Τσάκος: «Να υλοποιήσουμε τις φρέσκιες ιδέες για το άθλημα»

Τσάκος: «Να υλοποιήσουμε τις φρέσκιες ιδέες για το άθλημα»

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος θεωρείται μια, ομολογουμένως, σημαντική υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΟΚ, δίπλα στον Άγγελο Παπανικολάου.

Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται στις επάλξεις της μάχιμης ποινικής δικηγορίας επί 21 συναπτά έτη, διατηρώντας δικηγορικό γραφείο (www.tsakos.gr) στη Θεσσαλονίκη με δραστηριότητα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και το ότι ο Κωνσταντίνος Τσάκος είναι άνθρωπος του μπάσκετ.

-        Ομολογουμένως, η ανακοίνωση να κατέλθετε στις εκλογές της ΕΟΚ δημιούργησε αίσθηση. Ποιοι ήταν οι λόγοι που λάβατε μια τέτοια απόφαση;

«Ο πρώτος και ο πιο ουσιώδης λόγος ονομάζεται… Άγγελος Παπανικολάου. Γνωρίζοντας την αγάπη μου για το μπάσκετ μου έκανε μια απόλυτα τιμητική πρόταση, την οποία και αποδέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν με τον Άγγελο, οπότεμια και μόνο συνάντηση ακόμη μαζί του ήταν αρκετή, ώστε να πάρω την οριστική απόφαση. Αμέσως μετά μίλησα με τον φίλο μου και πρόεδρο του σωματείου ΑΣ Αλέξανδρος Αξιούπολης, Κύρο Καλαβάζη, και του γνωστοποίησα την πρόταση που είχα και τη βούλησή μου να εκτεθώ ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ.Πραγματικά τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όπως και όλα τα μέλη του Δ.Σ., που όχι απλώς πρότεινε την υποψηφιότητά μου, αλλά με βοήθησε να απεμπλακώ από τις όποιες επιφυλάξεις μου.». 

-        Ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΟΚ, Άγγελο Παπανικολάου;

«Κατ΄ αρχήν υπάρχει μεταξύ μας απεριόριστη αλληλοεκτίμηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επαγγελματικό-επιστημονικό επίπεδο, ότι δηλαδή τον εκτιμώ ως ιατρό και με εκτιμά ως δικηγόρο. Έχουμε αναπτύξει μια πιο ανθρώπινη σχέση. Μιλήσαμε περί ερασιτεχνικού μπάσκετ, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές και διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις μας συγκλίνουν σε μέγιστο βαθμό. Έχουμε υπηρετήσει, άλλωστε και οι δύο ενεργά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δη το μπάσκετ και γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα. Παράλληλα, έχουμε το όραμα και τη διάθεση να υπηρετήσουμε την Ελληνική Καλαθοσφαίριση». 

-        Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι έχετε υπηρετήσει το μπάσκετ από διαφορετικές θέσεις, όπως αυτή του αθλητή, του εφόρου και του τιμ μάνατζερ και βέβαια, του παράγοντα. Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει;

«Αναμφισβήτητα, οι εμπειρίες που έχω συλλέξει από τον αθλητισμό και ειδικότερα το μπάσκετ είναι πολύτιμες και οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί ανεκτίμητες. Έπαιξα περίπου 30 χρόνια, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στον ΑΣ Πανόραμα, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αετό, Αρίωνα κ.α., ενώ έχω υπηρετήσει το άθλημα από τη θέση του εφόρου και μάνατζερ σε διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες. Παράλληλα, συμμετέχω ανελλιπώς με την ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από το έτος 2008 έως σήμερα. Συν τοις άλλοις, αγωνίζομαι σχεδόν πάντα σε κάθε είδους Πρωτάθλημα Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών. Τέλος, υπήρξα από το έτος 2013 έως το έτος 2017 μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης και τυγχάνω μέλος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΘ από το έτος 2016 έως σήμερα».

-        Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για το «λουκέτο» που έχει μπει μήνες τώρα στο μπάσκετ;

«Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου και του μέλους της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΘ, αφουγκράζομαι σε καθημερινή βάση τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει και στον αθλητισμό η πανδημία του κορονοϊού. Χωρίς ίχνος υπερβολής, η κατάσταση που βιώνουν οι ερασιτέχνες παράγοντες, οι αθλητές και οι προπονητές είναι δύσκολη και επίπονη. Από τον περασμένο Νοέμβριο το μπάσκετ έχει μπει στον «πάγο», πλην των περιπτώσεων που αφορούν το επαγγελματικό κομμάτι και έκτοτε οι πόρτες των γυμναστηρίων παραμένουν ερμητικά κλειστές. Μου είναι πολύ ευχάριστο ότι η συνέντευξη ταυτίζεται χρονικά με τη σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας της καλαθοσφαίρισης».

-        Και τώρα, ποιες θα είναι οι κινήσεις την επόμενη μέρα των εκλογών της ομοσπονδίας; 

«Αναντίρρητα, με σεβασμό στην υφιστάμενη κατάσταση και στις τεράστιες επιτυχίες που μας έχει χαρίσει το άθλημα, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τις φρέσκιες ιδέες για μια επανεκκίνηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων. Θεωρώ ότι, ίσως, να αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία, προκειμένου να διορθωθούν όσα χρειάζονται. Πάντα με καλή διάθεση και ανοιχτά μυαλά και κυρίως, με σύνεση και συναίνεση θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια στην παρούσα φάση πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι και οι αθλητές στις μικρές ηλικίες αλλά και οι ερασιτέχνες αθλητές έχουν μείνει μεγάλο διάστημα εκτός της αγωνιστικής και προπονητικής δράσης. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η κατάσταση. Πρέπει να καταστεί το μπάσκετ εκ νέου ελκυστικό για όλους. Πρέπει πρώτα να στερεώσουμε σε πολύ γερά θεμέλια το ερασιτεχνικό μπάσκετ, ώστε να δούμε σε μερικά χρόνια και την αναγέννηση του επαγγελματικού. Αυτή και μόνο είναι η σωστή κατεύθυνση και όχι η αντίστροφη, χωρίς βέβαια να εννοώ ότι δεν πρέπει να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.».

-        Θεωρείτε ότι οι Παπανικολάου, Φασούλας και Λιόλιος μπορούν να συνεργαστούν την επόμενη μέρα για το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ;

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβεί αυτό, καθ’ ότι διαπιστώνω την ποιότητα και την αξία, αφενός των τριών υποψηφίων προέδρων και αφετέρου, της πλειονότητας των υποψηφίων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Κι αυτό ακριβώς, αποτελεί το εχέγγυο της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος δηλώνω ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να πάμε το μπάσκετ πάλι μπροστά. Ανεξαρτήτως της προεκλογικής διαδικασίας η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τους πάντες ενωμένους. Δεν θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, θα υπάρχουν απλώς αυτοί που επιλέχθηκαν από τα σωματεία για να διοικήσουν και κάποιοι που δεν επιλέχθηκαν. Υπάρχει όμως για όλους άπλετος χώρος δράσης και πιθανόν και θέσεις ευθύνης». 

-        Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του εγχειρήματος;

«Πρωτίστως ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το κύτταρο του ελληνικού μπάσκετ, που είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ιδιαίτερα οι μικρές ηλικίες. Μέσα από την παραγωγική διαδικασία θα αναδειχθούν νέα ταλέντα, ακόμα περισσότεροι Έλληνες καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα όσο και στις ομάδες τους. Έτσι, θα έρθουν οι επιτυχίες. Είναι σπουδαίο ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και άρα μεγάλες υποχρεώσεις στην ΕΟΚ. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε τόσο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ διανύσαμε μια ολόκληρη δεκαετία πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και μνημονίων, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι έχουμε την πρώτη ύλη, δηλαδή την μπασκετική γνώση και τη θέληση. Εκπονώντας λοιπόν και ακολουθώντας ένα σύγχρονο πρόγραμμα και δίνοντας κίνητρα στα νέα παιδιά και στους νέους αθλητές, είμαι βέβαιος ότι η καλαθοσφαίριση θα πάει ακόμη ψηλότερα».

-        Άρα, η ΕΟΚ θα βρεθεί δίπλα σε κάθε σωματείο ξεχωριστά;

«Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι η βασική στόχευση όλων μας. Ο Άγγελος Παπανικολάου το αναφέρει συνεχώς ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είναι ο βασικός πυλώνας του προγράμματος που ανακοινώθηκε. Η κατεύθυνσή μας είναι η στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, καταρτίζοντας  ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του μπάσκετ. Ένα ολιστικό σχέδιο που θα έχει εκπονηθεί από εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους για την αξία τους ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με το μπάσκετ (προπονητές, γυμναστές, εργοφυσιολόγοι, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι κ.α.) και θα αποτελεί ένα προαιρετικό εγχειρίδιο και βοήθημα για την κάθε ακαδημία. Έτσι στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια ενιαία ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μια Εθνική Σχολή Καλαθοσφαίρισης.Επίσης, απαραίτητο συστατικό είναι η ανάληψη μιας σημαντικής διοργάνωσης, όπως είναι το Ευρωμπάσκετ του 2025 ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3×3 κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης ή στο Καλλιμάρμαρο. Αυτά μπορούμε και πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Άπαντες άλλωστε γνωρίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν το 1987. Και βέβαια οι επιτυχίες συνεχίστηκαν. Αφού λοιπόν το έχουμε κάνει, σίγουρα μπορούμε να το ξανακάνουμε».

-        Αναφορικά με τα όσα συνέβησαν με επίκεντρο τις εκλογές της ΕΟΚ, ποια είναι η άποψή σας;

«Είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει ίχνος αμφισβήτησης, ότι στις εκλογές πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότερες ομάδες. Θεωρώ ως επιτακτική ανάγκη τον άμεσο έλεγχο των αιτημάτων για την εισαγωγή στο αθλητικό μητρώο και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή στις εκλογές. Νομίζω ότι το 40% των ενεργών σωματείων είναι εκτός μητρώου, γεγονός που συρρικνώνει τη δυναμική του ερασιτεχνικού μπάσκετ και δεν δίνει λόγο στα σωματεία.  

Αν με ρωτάτε για τις εκλογές και τη φυσική παρουσία των παραγόντων λόγω της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθ’ ότι επανερχόμαστε με γρήγορα και σταθερά στην κανονικότητα. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να το ευχόμαστε κιόλας, καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς αποκατάσταση της καθημερινότητας. Αφενός έχοντας κάνει σχεδόν όλοι μέχρι την 30η  Μαΐου έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και, αφετέρου έχοντας τη δυνατότητα διενέργειας σελφ τεστ ή ράπιντ τεστ. Οφείλουμε, άλλωστε, να εφαρμόσουμε το καταστατικό της ΕΟΚ αλλά και να το σεβόμαστε, το οποίο ορίζει ρητά τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και άρα και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος και για να αποχωρήσει από τις επάλξεις ο κ. Βασικαλόπουλος, απευθυνόμενος δια ζώσης σε όλα τα σωματεία και κάνοντας ο ίδιος τον απολογισμό του, αλλά και να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος και το νέο Δ.Σ., τους οποίους θα βαρύνει στις πλάτες μια πολύ μεγάλη κληρονομιά».

-        Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Θέλω να ευχηθώ ειλικρινά καλή επιτυχία σε όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν προσωπικοί μου φίλοι, και να προσέξουμε όλοι λίγο ακόμη, ώστε να βγούμε επιτέλους από το τούνελ της πανδημίας. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για να μπορεί ο καθένας πρωτίστως να είναι υγιής, δευτερευόντως να εργάζεται, αλλά κυρίως να κάνει αυτό που αγαπά!»



Πρόστιμο 30.000 ευρώ στη Φενέρμπαχτσε για το ντου οπαδών προς παίκτες της Μονακό
Πρόστιμο 30.000 ευρώ στη Φενέρμπαχτσε για το ντου οπαδών προς παίκτες της Μονακό
Χώρισαν Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα
Χώρισαν Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα
Αλόνσο: «Όλοι θέλουν να νικήσουν τη Λεβερκούζεν»
Αλόνσο: «Όλοι θέλουν να νικήσουν τη Λεβερκούζεν»
Στοχεύουν... Παρίσι και ευρωπαϊκά μετάλλια οι τοξοβόλοι μας
Στοχεύουν... Παρίσι και ευρωπαϊκά μετάλλια οι τοξοβόλοι μας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved