ΤΕΛ ΑΒΙΒ, 19 και 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1994: Ο Κορνέλιους, οι βολές και οι... βάρβαροι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, 19 και 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1994: Ο Κορνέλιους, οι βολές και οι... βάρβαροι

Όταν ανακοινώθηκε ότι το Τελ Αβίβ θα διοργάνωνε το φάιναλ φορ του 1994, στη Μακάμπι άρχισαν τα πανηγύρια. Πίστευαν ότι θα βρίσκονταν εκεί και θα το... έπαιρναν!

Το πρώτο σοκ ήρθε στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, το '93 όταν μετά από δεκαετίες η Μακάμπι έχασε το πρωτάθλημα από τη Γκαλίλ Ελιόν του Πίνι Γκέρσον και του Όντεντ Κάτας κι «εξοστρακίστηκε» στο κύπελλο Κόρατς. Στη διοργάνωση αυτή, λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η δεύτερη «χαριστική βολή» από τον Πανιώνιο που απέκλεισε τη Μακάμπι κερδίζοντάς τη μάλιστα δύο φορές, τόσο στη Νέα Σμύρνη όσο και στο «Γιαντ Ελιάου»!

Τελικά στο φάιναλ φορ έφτασαν δύο ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και δύο ισπανικές, η Μπαρτσελόνα και η Μπανταλόνα. Με βάση το σύστημα που υπήρχε τότε οι ημιτελικοί θα ήταν «εμφύλιοι».

Τα... καράβια άρχισαν ν' αναχωρούν προς το Τελ Αβίβ με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Στην Ελλάδα επικρατούσε πανζουρλισμός. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του ημιτελικού είχαμε τις πρώτες... κόντρες. «Είθισται ο ηττημένος να δίνει το χέρι στο νικητή και περιμένω μετά το τέλος του αγώνα τον Γιάννη (σ.σ Ιωαννίδη) να έρθει να μου δώσει το χέρι» είπε γελώντας ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης. Ο «ξανθός» απάντησε: «Όταν ήμασταν στο σχολείο η δασκάλα μας είχε ζητήσει να γράψουμε μιά έκθεση με θέμα: Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι»!

Μάλιστα η αποστολή του Ολυμπιακού επισκέφτηκε στο Πατριαρχείο τον Πατριάρχη Διόδωρο ο οποίος αγνοώντας ότι αντίπαλος των «ερυθρόλευκων» στον ημιτελικό ήταν ελληνική ομάδα, έδωσε την απίστευτη ευλογία: «Κατατρόπωσον τους βαρβάρους»! Πάντως ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε μιά γενναία δωρεά στο Πατριαρχείο.

Ο Ολυμπιακός νίκησε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό (Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21- Βολκόφ 32) με 77-72 και η Μπανταλόνα τη Μπαρτσελόνα (Τόμας Γιοφρέσα 21- Σαν Επιφάνιο 23) με 79-65 στον άλλο ημιτελικό.

Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τη Μπαρτσελόνα 100-83 (Γκάλης 30) και στον τελικό γράφηκε ένα θρίλερ μέσω του οποίου αναδείχθηκε τροπαιούχος η Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κεντρικό πρόσωπο ο Κορνέλιους Τόμπσον και... τραγικό πρόσωπο ο Ζάρκο Πάσπαλι με τις χαμένες βολές. Ο «Ζοτς» έκανε το μεγάλο κόλπο στην τελευταία επίθεση, με τον κοντό Ράφα Γιοφρέσα να κάνει σκριν στον Φασούλα (!) ώστε να σουτάρει ο Φεράν. Ο Καταλανός αστόχησε, όμως οι Ισπανοί πήραν το επιθετικό ριμπάουντ και ο Κορνέλιους Τόμπσον ευστόχησε στο τρίποντο που έγραψε το τελικό 59-57.

Ο Πάσπαλι ήταν ξανά άστοχος από τη γραμμή του φάουλ, ο Τάρπλεϊ επίσης άστοχος σε φόλοου όπως και ο Τόμιτς σε τρίποντο... Η Μπανταλόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και οι οπαδοί του Ολυμπιακού τα... έβαλαν με τον Αλβέρτη και τον Οικονόμου για τους οποίους ισχυρίζονται ότι πανηγύριζαν το θρίαμβο των Ισπανών.

Ο Ομπράντοβιτς στα 34 χρόνια του είχε ήδη δύο ευρωπαϊκά με ισάριθμες διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν και Μπανταλόνα). Η Μπανταλόνα πήρε αυτό που «κυνηγούσε» τόσα χρόνια, ο Ιωαννίδης «έγραψε» 0/4 σε φάιναλ φορ και ο Μπάμπης Παπαδάκης λιποθυμησε μετά το τέλος του ματς (και τον συνέφερε ο γιατρός του Παναθηναϊκού, Χρήστος Σκορδής).

Ο Ιωαννίδης ρουφούσε με... μανία κι απαρηγόρητος το τσιγάρο του όταν ο Γιώργος Σιγάλας κάλεσε τους συμπαίκτες του να κάνουν το «ζντο». Ο «ξανθός» έγινε έξαλλος: «Τι «ζντο» ρε μαλ...α; Δεν έχεις καταλάβει ότι τελειώσαμε».

Βαπόρι ο Ιωαννίδης.



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved