Στεγαστικό δάνειο: Σχέδιο επιδότησης έως 210 ευρώ για πρώτη κατοικία

Στεγαστικό δάνειο: Σχέδιο επιδότησης έως 210 ευρώ για πρώτη κατοικία

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πρόγραμμα επιδότησης στο στεγαστικό δάνειο από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. 

Την πληρφορία δημοσιεύει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022.

Από την προσεχή εβδομάδα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση –έχει προηγηθεί το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η επιδότηση θα ισχύσει για έναν τουλάχιστον χρόνο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου θα προκύπτει η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του φορέα.

Από 70 έως 210 ευρώ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίδομα θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και η χορήγησή του θα προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα δεν θα μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν το ακίνητό τους βγει σε πλειστηριασμό. Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης παραλείψει έστω και μία πληρωμή, θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα ποσά επιδότησης και επιπλέον ο οφειλέτης θα χάσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον φορέα και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του.

Τα κριτήρια για την επιδότηση στο στεγαστικό δάνειο

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου (Ν. 4472/2017):

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved