Το άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος

Το άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος

Ούτε το τέλος του κόσμου θα έρθει αν αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΣ, ούτε θα έχει σώσει τη χρονιά αν προκριθεί. Οπότε, ψυχραιμία.

Το παιχνίδι της Τετάρτης για τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα, έχει γίνει κάτι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο της σεζόν. Όλοι συζητούν γι' αυτό, ο Δώνης πήγε σε «ritiro» την ομάδα κλείνοντάς την δυο μέρες σε ξενοδοχείο μέχρι τον αγώνα, «καταστροφή αν δεν προκριθεί ο Παναθηναϊκός» και «στόχος είναι το κύπελλο» και άλλα τέτοια παρόμοια. Και υπερβολικά, θα συμπλήρωνα εγώ. Διότι ούτε το τέλος του κόσμου θα έρθει αν αποκλειστεί από τον ΠΑΣ, ούτε θα χαράξει μια νέα μέρα ελπίδας και προοπτικής αν περάσει.

Έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τους θεούς του ποδοσφαίρου ο Παναθηναϊκός ότι επειδή θέλει πάρα πολύ το κύπελλο, θα το πάρει κιόλας στο τέλος; Φυσικά και όχι. Καταλαβαίνω απόλυτα ωστόσο, πως για τον ψυχισμό των παικτών και του κόσμου, πρέπει να υπάρχει ένας στόχος μέσα στη σεζόν, μια προοπτική, ένα κίνητρο - και μια και δεν μπορεί να είναι το πρωτάθλημα ή δεν «εμπνέει» και τόσο η είσοδος στην εξάδα, όλοι έχουν κυκλώσει το κύπελλο. Μόνο που ο Παναθηναϊκός, ακόμα κι αν προκριθεί, πάλι αουτσάιντερ θα είναι απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά και ΑΕΚ και Άρη σε διπλές αναμετρήσεις.

Και μην υπερεκτιμά κανείς τις δυνατότητες ή τη δυναμική της ομάδας, επειδή κέρδισε με 3-0 τον Πανιώνιο. Καλά έπαιξε σε μερικά διαστήματα του αγώνα, έβαλε για πρώτη φορά τρία γκολ φέτος αλλά ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα, του έλειπαν ένα σωρό παίκτες και έχασε και τον Μασούρα στη διάρκεια του αγώνα λόγω τραυματισμού, άρα δεν μπορεί κανείς να βγάλει και πολλά ασφαλή συμπεράσματα. Να πούμε ότι σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, υπήρχε καλύτερη ανάπτυξη; Να το πούμε και να προσθέσουμε ότι όταν ο Ζαχίντ πατάει καλά, «πατάει καλά» και όλη η ομάδα, ότι οι κάθετες πάσες του δημιουργούν ευκαιρίες, ότι ο Χρήστος Δώνης βελτιώνεται διαρκώς μέσα στη σεζόν, ότι ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάνης δίνουν μια φρεσκάδα και μια πνοή με τη μπάλα στα πόδια.

Αλλά τα δομικά προβλήματα παραμένουν και περιμένουμε τους δυο δανεικούς για να σουλουπωθούν κάπως τα πράγματα και να αποκτήσει και ο Γιώργος Δώνης μερικές επιπλέον επιλογές: τα κεντρικά χαφ παραμένουν δυο από το ξεκίνημα της χρονιάς (Κουρμπέλης - Δώνης), ο επιθετικός παραμένει ένας (Μακέντα) και δεν είναι καν κλασσικός επιθετικός, η βοήθεια από τον πάγκο παραμένει από ελάχιστη μέχρι μηδαμινή (Μπεκ, Κολοβός, Καμπετσής, Περέα έχουν προσφέρει πολύ λίγα). Ο Δώνης στην ουσία πορεύεται με μια 11άδα πλύνε - βάλε κι αν του λείψει κανένας βασικός από κάρτες ή τραυματισμό, στύβει το κεφάλι του να βρει τρόπους να «στοκάρει» τις τρύπες.

Ο ΠΑΣ Γιάννενα, στα δικά μου μάτια, είναι μια πιο συμπαγής ομάδα από τον Πανιώνιο που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός της Κυριακή. Πάει τρένο στην από κάτω κατηγορία, δεν έχει απουσίες και τραυματίες, έχει προίκα το 1-0 στους «Ζωσιμάδες» και θα έρθει να το υπερασπιστεί παίζοντας μυαλωμένα, αμυντικά και ψάχνοντας τους ανοιχτούς χώρους. Αν στον Παναθηναϊκό, αυτές τις μέρες που θα είναι κλεισμένοι στο ξενοδοχείο, σκέφτονται συνεχώς πώς θα γυρίσουν την κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν στο κύπελλο, πιθανότατα θα αγχωθούν. Κι αν αγχωθούν, πιθανότατα θα το κουβαλήσουν όλο αυτό στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Το 1-0, ως γνωστόν, είναι «πονηρό» σκορ γι' αυτόν που καλείται να το υπερασπιστεί, διότι ξέρει πως αν καταφέρει να σκοράρει, ο αντίπαλος θα κυνηγάει μετά τρία γκολ και τα περιθώρια θα στενέψουν.

Αν στον Παναθηναϊκό καταλάβουν πως παρά τα προβλήματα, παραμένουν μια καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΣ Γιάννενα με τον οποίον τους χωρίζει μια κατηγορία, αν κάνουν το παιχνίδι τους και ψάξουν το γκολ χωρίς βιασύνη και άγχος, αν δείξουν επιτέλους μια αγωνιστική συνέπεια και συνέχεια από το προηγούμενο ματς και αποφύγουν αυτό που βλέπουμε από την αρχή της χρονιάς - δηλαδή την αστάθεια και την αγωνιστική κοιλιά, τότε μπορεί να νικήσει, να αποκλείσει τον ΠΑΣ, να συνεχίσει στο κύπελλο και να συνεχίσει να κοιτάζει έστω κι αυτόν το στόχο. Καλό θα κάνει και στην ψυχολογία των παικτών και στη διάθεση του κόσμου, που έχει γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Αλλά ακόμα κι αν δεν προκριθεί, δεν τελειώνει η χρονιά ούτε καταστρέφεται ο κόσμος. Ακολουθεί παιχνίδι στην Ξάνθη και υπάρχει πάντα η εξάδα και η είσοδος στα play-offs, που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και το μίνιμουμ που πρέπει να στοχεύσει η ομάδα φέτος.  


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved