Οι επόμενες κινήσεις του επενδυτικού ταμείου Φαιστός

Οι επόμενες κινήσεις του επενδυτικού ταμείου Φαιστός

Την ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο ακόμη επενδύσεων σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», το οποίο επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν το 5G -και σχετικές με αυτό τεχνολογίες. 

Το fund ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάρτιο και έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επενδύσεις. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, της εταιρείας που διαχειρίζεται το Φαιστός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εταιρείες από το χώρο της κυβερνοασφάλειας και του IoT αντίστοιχα που βρίσκονται σε διαδικασία due diligence, ενώ άλλες τρεις, οι οποίες έχουν αναπτύξει λύσεις για το χώρο της λιανικής και της κατασκευής ημιαγωγών, έχουν περάσει το στάδιο της προκαταρακτικής έγκρισης. Συνολικά, πάνω από 50 εταιρείες και προτάσεις έχουν εξεταστεί, οι οποίες αφορούν διάφορους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας με βασική προϋπόθεση την αξιοποίηση του 5G.

Το Φαιστός έχει υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) να αποτελεί τον βασικό μεριδιούχο εκπροσωπώντας το ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι το fund δημιουργήθηκε αξιοποιώντας κεφάλαια από τα έσοδα που προέκυψαν από την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία 5G δικτύων. Επιπλέον, κεφάλαια στο Φαιστός έχουν εισφέρει ο όμιλος ΟΤΕ μαζί με την Deutsche Telekom, το Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η πρώτη επένδυση έγινε στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η δεύτερη στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς.

Και οι δύο εταιρείες έχουν μεν έδρα εκτός Ελλάδας, όμως, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας θυγατρικών στη χώρα μας καθώς ένας από τους στόχους του Φαιστός είναι η προσέλκυση τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η ανάπτυξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος αναφορικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Πάντως, από τις πέντε εταιρείες που είναι στο επόμενο «κύμα» τουλάχιστον μία, όπως επισημάνθηκε, έχει έδρα την Ελλάδα, ενώ στους κλάδους όπου υπάρχει ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και αυτός των τεχνολογιών του χρηματοπιστωτικού τομέα (fintech).

Κατά μέσο όρο, το Φαιστός έχει σκοπό να κάνει επενδύσεις της τάξεως των 5 με 7 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν βρεθεί κάποια ευκαιρία δεν θα αυξήσει τα κεφάλαια προς επένδυση σε κάποια εταιρεία. Κατά κύριο λόγο, η «στόχευση» αφορά εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει κάποιο προϊόν ή λύση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία το Φαιστός θα επενδύσει σε περίπου 15-20 εταιρείες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλάνα είναι να συμμετέχει και σε επόμενο γύρο χρηματοδότησης των εταιρειών όπου επενδύει. Τα στελέχη της 5G Ventures άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων προς χρηματοδότηση του fund, αν και αυτό είναι κάτι που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved