη 2η θέση. Οι Πειραιώτες μοιάζουν και είναι σε καλύτερη μοίρα, αλλά μην ξεχνάμε και το ποια ματς έχει «βγάλει» η κάθε ομάδα.

Ποδοσφαιρικά τα πλέι οφ είναι ωραία. Μακράν τα καλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ. Σασπένς ίσως να υπήρχε κι άλλη φορά, ποτέ όμως για όλους τους στόχους. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα. Από τον πρωταθλητή μέχρι τα πλασαρίσματα στην Ευρώπη. Ας μείνουμε σε αυτή την αγωνία και όχι στο ποιος θα περάσει τη γνώμη του για τους ορισμούς διαιτητών.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
Στέφανος Τσιτσιπάς: Στα προημιτελικά του Barcelona Open – Άντεξε στην πίεση του Μπαένα
Στέφανος Τσιτσιπάς: Στα προημιτελικά του Barcelona Open – Άντεξε στην πίεση του Μπαένα
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Η ενδεκάδα Μεντιλίμπαρ - Δύο αλλαγές στη ρεβάνς
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Η ενδεκάδα Μεντιλίμπαρ - Δύο αλλαγές στη ρεβάνς
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Πήγε Κωνσταντινούπολη ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Πήγε Κωνσταντινούπολη ο Βαγγέλης Μαρινάκης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved