Σύνοδος υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για να μετριαστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας
SHARE

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για να μετριαστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία σε τρία σημεία - κλειδιά:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Όσον αφορά τη θέση την Ελλάδας, κατά την είσοδο του στη Σύνοδο, ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργειακή περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, σήμερα 15 κράτη - μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι όμως ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να συνεχίσουμε όλοι μαζί».

Η μάχη για το φυσικό αέριο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα με τους 15 να υποστηρίζουν την ενιαία εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τους υπόλοιπους, με πρώτη τη Γερμανία, να ζητούν περισσότερη ευελιξία, προειδοποιώντας πως η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Από την άλλη, το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου» που παρουσιάστηκε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I) είχε προκαλέσει απογοήτευση σε όσους το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις των υπουργών κατά την είσοδο τους στη Συνεδρίαση.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργεί σαν «γενικός οδηγός» με την παρουσίαση ενός «πορίσματος» και όχι σαν εισήγηση που οι υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Πέμπτη, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλώντας σε ελληνική δημοσιογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Με αυτό τον τρόπο το «παράθυρο ευελιξίας» μεγαλώνει και επιτρέπει στις επιμέρους χώρες να τροποποιήσουν τους όρους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Τόσο στην περίπτωση του πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και της ρύθμισης στην κατανάλωση ρεύματος, σε ποσοστό χαμηλότερο από ότι προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Η επιστολή των 15

Να θυμίσουμε πως η επιστολή των 15 κρατών της Ευρώπης, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, με παραλήπτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης και επικεντρώθηκε στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ένα πλαφόν στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ένα επίπεδο που θα παραμείνει ελκυστικό για αυτούς να το εξάγουν στην Ευρώπη», αναφέρει η απάντηση της Σίμσον, η οποία συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τις τιμές του φυσικού αερίου με τους αξιόπιστους προμηθευτές της και αν αυτό αποτύχει, τότε το ενδεχόμενο ενός γενικού πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πιθανό.

Όμως εκτός από το «καυτό» ζήτημα του πλαφόν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούνται σήμερα να πάρουν μια απόφαση και για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος.

Οι τελικές αποφάσεις στο επόμενο «ραντεβού»

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 15 είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4η Οκτωβρίου, ενώ η συζήτηση αναμένεται πως θα καταλήξει στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών, την 6η και 7η Οκτωβρίου στην Πράγα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



World Cup Πόλο: Η κλήρωση της Ελλάδας σε γυναίκες και άνδρες
World Cup Πόλο: Η κλήρωση της Ελλάδας σε γυναίκες και άνδρες
ΠΑΟΚ: Με τους τραυματίες στην Κύπρο
ΠΑΟΚ: Με τους τραυματίες στην Κύπρο
Live Chat Τυνησία-Αυστραλία 0-1
Live Chat Τυνησία-Αυστραλία 0-1
Κατάρ 2022: Τελικά είχε άδειες καρέκλες ή υπεράριθμους θεατές στα 4 πρώτα ματς; Η απάντηση της FIFA
Κατάρ 2022: Τελικά είχε άδειες καρέκλες ή υπεράριθμους θεατές στα 4 πρώτα ματς; Η απάντηση της FIFA