Ευρωπαϊκό Κολύμβησης Βουδαπέστης: Τέσσερα ρεκόρ, δύο προκρίσεις και ελπίδες για μετάλλια οι Έλληνες

Ευρωπαϊκό Κολύμβησης Βουδαπέστης: Τέσσερα ρεκόρ, δύο προκρίσεις και ελπίδες για μετάλλια οι Έλληνες

Ο απολογισμός των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης

Η παρουσία των Ελλήνων κολυμβητών κατά την πρώτη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Με τέσσερις τελικούς, ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε ημιτελικό, αλλά και εξαιρετικές ελληνικές παρουσίες, άνοιξε στη Βουδαπέστη η αυλαία των αγωνισμάτων κολύμβησης στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Πρωταγωνιστής της πρεμιέρας ήταν ο Ρώσος Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, ο οποίος στα ημιτελικά των 50μ. ύπτιο σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 23.93 (είχε 24.00 από το Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης, στις 4/8/18), ενώ λίγη ώρα αργότερα βοήθησε την ομάδα της Ρωσίας να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100μ. ελεύθερο, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ αγώνων με 3:10.41.

Δίπλα στον Κολεσνίκοφ βρέθηκε και στις δύο κούρσες ο Απόστολος Χρήστου. Στα 50μ. ύπτιο, ο Έλληνας πρωταθλητής πέρασε στον αυριανό (18/5, 20:18) τελικό με τη δεύτερη επίδοση, 24.49, βελτιώνοντας αισθητά το πανηελλήνιο ρεκόρ (24.75) που είχε σημειώσει στις 28 Ιουλίου 2019, στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού. Στη «σκυταλοδρομία», ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα κολύμπησε πρώτος για την ελληνική ομάδα και με χρόνο 48.39 κατέρριψε εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ των 100μ. ελεύθερο (μετά το 48.65 που είχε κάνει το πρωί) και παράλληλα έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, για τους οποίους έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα 100μ. ύπτιο. Η εθνική ομάδα, την οποία συμπλήρωσαν οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέας Μελαδίνης και Ανδρέας Βαζαίος, τερμάτισε πέμπτη με 3:13.39, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ την τριάδα του βάθρου πίσω από τους Ρώσους συμπλήρωσαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

Η πολύ καλή ελληνική πρεμιέρα (που περιλάμβανε κι ένα πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Εγγλεζάκη το πρωί, στα 400μ. ελεύθερο) ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική εμφάνιση της Άννας Ντουντουνάκη και την πρόκρισή της στον αυριανό (18/5, 19:18) τελικό των 100μ. πεταλούδα. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ με 57.77 (τόσο είχε κάνει στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης, στις 4 Αυγούστου 2018), πέρασε με την τέταρτη επίδοση των ημιτελικών και είναι σε θέση να διεκδικήσει μετάλλιο. Πέραν της Λουίζ Χάνσον από τη Σουηδία, που ήταν μακράν η ταχύτερη με 56.73, οι υπόλοιπες φιναλίστ είναι αρκετά κοντά.

Η Κατίνκα Χόζου έκλεισε το... διάλειμμα του 2018 (όταν δεν είχε συμμετάσχει στο αγώνισμα) και επανήλθε στην κορυφή των 400μ. μικτή ατομική. Η πρωταθλήτρια από την Ουγγαρία επικράτησε άνετα στον τελικό με 4:34.76 και κατέκτησε τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο της στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ισοφαρίζοντας σε χρυσά μετάλλια την Ουκρανή Γιάνα Κλότσκοβα. Συνολικά, η 32χρονη Χόζου έφτασε τα 15 χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και... συνεχίζει. Η κατά 14 χρόνια νεότερη συμπατριώτισσά της, Βικτόρια Μιχαλιβάρι, έδειξε ότι μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά της, καθώς τερμάτισε σε 4:36.81 και μοιράστηκε το ασημένιο μετάλλιο με την Βρετανή Εϊμι Γουίλμοτ.

Έκπληξη σημειώθηκε στα 400μ. ελεύθερο ανδρών, όπου ο Ρώσος Μάρτιν Μαλιούτιν ξεπέρασε τα φαβορί και πήρε την πρώτη θέση με 3:44.18, χαρίζοντας στη Ρωσία τον πρώτο της τίτλο στο αγώνισμα μετά τους δύο συνεχόμενους του Γιούρι Πριλούκοφ, το 2006 και το 2008. Ο Φέλιξ Άουμπεκ πήρε τη δεύτερη θέση με 3:44.63 και χάρισε στην Αυστρία το πρώτο της μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ενώ το θεωρητικό φαβορί, ο Λιθουανός Ντάνας Ράπσις, περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 3:45.39 και ο Ιταλός Γκαμπριέλε Ντέτι, πρωταθλητής Ευρώπης το 2016, έμεινε τέταρτος και εκτός βάθρου.

Ιστορική νίκη πανηγύρισε η Μεγάλη Βρετανία στα 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών, μετά από 94 ολόκληρα χρόνια. Οι Λούσι Χόουπ, Άννα Χόπκιν, Εϊμπι Γουντ και Φρέγια Άντερσον νίκησαν κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά την Ολλανδία και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, κάτι που η «Γηραιά Αλβιόνα» είχε πετύχει μόλις μία φορά, το μακρινό 1927 στην Μπολόνια. Οι «οράνιε» ανέβηκαν στο βάθρο για 26η φορά στις 34 διοργανώσεις, ενώ η Γαλλία πήρε την τρίτη θέση και δεν μπόρεσε να υπερσπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2018 στη Γλασκώβη.

Στους υπόλοιπους ημιτελικούς της ημέρας, οι Βρετανός Άνταμ Πίτι ήταν φυσικά ο κυρίαρχος στα 100μ. πρόσθιο με 57.67 και αύριο λογικά θα προσθέσει στη συλλογή του ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο (το τέταρτο διαδοχικό), όμως εξαιρετικό ήταν και το 58.45 του Ιταλού Νικολό Μαρτινέγκι. Στα 50μ. ελεύθερο γυναικών, η Περνίλε Μπλούμε από τη Δανία (24.06) και η Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο από την Ολλανδία (24.14) φαίνεται πως θα μονομαχήσουν για τον τίτλο.



Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved