Καμία υπομονή για Μαρτίνς!

Καμία υπομονή για Μαρτίνς!

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκλεισε τέσσερις μήνες στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ωστόσο, πλέον δέχεται έντονη κριτική. Όμως, κατά πόσο είναι δικαιολογημένη για έναν προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του, έχοντας στα… χέρια του ένα ολοκαίνουριο ρόστερ;

Η… σκόνη από το «διπλό» των «ερυθρόλευκων» στο «Κλ. Βικελίδης» 1-0 επί του Άρη έχει… πέσει για τα καλά. Οι Πειραιώτες κατάφεραν να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσαν οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου την 9η αγωνιστική, ήτοι να πάρουν τη νίκη και συνάμα το «τρίποντο» και να μειώσουν την απόσταση από την κορυφή. Τώρα, κατά πόσο θα παραμείνει η διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τον ΠΑΟΚ και των δύο από τον Ατρόμητο είναι άλλη υπόθεση, μια και η ΠΑΕ του Λιμανιού κλήθηκε σε απολογία για τα όσα έγιναν στην Πάτρα, στο ματς του Κυπέλλου με την Παναχαϊκή και κινδυνεύουν με τιμωρία.

Στο ματς της Θεσσαλονίκης ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, μια και έφυγε με τη νίκη από την έδρα των «κίτρινων», όμως, για μία ακόμα φορά, δεν έλειψε η κριτική, κυρίως στα social media, για μερικές από τις επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς. Όπως για παράδειγμα η μη χρησιμοποίηση του Μπίμπαρς Νάτχο στην αρχική ενδεκάδα, την στιγμή που ο Ισραηλινός μόλις πριν εβδομάδες μπόρεσε να είναι ετοιμοπόλεμος, αλλά και για το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν σε περισσότερα τέρματα την υπεροχή που είχαν από τους αντιπάλους τους.

Το πλεονέκτημα που έχουμε όλοι μας, σε σχέση με τον Πορτογάλο τεχνικό, αλλά και κάθε προπονητή, είναι πως μπορούμε να κάνουμε τους «μετά Χριστόν προφήτες», αλλά και να ασκούμε κριτική, ελαφρά τη καρδία, αναφορικά με επιλογές προσώπων και σχημάτων στα ματς που παρακολουθούμε. Ωστόσο, το δυσκολότερο κομμάτι είναι η λήψη αποφάσεων όταν οι σφυγμοί είναι στα ύψη, όταν η ένταση είναι στα… κόκκινα και όλα παίζονται σ’ ένα… λεπτό σχοινί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Ίβηρας κόουτς δεν τα έχει πάει και… άσχημα, με τις επιλογές του να δίνουν σημαντικές λύσεις, κάτι που βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεμάτο ρόστερ του υπάρχει.

Το μειονέκτημα που αποτελεί… δικαιολογία

Ο Ολυμπιακός μπήκε στη φετινή… κούρσα της Super League έχοντας ένα σημαντικό μειονέκτημα από τους αντιπάλους του, το οποίο αποτελεί και μία σημαντική… δικαιολογία για την πίστωση χρόνου που χρειάζεται η ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι μία εντελώς καινούρια ομάδα, έχοντας νέα πρόσωπα, σε σχέση με την περσινή χρονιά, στις περισσότερες θέσεις της αρχικής ενδεκάδας, την στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την περσινή του ομάδα, η ΑΕΚ μπορεί να έχει νέο προπονητή στην άκρη του πάγκου, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τον περσινό κορμό. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την φετινή… περιπέτεια απαλλαγμένος από το άγχος να κάνει πρωταθλητισμό, με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο μέχρι στιγμής του έχει βγει.

Ακόμα, ο Πέδρο Μαρτίνς μπόρεσε να δουλέψει με το σύνολο των παικτών που έχει στη διάθεσή του, κυρίως μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Αν και πολλοί το έχουν λησμονήσει, οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ, όπως η έλευση του Γιάγια Τουρέ, αλλά και οι μεταγραφές των Μπίμπαρς Νάτχο και Γκιγιέρμε που ανεβάζουν επίπεδο στο ρόστερ της ομάδας, μετά τα πρώτα ματς στα προκριματικά του Europa League. Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί, όταν ένα νέο πρόσωπο εντάσσεται σε μία ομάδα, χρειάζεται χρόνο, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, για να προσαρμοστεί και να εγκλιματιστεί στις νέες συνθήκες.

Όμως, ακόμα και τότε, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν απήλαυσε την απαραίτητη και καθολική… ανοχή που πρέπει να έχει κάθε νέα ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλώ για το σύνολο των φιλάθλων του Ολυμπιακού, αλλά για αρκετές «φωνές» που έκαναν την εμφάνισή τους, ακόμα και μετά από νικηφόρα αποτελέσματα. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει την κριτική που ασκήθηκε στον κόουτς των «ερυθρόλευκων» για την συνεχή επιλογή της ίδιας ενδεκάδας σε συνεχόμενα ματς στην αρχή της σεζόν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Ο Έλληνας μέσος μετά την επιστροφή του από την Νότιγχαμ Φόρεστ και ελλείψει άλλων επιλογών, πήρε φανέλα βασικού και μαζί με τον Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν το βασικό δίδυμο στα χαφ. Μερικές κακές εμφανίσεις του, έδωσαν… τροφή για σχόλια, με αποτέλεσμα όταν έμεινε εκτός, κυρίως για να πάρει… ανάσες, αλλά στην προσπάθεια του κόουτς να δοκιμάσει νέα σχήματα, να έρθει η αλλαγή… πλεύσης και να καταλήξουμε στην συζήτηση γιατί δεν αγωνίζεται ο Κρητικός άσος.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η θέση του φορ. Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο ήταν στο αρχικό σχήμα στην εκκίνηση της σεζόν, προσφέροντας λύσεις στο σκοράρισμα, ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε να εντάξει στην εξίσωση και τον Αχμέντ Χασάν, ο Αιγύπτιος δεν είχε… συνδεθεί από την αρχή με τα αντίπαλα δίχτυα, οι «φωνές» εμφανίστηκαν και πάλι, αλλά ο Αφρικανός είναι αυτός που έχει προσφέρει δύο σημαντικές εκτός έδρας νίκες, σε Νέα Σμύρνη και Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα υπάρχουν και κάποια… θέματα στην διαχείριση του ρόστερ από τον κόουτς των Πειραιωτών, όπως οι πολλές αλλαγές στο κέντρο της άμυνας, τα άκρα της επίθεσης αλλά και τις ευκαιρίες στον Δημήτρη Μάνο, ωστόσο, ο 48χρονος προπονητής δείχνει πως δεν έχει πρόβλημα να πάρει τα απαραίτητα ρίσκα, δουλεύει σχήματα και πρόσωπα, αναζητώντας τις καλύτερες επιλογές για τις προκλήσεις που έχει κάθε φορά μπροστά του.

Φυσικά υπάρχουν και φορές που οι αποφάσεις που πήρε ή τα πρόσωπα που επέλεξε δεν ήταν οι κατάλληλες, όμως, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να δουλεύει και να προσπαθεί και να μην υποπίπτει σε λάθη. Είναι κόντρα στην φύση μας κάτι τέτοιο. Όμως, ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, η κριτική που ασκείται στον κόουτς του Ολυμπιακού είναι μεγάλη, αποδεικνύοντας πως για τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου των «ερυθρόλευκων», η ανοχή στα λάθη είναι ελάχιστη. Οι Πειραιώτες θα πρέπει να εμφανίζονται σε κάθε ματς με το… πόδι πατημένο στο γκάζι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός πως μπορεί μία ομάδα να περνάει μία περίοδο ντερφορμαρίσματος, ειδικά από την στιγμή που κλήθηκε να δώσει κρίσιμα ματς στις αρχές του Αυγούστου και έπρεπε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, ούτως ώστε να μην βρεθεί ενώπιον άλλων καταστάσεων.

Το σίγουρο είναι πως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν μπορεί να κριθεί σε μόλις τέσσερις μήνες παρουσίας σε μία νέα ομάδα, μ’ ένα «φρέσκο» υλικό που δεν έχει την απαραίτητη χημεία και το σημαντικότερο είναι πως βρίσκεται μέσα στην διεκδίκηση των στόχων που έχει θέσει από την αρχή της σεζόν. Αυτό που μετράει για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης της ΠΑΕ, μια και αυτή είναι που καλείται να αξιολογήσει το έργο του και αυτή που θα πάρει τις αποφάσεις, αλλά και του σεβασμού από το σύνολο των παικτών με τους οποίους δουλεύει καθημερινά. Και μέχρι στιγμής, υπάρχει θετική άποψη για την δουλειά του και έχει κερδίσει τους ποδοσφαιριστές.

ΥΓ.: Η ήττα του Ολυμπιακού από τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ» και κυρίως η «εικόνα» που παρουσίασαν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν αποτέλεσε το μεγαλύτερο κριτήριο για την αλλαγή σκεπτικού από τον Πέδρο Μαδρίτης, ο οποίος είχε επηρεαστεί σ’ έναν βαθμό από την πίεση. Από τότε, ο Πορτογάλος έχει αποφασίσει να στηριχθεί στα πρόσωπα που εμπιστεύεται περισσότερο και γνωρίζει πως θα πάρει αυτό που ζητάει στον αγωνιστικό χώρο.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved