Στρατιωτική παρέλαση - 28η Οκτωβρίου: «Θα παραμείνουμε έτοιμοι»

Στρατιωτική παρέλαση - 28η Οκτωβρίου: «Θα παραμείνουμε έτοιμοι»

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε, με την συμμετοχή τμημάτων του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικής προστασίας, συλλόγων και οργανώσεων, αλλά και μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Μισή ώρα πριν την έναρξη της παρέλασης, στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων.

Συγκεκριμένα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρελαύνουν ενώσεις αναπήρων πολέμου, Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα σχετικά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ: «Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι»

Η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε, με την συμμετοχή τμημάτων του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικής προστασίας, συλλόγων και οργανώσεων, αλλά και μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο τέλος της παρέλασης ο Γιακουμής Χριστόδουλος, πιλότος της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας συγκίνησε με το μήνυμά του, εν πτήσει, κατά την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονικη» είπε ο Έλληνας ιπτάμενος.

Έκαναν «πρεμιέρα» Rafale και Marder

Νωρίτερα σήμερα παρουσιάστηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα, ενώ στις εναέριες διελεύσεις συμμετείχαν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, στην πρώτη τους παρουσία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, εκτέλεσαν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή είναι η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από την δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών. Τα πρώτα έξι Rafale αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σ.σ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr



Κύπρος: Τεράστια χαμένη ευκαιρία για ΑΕΚ Λάρνακας
Κύπρος: Τεράστια χαμένη ευκαιρία για ΑΕΚ Λάρνακας
Βρούτσης: «Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές»
Βρούτσης: «Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές»
Χάντμπολ Γυναικών: Ισοφάρισε η Πυλαία τον ΠΑΟΚ
Χάντμπολ Γυναικών: Ισοφάρισε η Πυλαία τον ΠΑΟΚ
BCL: Το σήκωσε η Μάλαγα
BCL: Το σήκωσε η Μάλαγα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved