Ο Φερέιρα να γίνει Μαρτίνς κι ο Γιαννούλης να γίνει Τσιμίκας

Ο Φερέιρα να γίνει Μαρτίνς κι ο Γιαννούλης να γίνει Τσιμίκας

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να «πατήσει» στα ποδοσφαιρικά βήματα του Ολυμπιακού για να δώσει συνέχεια στο θριαμβευτικό ξεκίνημα της σεζόν με τις δυο προκρίσεις και την ιστορική βραδιά κόντρα στη Μπενφίκα.

Τεράστια βραδιά για τον ΠΑΟΚ. Ιστορική πρόκριση που για το κλαμπ θα μπει δίπλα σε αυτές που είχαν έρθει με αντιπάλους την Άρσεναλ και τη Φενέρμπαχτσε. Γιατί κάθε φορά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις παραμέτρους κι όχι μόνο το όνομα του αντιπάλου. Ναι, τον ΠΑΟΚ ευνόησε η συνθήκη του μονού ματς, όμως, έχασε από το γεγονός ότι αυτό έγινε χωρίς κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Άμπελ Φερέιρα πέτυχε κάτι πολύ μεγάλο και τώρα καλείται να δώσει συνέχεια απέναντι στην Κράσνονταρ. Γενικότερα, ο ΠΑΟΚ καλείται αυτή τη σεζόν να μην επαναλάβει – τουλάχιστον στο κομμάτι «Ευρώπη» - τα λάθη προηγούμενων ετών.

Η παραμονή του Πορτογάλου προπονητή είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα βήμα που – παραδόξως σε σχέση με τη νοοτροπία που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια – έκανε πέρσι κι ο Ολυμπιακός. Κρατώντας έναν προπονητή που δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο, με μια χρονιά αποτυχημένη σε επίπεδο διακρίσεων πλην της παρουσίας στην Ευρώπη ως ένα σημεία, και δείχνοντάς εμπιστοσύνη στο πλάνο και την ποδοσφαιρική λογική.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, τη σεζόν 2019-2020 απέτυχε. Ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο το έργο του Αμπέλ Φερέιρα να διαδεχθεί τον Ραζβάν Λουτσέσκου που το 2019 κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Ο 42χρονος Πορτογάλος βέβαια είχε μεγαλύτερες «περγαμηνές» από τον Πέδρο Μαρτίνς όταν έφτασε στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο σαν ποδοσφαιριστής, αλλά και σαν προπονητής αφού είχε καθίσει και στον πάγκο της Μπράγκα με αρκετά καλά αποτελέσματα. Ο Φερέιρα, λοιπόν, την περσινή σεζόν στον ΠΑΟΚ είχε ένα πλάνο το οποίο δεν δούλεψε. Όχι όπως ο ίδιος θα ήθελε αλλά και με βάση τα αποτελέσματα που έφεραν μια αποτυχημένη σεζόν.

Παρόλα αυτά, ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Αμπέλ. «Trust the process», που λένε και στο Αμέρικα… Κι αυτή η εμπιστοσύνη στο σχέδιο και το πλάνο, μπορεί να ξεπληρώσει στον ΠΑΟΚ την υπομονή και την ανοχή σε μια χαμένη χρονιά όπως η περσινή. Φαίνεται από τα πρώτα ματς πως ο Φερέιρα έχει βρει ένα σχήμα που ταιριάζει στους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, φαίνεται πως οι προσθήκες που έχουν γίνει (Σβαμπ, Ζίβκοβιτς) έχουν φέρει ποιότητα και «φρεσκάδα» ενώ η ανοικτή – πια – πόρτα για τους ομίλους του Champions League δίνει στον ΠΑΟΚ ένα πράγμα που έλειψε πέρσι. Το κίνητρο!

Προφανώς και δεν έγινε τίποτα, ούτε τελείωσε καμία σεζόν όσο τεράστια, ιστορική και θριαμβευτική κι αν είναι η πρόκριση επί της Μπενφίκα. Προηγήθηκε κι αυτή επί της Μπεσίκτας που αποδείχθηκε πιο εύκολη του αναμενόμενου, αλλά και μια θετική πρεμιέρα με επαγγελματική νίκη και ξεκίνημα με το δεξί στο πρωτάθλημα, όμως, που δείχνουν ότι ο φετινός ΠΑΟΚ δεν θα είναι η «άχρωμη» και… εκνευριστική κάποιες φορές, ομάδα της περσινής σεζόν. Τη στιγμή, λοιπόν, που η δεύτερη σεζόν Φερέιρα ξεκινά ιδανικά για τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ, ήρθε να «λάμψει» και το άστρο ενός ακόμα υπερταλαντούχου Έλληνα αριστερού μπακ.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης ήταν «όλα τα λεφτά» για τον ΠΑΟΚ κόντρα στους Πορτογάλους. «Φρέναρε» επιθέσεις των αντιπάλων, βοήθησε στην ανάπτυξη και στην κυκλοφορία της μπάλας με αδιάκοπα «τρεξίματα» και βγάζοντας την ποιότητά του έφερε και τα δυο γκολ. Πρώτα με τον εξαιρετικό συνδυασμό και τη σωστή κίνηση στο πέναλτι για να έρθει το 1-0, ακόμα κι αν τελικά «χρεωθεί» αυτογκόλ του Βερτόνγκεν, και στη συνέχεια με την απίστευτη κούρσα από τη μια περιοχή ως την άλλη, για την πάσα την κατάλληλη στιγμή στον ποιοτικό Ζίβκοβιτς, που ήξερε πως ακριβώς να «πληγώσει» την παλιά του ομάδα με δυο κινήσεις. Μια ντρίμπλα, η μπάλα στο αριστερό κι από εκεί στη γωνία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου.

Αν ο ΠΑΟΚ σκοπεύει να «ντύσει», λοιπόν, Πέδρο Μαρτίνς τον Αμπέλ Φερέιρα και να τον στηρίξει  όλη τη σεζόν για να καρπωθεί στο τέλος τα αποτελέσματα του πρότζεκτ του Πορτογάλου, τότε θα πρέπει να… ντύσει Τσιμίκα και τον Γιαννούλη. Ειδικότερα αν καταφέρει να μπει στους ομίλους και πάρει «ανάσα» στο FFP από τα χρήματα της UEFA. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χαρακτηρίζεται «αναγκαία» μια πιθανή πώληση του διεθνούς μπακ. Τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα, θα είναι καλό να παίξει μια «γεμάτη» χρονιά στην Ευρώπη, ταυτόχρονα με την παρουσία του στην εθνική ομάδα, έτσι ώστε να αποκομίσει εμπειρίες, να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την τιμή του και να κάνει μια μεταγραφή ανάλογου βεληνεκούς με αυτή του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ.

Όλα αυτά, προφανώς, είναι μακρινά. Όμως, ο ΠΑΟΚ έδειξε να πιστεύει τουλάχιστον ένα ποδοσφαιρικό πλάνο που ανέλυσε ο προπονητής του, και αυτό αρχίζει να του αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Το αν το πλάνο είναι τόσο καλό, θα το δείξει η συνέχεια. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, βέβαια, τότε στον «δικέφαλο του Βορρά» δεν έχουν παρά να χαμογελούν γιατί η δική τους αρχή τη φετινή σεζόν είναι εξαιρετική…

ΥΓ. Την έριξε τη «μπηχτή» του για τα περσινά αποδυτήρια του ΠΑΟΚ ο Αμπέλ Φερέιρα. Δεν… κρατήθηκε, τον συνεπήρε φαίνεται η χαρά που κέρδισε για πρώτη φορά σαν προπονητής τη Μπενφίκα.

ΥΓ2. Επειδή θα υπάρξουν δεδομένα «πονηροί», με τον μπακ του ΠΑΟΚ απλά έχουμε το ίδιο επώνυμο. Όχι, δεν τον… αποθεώνουμε γιατί είναι ξαδερφάκι ή κάτι τέτοιο!

ΥΓ3. Εκτός από τον ΠΑΟΚ, μεγάλη ευκαιρία έχει και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι αντίπαλοι για Άρη, ΟΦΗ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, αλλά και η Κράσνονταρ για τους Θεσσαλονικείς, είναι βατοί. Θέλουμε τις προκρίσεις και τους βαθμούς πάση θυσία. Βέβαια, λείπει η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός, όμως, πληρώνει τα δικά της «εγκλήματα»…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΟΚ – Μπενφίκα 2-1: Τα highlights από τον θρίαμβο της Τούμπας (video+photos)

ΠΑΟΚ – Μπενφίκα 2-1: Τα highlights από τον θρίαμβο της Τούμπας (video+photos)

Φερέιρα: «Eλπίζω να κρατήσουμε τον Γιαννούλη» (video)

Φερέιρα: «Eλπίζω να κρατήσουμε τον Γιαννούλη» (video)

ΠΑΟΚάρα για… σεντόνι, 2-1 τη Μπενφίκα (video+photos)

ΠΑΟΚάρα για… σεντόνι, 2-1 τη Μπενφίκα (video+photos)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved