Οδική ασφάλεια: Γιατί θα έχουμε λιγότερα «φάουλ» στους δρόμους με τα προγράμματα της Αττικής Οδού

Οδική ασφάλεια: Γιατί θα έχουμε λιγότερα «φάουλ» στους δρόμους με τα προγράμματα της Αττικής Οδού

Μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που οδήγησες και δεν υπέπεσες σε «φάουλ»; Είτε επειδή πίστεψες πως, οκ, μια μικροπαράβαση του ΚΟΚ δεν σημαίνει και τίποτα, είτε απλώς εκνευρίστηκες με τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο και το εξέφρασες κάπως… απρεπώς, είτε θεώρησες πως αν «το πατήσεις» και λίγο θα γλιτώσεις πέντε λεπτά διαδρομής… Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά στη συμπεριφορά μας στους δρόμους, «πάσχουμε» ως Έλληνες και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα τροχαία μαστίζουν την κοινωνία μας.

Από την άλλη, είναι δεδομένο πως πρόκειται για ένα ζήτημα που διορθώνεται, που αλλάζει, καθώς δεν είναι παρά θέμα εκπαίδευσης: Διότι, η σωστή εκπαίδευση στην οδική συμπεριφορά μπορεί να φέρει όντως αποτελέσματα, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά καλύτερων, προσεκτικότερων οδηγών και να μειώσει τα τροχαία στους δρόμους. Αυτό ακριβώς έχει εντοπίσει και η Αττική Οδός, που εδώ και πολλά χρόνια στοχεύει στην καλύτερη εκπαίδευση όσον αφορά στην οδική ασφάλεια και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μιλώντας τους «στη γλώσσα τους» για τα θέματα αυτά.

Δεν διοργανώνει, δηλαδή, «σεμινάρια» για παιδιά, αλλά αντίθετα, έχει επενδύσει σε προγράμματα που συνδυάζουν την τεχνολογία, το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τη διαδραστικότητα και τη βιωματική μάθηση, κερδίζοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον τους, είτε είναι τριών ετών είτε 17: Συνολικά 150.000 παιδιά έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα αυτά με το σχολείο ή την οικογένειά τους.

Πέντε προγράμματα για παιδιά και εφήβους

Αυτή τη στιγμή, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι δύο εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο - τομή της Αττικής Οδού, «τρέχουν» πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, που είναι τα εξής:

- Μάτια ανοιχτά στον δρόμο, the e-Learning Edition

Το πρόγραμμα της Αττικής Οδού που απευθύνεται σε εφήβους είναι πλέον διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι, κάθε μαθητής από τη Β’ Γυμνασίου έως τη Γ’ Λυκείου, όπου κι αν βρίσκεται παρακολουθεί αυτό το διαδραστικό ταξίδι μέσα από quiz, ερωτήσεις και θεωρία και εξοικειώνεται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τους κινδύνους των δρόμων και τη σωστή οδική συμπεριφορά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε είναι η εξέλιξη του ομότιτλου δια ζώσης σεμιναρίου που έφερε στην «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

attiki 1

- Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Είναι το πρόγραμμα της Αττικής Οδού που μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς απευθύνεται σε ηλικίες 3-12 ετών. Ένα τρισδιάστατο περιβάλλον βιωματικής μάθησης με δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια, σήματα της τροχαίας κ.ά., περιμένει παιδιά και γονείς στο ισόγειο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας. Σχεδιάστηκε από διεπιστημονική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή παιδαγωγών και μουσειολόγων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καθώς και συγκοινωνιολόγων από τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», και υλοποιήθηκε μετά από εξάμηνη μελέτη. 

attiki 2

- Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου, με τους Burger Project

Με χορό και με τραγούδι μαθαίνουν τους κανόνες οδικής ασφάλειας τα παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού που παρακολουθούν τη μουσικοχορευτική αυτή παράσταση με τους Burger Project, το δημοφιλές νεανικό συγκρότημα. Τα παιδιά βλέπουν πως ο ΚΟΚ αφορά όχι μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και τους πεζούς, τους ποδηλάτες, ακόμα και τους skaters!

attiki 3

- Ο Αττικούλης και το βασίλειο της Ατζαμοσύνης

Πρόκειται για μία… διαχρονική παράσταση, αφού ο «Αττικούλης» δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια αποκλειστικά για την Αττική Οδό, από την Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη. Έχει «κόψει» πάνω από 62.000 «εισιτήρια» και πλέον βρίσκεται στην έκτη του βερσιόν – καθώς όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αττικής Οδού εξελίσσονται και εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού που έφερε στην «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το δεύτερο «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

attiki 4

Κυκλοφορώ με Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και έχει βασιστεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα, υπό την επιστημονική επίβλεψη συγκοινωνιολόγων, παιδαγωγών και ψυχολόγων, ώστε οι μικροί μαθητές να εξοικειώνονται με τους κανόνες οδικής ασφάλειας με τον καταλληλότερο τρόπο.

attiki 5

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στα προγράμματα οδικής ασφάλειας της Αττικής Οδού, μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Συμμετοχής, εδώ.


Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved