Video report για τον Λαζάρ
Το βασικό στοιχείο του ΠΑΟΚ στην επίσημη πρεμιέρα του στη Νορβηγία δεν ήταν τακτικό ή αγωνιστικό. Ήταν ο χαρακτήρας που έχτισε ο Δικέφαλος με την περσινή ευρωπαϊκή του παρουσία.
Η συλλογική πεποίθηση του “τα βάλαμε στα ίσα με τον Άγιαξ, περάσαμε την Φενέρμπαχτσε, πήραμε ισοπαλία στο Μπριζ, αντισταθήκαμε στην Βιγιαρεάλ στην Ισπανία, την κερδίσαμε στην Τούμπα, πήραμε διπλό στο Ζάγκρεμπ και προκριθήκαμε, πήγαμε χαμένοι στη Μόσχα στους 32 και λίγο έλειψε να περάσουμε στους 16”. Δεν πρόκειται να μας δυσκολέψουν οι Νορβηγοί της Βαλερένγκα, τους έχουμε.
Στο χορτάρι ο ΠΑΟΚ πήρε καλό ματς από πολλούς παίκτες. Γκαρσία και Αρίας ήταν σχεδόν άψογοι, ο Βιεϊρίνια προσέφερε ως συνήθως σε άμυνα κι επίθεση και δεν κρατιόταν με την μπάλα στα πόδια, ο Φωτάκης πίεζε ψηλά και συμμετείχε στην κυκλοφορία, η άμυνα δεν είχε προβλήματα παρότι έλειπε ο Κοντρέρας και μοναδικό μελανό σημείο ήταν οι φορές που ο Λίνο εκτέθηκε στο ένας μ’έναν στο πλάι.
Αποκάλυψη, όμως, ήταν το ντεμπούτο του Λαζάρ, του 30χρονου μέσου που έφερε ο Μπόλονι στον ΠΑΟΚ. Κι επειδή καλοκαίρι σημαίνει κυρίως νέοι παίκτες και γνωριμία με αυτούς, σας έφτιαξα βίντεο για να δείτε στο μικροσκόπιο τον πρώτο αγώνα του Λαζάρ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Τα βίντεο έχουν τα πάντα. Έχουν τις επαφές του Λαζάρ με την μπάλα, είτε σε άμυνα είτε σε επίθεση, τα φάουλ που έκανε κι αυτά που κέρδισε, τις σωστές και τις λάθος πάσες, καθώς και τις κινήσεις που έκανε χωρίς μπάλα. Αυτές τις φάσεις ίσως χρειαστεί να τις δείτε περισσότερες από μία φορά, ώστε να τον “βρείτε” στο χώρο και να δείτε τις φορές που έτρεξε κι έκλεισε, αλλά και κάποιες που κινήθηκε πιο ράθυμα κι άφησε εκτεθειμένη την άμυνα του. Ξεκινάμε με το πολύ γεμάτο 1ο ημίχρονο του Λαζάρ:
Στην επανάληψη, ο Ρουμάνος είχε λιγότερη συμμετοχή, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένης της ανετοιμότητάς του. Ζήτησε αλλαγή λίγο μετά το 60’, αλλά παρόλα αυτά είχε τα κουράγια να κλείσει πρώτα στην άμυνα στην περιοχή του ΠΑΟΚ και μετά να βγάλει την κόντρα που οδήγησε στο γκολ του Βιεϊρίνια στο 72’. Το 2ο ημίχρονο του Λαζάρ:
Μπορεί να μιλάμε για μόνο 81 αγωνιστικά λεπτά, μπορεί να είναι ακόμα Ιούλιος και τα συμπεράσματα να μην είναι 100% ασφαλή, αλλά νομίζω πως κάποια πράγματα φάνηκαν ξεκάθαρα. Ο Λαζάρ είναι καθαρός κεντρικός μέσος, απ’αυτούς που έχουν μοιρασμένη συνεισφορά σε άμυνα κι επίθεση και μοιρασμένα προσόντα. Όπως δήλωσε κι ο ίδιος, αγωνιζόταν ως κεντρικός χαφ στο 4-4-2, άρα χωρίς παίκτες πίσω του και μπροστά του, το παιχνίδι του έχει τον απαραίτητο πλουραλισμό.
Ήταν εκεί όταν ο ΠΑΟΚ τον ήθελε να αμυνθεί στη μεγάλη περιοχή, ήταν εκεί όταν οι επιθετικοί έψαχναν στήριγμα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Πίεσε στην μπάλα, μάρκαρε, ντούμπλαρε στο πλάι, έκανε φάουλ όταν χρειάστηκε, αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα είδατε πως δεν ακολούθησε κάθετα κοψίματα αντιπάλων κι οι Νορβηγοί απείλησαν. Κράτησε με άνεση την μπάλα, πήρε φάουλ, ελευθέρωσε την ομάδα με σίγουρες πάσες, αλλά παράλληλα έψαξε την ατομική ενέργεια στην επίθεση και είδατε πως είχε συχνά το μυαλό του στο να βγάλει με τη μία τους συμπαίκτες του σε απειλητική θέση.
Καθόλου τυχαία είχε συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις καλές φάσεις του ΠΑΟΚ. Αυτός πάτησε περιοχή και σούταρε με το αριστερό στο 16’, αυτός έβγαλε μετά από κόρνερ των Νορβηγών την εκπληκτική μπαλιά που οδήγησε στην ευκαιρία του Έτο στο 34’. Αυτός στο 55’ προσπάθησε να περάσει κάθετα στον Βιεϊρίνια μετά από ντρίπλα, αυτός κουβάλησε την μπάλα από την άμυνα μέχρι την τελική πάσα στον Βιεϊρίνια που σόλαρε στην φάση του γκολ.
Ερωτηματικό αποτελεί ο ρυθμός κι η ταχύτητα που μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά ο Λαζάρ. Ήδη νομίζω πως απέδειξε την ταχύτητα που έχει στην σκέψη, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν μπορεί να παρουσιαστεί ένα κλικ πιο εκρηκτικός, πιο γρήγορος στα πόδια, με περισσότερα και πιο έντονα τρεξίματα. Τον Ιούλιο είναι δύσκολο να βγουν τέτοια συμπεράσματα, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως βρίσκεται στο 70% της ετοιμότητας όσον αφορά τη φυσική του κατάσταση.
Θα χρειαστεί, λοιπόν, να περιμένουμε για να έχουμε καλύτερη άποψη στο κομμάτι των φυσικών του προσόντων, όπως επίσης θα πρέπει να τον δούμε σε διαφορετικά παιχνίδια για να έχουμε άποψη για την παρουσία του απέναντι σε κλειστές άμυνες, για το τι μπορεί να προσφέρει σε τέτοιες συνθήκες αγώνα.