Ταμείο Ανάκαμψης: Μέχρι το τέλος του έτους τα πρώτα δάνεια

Ταμείο Ανάκαμψης: Μέχρι το τέλος του έτους τα πρώτα δάνεια

Μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα λάβουν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επιθυμία είναι τα πρώτα δάνεια να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τις δράσεις της αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το επιτόκιο του Ταμείου για τα δάνεια θα ανέλθει στο 0,35% ενώ ζητούμενο είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η γραφειοκρατία. Όπως εξήγησε, το σκέλος αυτό του Ταμείου θα είναι μονίμως ανοικτό, μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα, ενώ τα δάνεια θα δίνονται με τη λογική «first in, first out». Αντίστοιχα, τα τελευταία δάνεια θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2026.

«Θέλουμε να εκταμιεύσουμε τα δάνεια όσο πιο σύντομα γίνεται» τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Εθνική 2.0. Και προσέθεσε πως, αναφορικά με την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, «αν κρίνουμε τις επιχειρήσεις με βάση το παρελθόν, δεν θα είναι επιλέξιμες. Πρέπει να δούμε με το φακό μπροστά» καθώς η οικονομία αλλάζει τροχιά. Μάλιστα, τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θέλει να εκταμιεύσει τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί αποτυχία.

Ως προς το ύψος των δανείων, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, οι εγχώριες τράπεζες θα πάρουν το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ συνολικά του σκέλους των δανείων.

Σε αντίθεση με το παρελθόν αλλά και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημαντική διαφορά είναι πως για το δάνειο δεν χρειάζεται να έχει υπογράψει κανένας υπάλληλος της γενικής κυβέρνησης καθώς θα αρκεί η υπογραφή της τράπεζας και του πιστοποιημένου ελεγκτή. Ο τελευταίος θα ελέγξει ότι πρόκειται για επένδυση και όχι για χρήματα προς κατανάλωση ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά, ότι εντάσσεται στις επιλεξιμότητες, η τράπεζα το κρίνει βιώσιμο και ποια είναι η κρατική ενίσχυση που εμπεριέχεται.

Ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες ενώ σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη δάνειο μπορεί να πάρει οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να έχει τραπεζικό προφίλ. Δηλαδή να έχει κέρδη και να τα δείχνει και να έχει ένα απλό αλλά οργανωμένο σχέδιο. Μάλιστα, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή για δάνεια έως 1,5 εκατ. ευρώ το κράτος αναλαμβάνει το κόστος αξιολόγησης. Η διάρκεια των δανείων φτάνει τα 15 χρόνια με ελάχιστο τα 3 χρόνια ενώ όπως τόνισε, πρόκειται για πολύ ισχυρό κίνητρο από πλευρά επιδότησης, χωρίς γραφειοκρατία, αρκεί να περιοριστεί ο χρόνος εξέτασης των δανείων.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να εκταμιεύουμε γρήγορα» ενώ για το σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα έχει φτιάξει ειδική ομάδα κάτω από την Επενδυτική Τραπεζική για να «τρέξει» τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
Ιππασία: Ο Τουλούπης στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Ιππασία: Ο Τουλούπης στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Γουέστ Χαμ: Θέλει «βόμβα» με Μουρίνιο
Γουέστ Χαμ: Θέλει «βόμβα» με Μουρίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved