Μετά την ψύχωση η Ευρώπη για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Μετά την ψύχωση η Ευρώπη για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κατέκτησαν πρωτάθλημα, έβγαλαν το απωθημένο τους και τώρα πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον τους. Ο δρόμος του Παναθηναϊκού.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1997 κι έπειτα με την κυριαρχία του Ολυμπιακού, δημιούργησε ψύχωση στις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός βιώνει τα δικά του προβλήματα και πέρα των δύο νταμπλ, τη τρέχουσα σεζόν θα συμπληρώσει έντεκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη έγινε πιο ισχυρός κι έβαλε φρένο το 2019, έπειτα από 34 χρόνια. Έναν χρόνο πριν έδωσε τέλος και η ΑΕΚ.

Η Ένωση, η οποία μετά τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία ξεκίνησε από το μηδέν, πήρε πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια. Τώρα μετράνε έναν χρόνο χωρίς πρωτάθλημα ο «Δικέφαλος» του Βορρά και δύο αυτός του Νότου. Όσο να ‘ναι, η ψύχωση τους έφυγε, έστω κι αν κάθε μεγάλη ομάδα θέλει να γεύεται πρωταθλήματα.

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν έκαναν την υπέρβαση στην Ευρώπη. Ειδικά οι Θεσσαλονικείς που είχαν και μεγαλύτερο μπάτζετ. Η Ένωση έπαιξε Champions League, όμως, δεν τα πήγε καθόλου καλά και ο ΠΑΟΚ δύο σεζόν από το 2017 κι έπειτα δεν ήταν καν σε ομίλους. Και τον έναν που ήταν έδωσε προτεραιότητα στη ψύχωση…

Την Πέμπτη και οι δύο ομάδες ρίχνονται στη μάχη του Europa League. Δεν παίζουν με καφενεία, αλλά ούτε και με μεγαθήρια. Ο ΠΑΟΚ πλην της Ομόνοιας, έχει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα της Ολλανδίας, την Αϊντχόφεν και μία ισπανική, τη Γρανάδα. Μόνο που είναι από την Ισπανία είναι αρκετό.

Η ΑΕΚ έχει την ουκρανική Ζόρια, τη τέταρτη υπολογίσιμη δύναμη της Πορτογαλίας, τη Μπράγκα και την ισχυρή τα τελευταία πέντε χρόνια Λέστερ. Όσο και να μην έχει ιστορία στην Ευρώπη, είναι σταθερά στις 5-6 καλύτερες ομάδες της Πρέμιερ τα τελευταία χρόνια.

Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι μπορούν να πάρουν βαθμούς. Πολλούς ή αρκετούς, θα φανεί. Η πρόκριση στους «32» θα είναι ένα βήμα. Δεν θα είναι απλό, αλλά πρέπει να γίνει. Όχι μόνο για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας κοιτάξουν τη πάρτη τους. Ειδικά ο ΠΑΟΚ, δεν θα πρέπει να  τα βάζει μόνο με την κληρωτίδα, που του στέλνει Άγιαξ ή Μπενφίκα. Θα πρέπει να κυνηγήσουν βαθμούς, ώστε όταν θα έχει ξανά την ευκαιρία το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγάζει δύο ομάδες στο Champions League, έστω κι αν χρειάζονται προκριματικά, αυτοί να είναι στους ισχυρούς.

Να έχουν ένα μεγαλύτερο δικαίωμα στο όνειρο. Δεν γίνεται να παρατήσουν την Ευρώπη και να τη δουν ως υποχρέωση. Απαγορεύεται και μάλλον αρχίζουν να το κατανοούν. Αφού έφυγε η ψύχωση. Κάτι είναι κι αυτό. Όσο πιο πολλούς βαθμούς παίρνουν, τόσο πιο εύκολη θα κάνουν τη ζωή τους στο μέλλον. Ακόμα κι αν δεν παίζουν στο Champions League δεν γίνεται να ρισκάρουν τα 7-8 εκατ. ευρώ του Europa League. Η ΑΕΚ ήταν ανίσχυρη φέτος κι έπεσε στη Βόλφσμπουργκ. Πέρασε, αλλά κάλλιστα, θα μπορούσε να μείνει κι εκτός.

Είναι υποχρεωμένοι, λοιπόν, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να πάρουν νίκες για τους εαυτούς τους. Επίσης, με καλές πορείες, θα διαφημίσουν και τους παίκτες τους και να μπορούν να βρουν καλύτερες προσφορές. Διαφορετικά θα βολοδέρνουν στα χωράφια και κατ’ επέκταση και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βυθίζεται στον βούρκο.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Παναθηναϊκός. Όταν επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα είναι τεράστια αποτυχία, αν αυτό δεν συμβεί το προσεχές καλοκαίρι, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Θα έχει καιρό να σκεφτεί το πρωτάθλημα, τη δική του ψύχωση. Ένα πρωτάθλημα φυσικά που μοιάζει απίθανο να διεκδικηθεί με τον τωρινό ιδιοκτήτη.

Το σίγουρο είναι δεν θα πρέπει να μπει κι αυτός στο παιχνίδι της τρέλας, αλλά να πάει βήμα-βήμα και να διασφαλίσει έσοδα και βαθμούς, που θα κάνουν και το δικό του μέλλον πιο εύκολο. Ανεξάρτητα φυσικά απ’ όλα τα άλλα που χρειάζονται (ισχυρός ιδιοκτήτης, γήπεδο, δυνατές μεταγραφές, καλές πωλήσεις, συσπείρωση).


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved