Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τον Λιόλιο
Intime.gr

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τον Λιόλιο

Έκθεση ιδεών και «φουρνέλα» στον ΕΣΑΚΕ από τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε την Τρίτη (21/06) ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος επί της ουσίας δεν απάντησε σε τίποτα σημαντικό, αναφορικά με την επόμενη ημέρα του μπάσκετ, παρά μόνο έβαλε «φουρνέλο» στη Basket League.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, η απόφαση που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ήταν παράνομη και οι τέσσερις ομάδες που δεν είχαν πλήρη φάκελο, κόβονται. Πάντως, έχουν το δικαίωμα μέχρι σήμερα του βράδυ να προσφύγουν στο δευτεροβάθμιο όργανο, αλλιώς άφησε «παράθυρο» να μπουν στη διαδικασία των wild card.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτή η διαδικασία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον ΕΣΑΚΕ. Παράλληλα, ο Βαγγέλης Λιόλιος δεν θέλησε να απαντήσει για τις καταγγελίες για την ελληνική διαιτησία, από εν ενεργεία ρέφερι, ενώ «σφύριξε» και πάλι αδιάφορα για τη σχέση πατέρα – γιου στην ΚΕΔ, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα ηθικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ στην τοποθέτησή του υποστήριξε:

«Η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει κάνει καταγγελίες και μιλάει για εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι υπόνοιες, είναι θέση. Πήγαμε όλες τις καταγγελίες στον εισαγγελέα για άμεση διερεύνηση. Και σήμερα έμαθα ότι πήγε η ΑΕΚ και περιμένω τα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα, δεν μπορεί να μιλάει κάποιος έτσι και να θίγει το ελληνικό μπάσκετ.

Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύσει το ελληνικό μπάσκετ, να ενώσει τους πάντες και να κινείται βάσει κανονισμών και νόμων. Και κλείνω αυτό το θέμα.

Όταν θέλει μία ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει έναν εγγυημένο ποσό που ψηφίστηκε από τις ομάδες στις 800.000 ευρώ. Μπορεί να πάει στα 5 εκ, γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διάφοροι προϋπολογισμοί και τα μέλη των επιτροπών ψηφίστηκαν από τις ίδιες τις ομάδες.

Τις ομάδες που χρωστάνε θέλουμε να τις βοηθήσουμε, τις ομάδες που έχουν ban. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα ban. Ξεφτιλιζόμαστε. Και αναφέρομαι σε δύο ομάδες, στην ΑΕΚ και τον Άρη.

Και οι ομάδες ήταν ενθουσιασμένες με την επιτροπή και συμφώνησαν για τα πάντα και συμφώνησαν και δεύτερη φορά και το έστειλαν στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος αλλά δεν είναι αυτόνομος. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν, αλλά τώρα θα υπάρχει νομιμότητα.

Και συμφωνήσαμε και πήγαμε στον Υπουργό που υπέγραψε και έτσι προχωρήσαμε και ήμουν παρών στη συνεδρίαση και όλες οι ομάδες ήταν εκεί και το ήθελαν. Και ήμασταν περήφανοι για αυτό.

Μέχρι τις 30 του μήνα είδαμε τις δύο ομάδες που είχαν τα ban. Ο Άρης είχε εντυπωσιακή πορεία στα οικονομικά και είναι κάτι που το λέει και η FIBA. Ήμασταν σε επικοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μπράβο του. Τήρησε όλα αυτά που λέγαμε. Από την άλλη ήταν και η ΑΕΚ που δεν κινούταν. Και στείλαμε και επιστολή να βοηθήσουμε, αλλά δεν είχε γίνει κανένας διακανονισμός. Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε. Το βλέπαμε ότι ερχόταν ο αποκλεισμός, αλλά η ΑΕΚ δεν έκανε τίποτα.

Και στο ΔΣ όλοι έλεγαν ότι έχουν πλήρεις φακέλους. Και ρωτάω τους Έλληνες φιλάθλους. Αυτό το μπάσκετ θέλουν; Εγώ αυτό δεν το θέλω. Είμαι περήφανος που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδωσαν παίκτες στη Εθνική και ειδικά ο Παναθηναϊκός, που είχε ματς. Και φτάσαμε στον πόλεμο. Οι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι δεν υπάρχει ο κανονισμός και είναι ψεύτες.

Δεν υπάρχει αυτό και δεν ξέρω που το είδαν. Και ξαφνικά έκαναν νέο ΔΣ και έδωσαν άδεια σε όλες τις 8. Οι ίδιες λοιπόν πήραν παρανόμως την απόφαση για παράταση. Για δύο μήνες. Γιατί δεν το κάνουν 5; Εγώ έχω βάλει την υπογραφή μου στην ΕΟΚ και θα τηρηθεί ότι έχει υπογραφεί. Υπάρχει περιθώριο μέχρι το βράδυ να πάνε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, αλλά θα ισχύσει ο νόμος. Στους πάντες.

Εγώ αύριο στέλνω στην επιτροπή την εισήγηση για τις ομάδες, αυτές τις 8 που έχουν και τις 2 που έρχονται. Θέλουμε την ΑΕΚ, που είναι μεγάλο κομμάτι που μπάσκετ, τον Άρη, που κάποτε ξενυχτούσαμε να τον δούμε. Αλλά νόμιμα. Και οι δύο θα έχουν τη βοήθειά μας, αλλά νόμιμα. Όπως και ο Απόλλωνας που είναι η ομάδα της πόλης μου. Θέλουμε τη Λάρισα, που είναι ευχάριστη έκπληξη, αλλά με νομιμότητα. Η εισήγηση μας για αυτές τις 4 ομάδες είναι για wil card, αλλά με διαφάνεια.

Στην Ευρώπη αν στείλουν φάκελο και δεν έχει ένα απαιτούμενο δεν δίνει φάκελο. Μία ομάδα έχει εγκριθεί και είναι υπό καθεστώς ελέγχου. Τι είναι αυτό; Τι έλεγχος; Διαφάνεια δεν θέλουμε; Διαφάνεια θα έχουμε.

Διαφάνεια παντού. Εγώ δεν έχω μυστικά από κανένας και από τους φιλάθλους. Η ΕΟΚ πλέον παίρνει θέση. Θέλουμε τις ομάδες, αλλά θέλουμε και υπευθυνότητα. Οι 14 ομάδες είναι τα φώτα μας και θέλω να είναι τα πρότυπα για τις διοικήσεις όλων των ομάδων. Που να προωθούν το άθλημα. Είμαι υπέρ του ΕΣΑΚΕ. Είμαι υπέρ του αυτόνομου ΕΣΑΚΕ, όχι όμως υπέρ του ανεξάρτητου. Η ομοσπονδία είμαι εδώ για να ενώσει και όχι να χωρίσει.

Νιώθω μεγάλη ευθύνη και δεν με νοιάζει τι γράφουν. Βλέπω όλους τους φιλάθλους και μου λένε πήγαινε μπροστά και τις ομάδες να μου λένε μην κάνεις πίσω. Και αυτό θα κάνω.

Για να πας μπροστά πρέπει να κάνει και ένα βήμα πίσω. Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτούς τους 8 μήνες έχουμε δώσει τα πάντα. Και ενεργούμε και έχουμε κάνει λάθη. Αλλά όχι από πρόθεση. Και θα τα διορθώσουμε.

Δεν πάμε ποτέ μπροστά και στον Προμηθέα έμαθα μία λέξη από τους ξένους. Σεβασμός. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΟΚ, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Για τον εάν έχει δοθεί παράταση στις ομάδες του BCL: «Έχει σταλεί κανονικά έγγραφο στη FIBA για τη συμμετοχή τους. Θα γίνει και το ΔΣ και αν υπάρξει κάποιο θέμα με τον φάκελό τους τότε δεν θα συμμετάσχουν».

Για τις wild card: «Έχει ψηφιστεί ότι αν υπάρχουν κάτω από 12 ομάδες στο πρωτάθλημα θα δοθούν wild card. Θα αλλάξει.

Μας αρέσει το τυπικό. Θέλουμε μία ομάδα να τα έχει όλα. Πχ μία ομάδα έχει ένα μπάτζετ. Θέλω να είναι ισχυρή. Θέλω όλες τις ομάδες ισχυρές. Είναι επαγγελματικό το μπάσκετ. Θα αλλάξει. Μας αρέσει το τυπικό. Θέλουμε μία ομάδα να τα έχει όλα. Πχ μία ομάδα έχει ένα μπάτζετ. Θέλω να είναι ισχυρή. Θέλω όλες τις ομάδες ισχυρές. Είναι επαγγελματικό το μπάσκετ. Η πόρτα μου θα είναι πάντα για όλους ανοικτή.

Για τα περί ψεμάτων που είπε ο Λιόλιος: «Ενδεχομένως είναι λάθος και το ανακαλώ, αλλά η εικόνα ήταν λάθος. Ο κόσμος ακούει, διαβάζει και ενημερώνετε.

Γίνεται αναδρομική ισχύ; Αν ναι είμαι μαζί σας. Γίνεται; Εγώ πρέπει να δηλώσω στην ΕΕΑ ποιες ομάδες θα πάνε. Η ομοσπονδία δεν πρέπει να αλλάζει απόψεις, δεν είναι αυτός ο ρόλος της, δεν παρεμβένει, είναι θεσμός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Θέλω δυνατό ΕΣΑΚΕ. Δυνατός και ενωμένος ΕΣΑΚΕ σημαίνει δυνατό μπάσκετ.

Για να στηριχτεί ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να είναι στη νομιμότητα. Ο ρόλος μου να βοηθήσω είναι γιατί πάνε στα βράχια. Είναι μια παράνομη διαδικασία που οδηγεί στα βράχια. Πρέπει να το ξέρουν οι ομάδες. Ξέρουν οι ομάδες ή δεν έχουν διαβάσει και δεν έχουν καταλάβει; Θεματοφύλακες είμαστε, δεν παρεμβαίνουμε. Εγώ θέλω τον ΕΣΑΚΕ δυνατό. Μπορούμε να έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα; Εγώ αυτό θέλω. Αν είναι ο ΕΣΑΚΕ δυνατός ξέρετε πόσο δυνατές θα είναι οι ομάδες στην Ευρώπη; Πόσο καλά θα είναι τα άλλα πρωταθληματα; Αν πάνε καλά στην Ευρώπη, θα πάει καλά ή άσχημα το ελληνικό μπάσκετ; Εγώ θα τις υποστηρίξω όλες τις ομάδες. Δίκαια, ισότιμα, όλες τις ομάδες. Πρέπει να καταλάβουν τον ρόλο που έχουν.

Για τους φακέλους: «Αν δεν πάει κάποιος μέχρι το βράδυ, τότε μπορεί να πάει αύριο».

Για το τέλος της ημερομηνία της wild card: «Ανάλογα τον χρόνο και θα υπάρχει προτεραιότητα για τις 4 ομάδες που ανέφερα».

Για την Α2: «Η εγκύκλιος θα βγει αύριο. Για μας, την ΕΟΚ, είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα και οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες»

Για το αν η ΕΟΚ έχει βρει νέο σπίτι: «Πήραμε θέση επίσημη υπέρ του να δοθεί το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό. Παρότι δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μιλήσει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τα έχουμε βρει προφορικά. Είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε στενά».

Για τα οικονομικά κριτήρια του πρωταθλήματος και χωράει πάνω από 10 ομάδες: «Ο Άρης έχει χρέη ελάχιστα. Έχει κάνει μία τρομερή προσπάθεια και θα βρει τον δρόμο του. Εχουμε συνεργασία σε αυτό. Το βασικό κομμάτι για μένα είναι η υγεία. Θέλουμε υγιείς ομάδες και για να προχωρήσεις θέλουμε χορηγούς, που θέλουν ενότητα και καθαρότητα. Δεν είναι ο αριθμός. Είναι η ποιότητα. Θέλουμε τους οπαδούς των ομάδων που έχουν, αλλά θέλουμε και ποιότητα. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει κοινή αποστολή να ενωθεί. Εκεί θα υπάρχουν χορηγοί κι αν ενωθεί θα τα καταφέρει. Η αναλογία με το ποδόσφαιρο είναι 1/100. Πρέπει να κινηθούμε ενωμένοι και με καθαρότητα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Το προϊόν έχει ανάγκη από υγιείς δυνάμεις»

Για το πόσες ομάδες μπορούν να έχουν 800.000 ευρώ προϋπολογισμό και αν ένα πρωτάθλημα με 7-8 ομάδες υποβαθμίζει το ελληνικό μπάσκετ: «Σημασία έχει να υπάρχει η υγεία, όχι πόσες ομάδες θα έχει το πρωτάθλημα. Όλοι στην αρχή λένε το σωστό, αλλά όταν προχωράει η ώρα της κρίσης. Εγώ δεν έβαλα ποτέ όρους στο πρωτάθλημα. Γιατί αλλιώς θα παρέμβαινα».

Για την αποκάλυψη πως ο διαιτητής της Α1 Μάριος Κανελλόπουλος, εργάζεται και στις επιχειρήσεις του και αν υπάρχει ηθικό ζήτημα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας αναφέροντας: «Για μένα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Λέγανε και πριν τις εκλογές. Εγώ ξέρω ποιος είμαι και ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι. Οι θεσμοί όμως δεν αγγίζονται. Για τον Λιόλιο ας πουν ό,τι θέλουν. Και στις εκλογές τα ίδια έλεγαν και έχασαν. Αν κάποιος έχει στοιχεία, ας πάει στον εισαγγελέα. Τα media αρκούν; Ας με καλέσει ο εισαγγελέας. Δεν κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν με πειράζει να κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Οποιοσδήποτε θεωρεί πως κάνω μια παράνομη πράξη, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει μια αγωγή.

Σέβομαι πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ακόμη κι αν είναι άδικες. Εδώ στη θέση που είμαι πρέπει η παρακαταθήκη που θα αφήσω να είναι η νομιμότητα. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τους στόχους μας, αν θα πάρουμε ευρωπαϊκά κλπ, αλλά θα αφήσω παρακαταθήκη στον επόμενο τη νομιμότητα. Μπορεί να κάνω 100 λάθη, θα ζητήσω συγγνώμη αν έχω κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν θέλω να πληγώνεται μέσω εμού το ελληνικό μπάσκετ.

Όλα αυτά που γράφονται είναι μια παραφιλολογία που δεν μας κάνει καλό. Όλοι θαυμάζουμε το επιχειρηματικό μοντέλο του ΝΒΑ και εκεί έχουν μια βασική αρχή. Μην τολμήσει κανείς να κάνει νύξη κατά του προϊόντος. Τους έχετε για τρελούς; Προφυλάσσουν το προϊόν τους.

Μην κάνουμε άλλο τοξικό το ελληνικό μπάσκετ. Μπορούμε να το κάνουμε νούμερο ένα στον κόσμο. Αν φταίω σε κάτι, να το διορθώσω, αλλά εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε το ελληνικό μπάσκετ.

Μου λέτε αν κάποιος είχε επιχειρηματικά ένα μαγαζί… Τι να κάνω, να τους διώξω; Η ομοσπονδία είναι ένας οργανισμός και κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Απολογούμαι πρώτα στο ΔΣ και τη ΓΣ, θεσμικά και δέχομαι τις κριτικές όλες. Στη γενική συνέλευση που κουβεντιάσαμε, ήταν θετικοί κατά 96%. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους ακούσω;

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά αυτό το διάστημα για τη λειτουργία της ΕΟΚ, που αν τα πιάσουμε ένα-ένα είναι παραπληροφόρηση. Και δεν με πήραν να με ρωτήσουν. Η ΚΕΔ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ορίστηκε από το ΔΣ, αλλά υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία είμαι εγώ. Εγώ θα κριθώ στο τέλος και θα κριθώ από όλο τον κόσμο. Κάθε μέλος της ΚΕΔ λειτουργεί εν συνόλω να κάνει τη δουλειά του χωρίς παρέμβαση από κανέναν».

-τον συνεργάτη του, κ. Μαυραγάνη και με ποια ιδιότητα έχει συνομιλίες με διαιτητές: «Είναι φίλος μου. Οι προσωπικές μου φιλίες δεν μπαίνουν στο κάδρο πουθενά».

Για τη νομιμότητα στο ελληνικό μπάσκετ και το δημοσίευμα που βγήκε σήμερα για διαιτητή που εργάζεται στις επιχειρήσεις του, αλλά και για την καταγγελία διαιτητή της Α1 ότι μετακινήθηκε από παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα σε μια νύχτα, επίσης απάντησε περί ανέμων και υδάτων: «Ο καθένας για ότι θεωρεί παράνομο υπάρχει το δικαστήριο και εγώ σέβομαι τα δικαστήρια και θέλω νομιμότητα. Μακάρι να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορεί να κάνουμε 100 λάθη, αλλά θα αφήσουμε παρακαταθήκη τη νομιμότητα στον επόμενο. Όλοι θαυμάζουμε το ΝΒΑ. Σε κάποιους αρέσει το μπασκετ τους και σε κάποιους όχι, αλλά έχουν μία αρχή ότι κανείς δεν κάνει νύξη για το προϊόν τους. Και αυτό λέω κι εγώ. Δεν θέλω τοξικότητες. Κλείνει μία σεζόν και θα υπάρξει αξιολόγηση. Αυτή την στιγμή είμαστε ένας οργανισμός και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Απολογούμαι στα μέλη του ΔΣ και δέχομαι την κριτική και τις προτάσεις. Εχουν γραφτεί πάρα πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι παραπληροφόρηση. Μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε. Σέβομαι όλες τις καταγγελίες που υπάρχουν. Η ΚΕΔ έχει έναν ρόλο. Υπεύθυνος για να κριθώ από όλο τον κόσμο είμαι εγώ».

Για το θέμα του Πιτσίλκα και του γιου του και αν υπάρχει ηθικό ζήτημα: «Είναι το ίδιο με τον προηγούμενο Οκτώβριο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει θέμα, αλλιώς δεν θα είχε οριστεί»

Για το θέμα ανάκλησεης αδειών: «Δεν ισχύει ότι έχω πει ότι θα ανακαλούνται οι άδειες συμμετοχής των ομάδων που έχουν ban. Περιμένουμε ενημέρωση για τα ban, δεν έχει υπάρξει κάτι μέχρι στιγμής»

Για τις 250.000 ευρώ: «Δεν θέλουμε να σπάσουμε τις ρήτρες εμπιστευτικότητας. Οι ομάδες γνώριζαν ότι δεν θα πάρουν χρήματα από τις 14 Μαρτίου»

 

Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκάλυψη: Διαιτητής Α1 - υπάλληλος του Λιόλιου!

Αποκάλυψη: Διαιτητής Α1 - υπάλληλος του Λιόλιου!

ΑΕΚ: Στον εισαγγελέα η Ένωση - Κατατέθηκαν στοιχεία «φωτιά»

ΑΕΚ: Στον εισαγγελέα η Ένωση - Κατατέθηκαν στοιχεία «φωτιά»

Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved