Σπυριδάκης: «Ευκαιρίες...»

Σπυριδάκης: «Ευκαιρίες...»

Οι Αρμένοι θα μπορούσαν να αποτελούν το πρότυπο για κάθε ερασιτεχνική ομάδα με την οργάνωση που έχουν στις Ακαδημίες και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας, Σπύρος Σπυριδάκης, μίλησε στο Onsports για την αναγκαιότητα εμπιστοσύνης στα νέα παιδιά.

Ο Έλληνας προπονητής, κάτοχος του διπλώματος UEFA Α, με πολλές επιτυχίες στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, αναφέρθηκε στο πλάνο των Αρμένων, την στροφή στις Ακαδημίες που θα πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες, ενώ μίλησε και για το προπονητικό επίπεδο του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Σπυριδάκη στο Onsports:

Μετά από μια μεγάλη πορεία στην Δ’ Εθνική αποφασίσατε να επιστρέψετε στο τοπικό πρωτάθλημα…

«Στους Αρμένους πήγα πέρυσι τον Δεκέμβριο, μετά από 5,5-6 χρόνια παρουσίας στο Περιφερειακό. Ο λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω στο τοπικό πρωτάθλημα, ήταν διότι υπήρχε μια ομάδα που είχε πολλά νέα παιδιά, μια ακαδημία με 80 παιδιά, γηπεδικές συνθήκες και ένα συμβούλιο που έχει όραμα, σχέδιο και τη γραμμή που χαράζει την τηρεί στην πορεία. Είναι σπουδαίο να έχει ένα σωστό πρόγραμμα.

Καταφέραμε να πάρουμε πέρυσι ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ, και φέτος φτάσαμε τελικό κυπέλλου, αλλά μας το στέρησαν. Στην αρχή πρωταγωνιστήσαμε στην κατηγορία και ήμασταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά όταν είδαμε πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, κάναμε «στροφή» στα νέα παιδιά και αυτή η απόφασή μας, μας δικαιώνει.

Έχουμε μια ομάδα που σε κάθε παιχνίδι παίζει καλό ποδόσφαιρο, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν έχουμε το εύκολο γκολ. Αν δεν μπορείς να σκοράρεις, δεν μπορείς να πάρεις πολλούς βαθμούς».

Τι χρειάζεται μια ομάδα για να βγάλει νέους ποδοσφαιριστές;

«Μία ομάδα που έχει ακαδημίες, πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς ποδοσφαιριστές. Δεν γίνεται μια ομάδα να έχει 6 με 7 χρόνια έναν ποδοσφαιριστή και μόλις μπαίνει στην εφηβεία να τον τελειώνει. Η ομάδα πρέπει να του δείξει το δρόμο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Είμαι χαρούμενος γιατί σε αυτή τη φιλοσοφία ανταποκρίνονται στην ομάδα. Στον τελικό αγωνίστηκε ένα παιδί 15 ετών. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι παίκτες να παίρνουν ευκαιρίες σε μικρή ηλικία και οι προπονητές να μην υπολογίζουν το βαθμολογικό κόστος. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα μαζί. Κρατάμε μόνο τα θετικά από τη φετινή χρονιά και προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Έτσι βαδίζουμε στους Αρμένους».

Εσείς θα παραμείνετε στην ομάδα;

«Εγώ δεν ξέρω αν θα παραμείνω στην ομάδα. Αλλά και να φύγω, δεν θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία. Το καλό είναι πως η ομάδα έχει πυξίδα. Ο πρόεδρος έχει όραμα να φτιάξει ομάδα που θα δίνει ευκαιρία στα παιδιά του χωριού και έχουν υποχρέωση να το κάνουν, λόγω και της κακής οικονομικής συγκυρίας. Δεν μπορείς να εισπράττεις μόνο συνδρομές. Πού θα πάει να παίξει».

Θεωρείτε πως υπάρχει ταλέντο στην Κρήτη;

«Ταλέντο υπάρχει και θεωρώ πως είμαι ένας προπονητής, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, που το 90% των παικτών έχουν βγει είναι από τα δικά μου χέρια. Πρέπει να δίνεις ευκαιρίες από μικρή ηλικία. Το ποδόσφαιρο απευθύνεται σε ηγέτες. Τόσο ποδοσφαιριστές, όσο και προπονητές. Αν δεν έχεις ηγετική φιλοσοφία, δεν μπορείς να σταθείς στον χώρο. Τα παιδιά πρέπει να πάρουν από μικρή ηλικία ευκαιρίες για να αποκτήσουν και αυτοπεποίθηση. Δεν γίνεται να πάρεις στα 25.

Εκεί είναι το πρόβλημα. Αυτό που κάνουμε πολλές φορές εμείς οι προπονητές είναι λάθος γιατί φοβόμαστε ότι με τα μικρά παιδιά δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε βαθμούς. Αν το ξεπεράσουμε και κάνουμε τον απολογισμό θα αισθανόμαστε καλύτερα. Φέτος κλείνω 20 χρόνια προπονητής, νομίζω αυτό που θυμόμαστε όλοι είναι τι παιδιά βγάλαμε. Εκεί έχουμε μεγάλη υποχρέωση».

Πάνω σε αυτό πλάνο δουλεύουν οι Αρμένοι;

«Έχουμε μια μικρή ποδοσφαιρική οικογένεια. Για να φτάσει παραπάνω χρειάζεται πολλή δουλειά και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες. Είναι πολύ δύσκολη εποχή αυτή που διανύουμε. Δεν υπάρχουν χρήματα, άρα πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που πήραμε. Θεωρώ ότι είμαι ο πιο καλοπληρωμένος στο Ρέθυμνο. Η αξία μας θα παραμείνει αξία, αλλά θα παραμείνει αξία, όταν μπορούμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είναι δύσκολο να επενδύσουν το ποδόσφαιρο.

Για να το στηρίξουμε, θα πρέπει να σταθούμε στη νέα κατάσταση των πραγμάτων και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε περισσότερα με την παρουσία μας. Αυτό θα το αναθεωρήσω κι εγώ με την ομάδα μου, αν συνεχίσω. Μπορεί να έχω προσφέρει, αλλά έχω πάρει πάρα πολλά από το ποδόσφαιρο σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Όλα αυτά θα πρέπει να μας δώσουν την υπευθυνότητα να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Σίγουρα αξίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να το πάρουμε σε μια δύσκολη στιγμή που ζούμε και πρέπει να προσφέρουμε όλοι».

Οι ομάδες θα πρέπει να στραφούν στις Ακαδημίες;

Το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε νομίζω ότι θα πρέπει να το αντιληφτούν όλες οι ομάδες. Πέρυσι οι Αρμένοι χάλασαν 27.000 ευρώ για μεταγραφές. Φέτος πήραν μόνο έναν τερματοφύλακα με 2.000 ευρώ, του χρόνου δεν πρέπει να γίνει ούτε αυτό. Δεν μπορεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να πληρώνει ποδοσφαιριστές. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι αυτό που θα διακριθεί κάποιος για να μπορέσει να πάει επαγγελματικά. Αν το κάνει, μαγκιά του. Αν δεν το κάνεις, δεν μπορεί κανείς μέσα από το ερασιτεχνικό να κερδίσει τίποτα.

Γιατί να μην το αντιληφθείς και να πεις ότι τα πράγματα είναι έτσι και το κάνω επειδή το γουστάρω. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και θα πρέπει να διακριθούμε και να πάμε σε επαγγελματική. Και σε επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να προωθήσουν παιδιά. Θα γίνει εξ ανάγκης. Το καλό θα ήταν να γίνει μέσα από φιλοσοφία. Όμως δεν γίνεται αυτό, ωστόσο μόνο έτσι θα δοθούν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Μέσα από προβλήματα υπάρχουν ευκαιρίες για να βγουν νέα πράγματα. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να δοθεί η λύση να παίξουν νέα παιδιά. Να μην γίνουμε όλοι Μπαρτσελόνα. Βλέπουμε ότι κάποιοι έχουν σωστή φιλοσοφία και επενδύουν σε αυτό, παίρνουν περισσότερους καρπούς από αυτούς που «παίζουν» μόνο με ονόματα. Αυτή είναι η νέα τάξη».

Θεωρείτε πως οι Αρμένοι είναι σε σωστό δρόμο;

«Ναι, βαδίζει σε σωστό δρόμο. Σκεφτείτε ότι στον πρώτο γύρο ήμασταν στην δυάδα. Από την ώρα που είδαμε ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε να αντέξουμε πιο πάνω, κάναμε «στροφή» στις ακαδημίες. Κάθε Κυριακή έχουμε περίπου 8 με 10 παίκτες στην ομάδα και επενδύουμε για την επόμενη μέρα και ελπίζουμε να βγάλουμε ταλέντα. Μερικοί παίκτες θα δοκιμαστούν στον Εργοτέλη και θέλω να θυμάστε τον Γασπαράκη Παναγιώτη, γιατί θεωρώ ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Είναι ένας ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς, μια ποδοσφαιρική φυσιογνωμία».

Έχετε μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Πιστεύετε πως υπάρχουν προπονητές που μπορούν να πλάσουν έναν χαρακτήρα;

«Είμαι 20 χρόνια στον χώρο και θεωρώ ότι έχω τις περισσότερες επιτυχίες εκ των πραγμάτων. Το προπονητικό επίπεδο που υπάρχει φέτος δεν υπήρχε ποτέ και δεν υπάρχει στους γύρω νομούς. Ο Πετράκης είναι Ρεθυμνιώτης και είναι στον Εθνικό Αστέρα. Έχει δουλέψει στον τοπικό Αστέρα, τον ανέβασα στην τρίτη εθνική. Υπάρχουν προπονητές που είναι που άφησε πίσω της η ΕΑΡ. Όλοι τους είναι ξεχωριστοί.

Δεν πίστευα όταν ήρθα από το Περιφερειακό, ότι θα έβρισκα ομάδες που θα έχουν τακτική, σχέδιο και θα μας δυσκολέψει ο αντίπαλος προπονητής. Αυτό υπάρχει στο Ρέθυμνο και είναι σπουδαίο και κορυφαίο. Ο ανταγωνισμός, η μεθοδικότητα θα μας πάει μπροστά. Οι παλιές νοοτροπίες, δεν υπάρχουν. Καλύτερος είναι αυτός που κάνει καλά τη δουλειά του, που εκπροσωπεί τους στόχους του σωματείου του. Φέτος, είναι μια ξεχωριστή χρονιά. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είδα. Όλες οι ομάδες προσπαθούν, έχουν σχέδιο και φιλοσοφία στο παιχνίδι τους.

Θεωρείτε πως υπάρχουν παράγοντες με σωστή νοοτροπία;

«Έχω ζήσει 20 χρόνια και έχω κάνει λάθη. Έχω διώξει πρόεδρο μέσα από λάθος επιλογές. Όπως χρειαζόμαστε ποδοσφαιριστές, χρειαζόμαστε και παράγοντες. Τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τον κάνει ο προπονητής. Δεν μπορείς να βάλεις ανθρώπους σε κάποιο λούκι που δεν μπορούν. Το έκανα μία φορά και δεν το έχω ξανακάνει, είδα το λάθος μου ότι κάποιος άνθρωπος που ήθελε να προσφέρει στην ομάδα του μπορούσε 5 και εγώ τον έφτασα στο 7, με αποτέλεσμα να φύγει. Στους δύσκολους καιρούς που μας καλούν να σχεδιάσουμε τον προγραμματισμό κα να είμαστε αρχιτέκτονες, δεν πρέπει να τους πάμε σε λάθος δρόμο.

Πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και μέσα από αυτό να ζητήσουμε την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι «κλειδί». Οι λόγοι που απογοητεύονται είναι δύο. Είναι ο λάθος σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός. Όπως το έζησα με τον πρόεδρό μου. Είναι έτοιμος να αποχωρήσει μετά το στραπάτσο στον τελικό κυπέλλου. Έκαναν λάθος οι διαιτητές. Τιμωρήθηκε η ομάδα μου, ένας πρόεδρος με μεγάλο κόπο βγάζει ένα ευρώ να βάλει στην ομάδα. Νομίζω ότι παίζουν κι άλλοι λόγοι. Είναι της ισονομίας, της εφαρμογής των κανονισμών για να είναι αξιόπιστο το ποδόσφαιρο. Αυτούς πρέπει να τους βλέπουμε με ευλάβεια, γιατί είναι οι αιμοδότες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πληρώνουν για να έχουν μια ομάδα και πρέπει να το ευχαριστιούνται. Δεν πρέπει να υπάρχουν προβλήματα με διαιτησίες και άλλους παράγοντες».



Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved