Βασιλακόπουλος: «Τεράστια μορφή ο Στάνκοβιτς, νομίζω ότι δεν θα γίνει Προολυμπιακό»

Βασιλακόπουλος: «Τεράστια μορφή ο Στάνκοβιτς, νομίζω ότι δεν θα γίνει Προολυμπιακό»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μίλησε για τον θάνατο του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς αλλά και το μέλλον της εθνικής ομάδας και την πιθανότητα να καθίσει τελικά στον πάγκο της ο Ρικ Πιτίνο.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος γνώριζε από… πρώτο χέρι τι θα πει Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Ο επί χρόνια γενικός γραμματέας της FIBA έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή (20/03) και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, που συμπορεύτηκε μαζί του για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για τον εκλιπόντα. Μιλώντας στον Sport 24 Radio, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον Στάνκοβιτς λέγοντας πως υπήρξε  μια τεράστια μορφή για το παγκόσμιο μπάσκετ, που απολάμβανε και τον σεβασμό ακόμα και στις ΗΠΑ.

«Ο Στάνκοβιτς ήταν μια κορυφαία μορφή του παγκόσμιου μπάσκετ, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε αρχικά ο Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε: «Ήταν ένας άνθρωπος που έκοβε πολύ το μυαλό του. Είχε την καλοσύνη να με προτείνει για το ευρωπαϊκό γραφείο από το 1986. Η FIBA Europe δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, το 2001, επί προεδρίας μου. Τον πήγα επίτηδες εκεί. Ήθελα να δει το ΣΕΦ που ήταν υπό ανέγερση, γιατί σηκωνόταν τότε, κι επειδή ήθελα να πάρουμε μια μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα, τον πήγαμε εκεί. Ήταν φίλος μου κι ο Δουράμπεης, τον πήγαμε να καθίσει σε μια θέση, όπου απέναντί του ήταν το υπό ανέγερση στάδιο. Είχε γίνει μια συζήτηση επίσης την προηγούμενη μέρα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΟΚ σχολίασε: «Μου λέει "τι γίνεται εκεί πέρα;". Του εξήγησα και του είπα αφότου τελειώσουμε το γεύμα μας, να πάμε με τα πόδια μέχρι εκεί, να κάνουμε μια βόλτα. Είχαν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανικοί, μας περίμεναν. Μπήκαμε μέσα και είδε ότι ήταν ένας χώρος μεγάλος, που δημιουργήθηκε για τον στίβο κατά βάση. Είχαμε ένα πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου τότε. Του είπαμε ότι θα μπει και παρκέ, μαζί με σκέπαστρο. Το ΣΕΦ ξεκίνησε για τον στίβο. Βάλαμε κάποιους αγώνες να γίνουν εκεί, ξεκινώντας από τον τελικό του Πανευρωπαϊκού Συλλόγων. Ο Πέτροβιτς απέναντι στον Σμιτ. Ήταν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών. Είναι μέσα στους τρεις - τέσσερις καλύτερους αγώνες που έχω παρακολουθήσει. Φροντίσαμε τότε να γεμίσει κιόλας το γήπεδο. Έγινε μια πολύ μεγάλη διαφήμιση του γεγονότος. Το γήπεδο ήταν γεμάτο. Όταν το είδαν όλοι οι ξένοι, τα έχασαν από τον κόσμο, σε ένα γεγονός που δεν είχε καν ελληνική συμμετοχή. Όταν προσπαθήσαμε να πάρουμε το EuroBasket 1987, η εισήγηση ήταν θετική».

Σχετικά με την αγάπη του Στάνκοβιτς για την Ελλάδα, απάντησε: «Ήταν φιλέλληνας, αγαπούσε τη χώρα και ήταν ενεργητικός και δημοκρατικός. Έμαθα πολλά από τον τρόπο σκέψης του. Η σχέση που ανέπτυξα μαζί του, με βοήθησε κι εμένα πάρα πολύ. Είχε σπίτι κιόλας στην Ελλάδα, στη Βάρκιζα γιατί ήθελε να είναι κοντά στη θάλασσα. Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στην Ελλάδα, καθόταν δυο - τρεις μήνες. Ήθελε να έρθει και φέτος, αλλά δεν τον κρατούσαν τα πόδια του, γι αυτό απέφευγε τις μετακινήσεις».

Αναφορικά με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε στο μπάσκετ, είπε: «Καθιέρωσε το πανευρωπαϊκό συλλόγων, έκανε το παγκόσμιο πρωτάθλημα μια πολύ διοργάνωση, όπου έτυχε μεγάλης υποδοχής του φίλαθλου κοινού. Επίσης ανέβασε το επίπεδο του μπάσκετ, από πλευράς απήχησης στην κοινή γνώμη, ήταν τρομακτικό αυτό. Αρχίσαμε να συναγωνιζόμαστε το ποδόσφαιρο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ήταν αεικίνητος και δεν έλυνε τα ζητήματα από το τηλέφωνο, τα έλυνε επί τόπου. Γυρνούσε τον κόσμο πόσες φορές κάθε χρόνο. Μιλούσε επτά γλώσσες. Ήταν πολύ ταπεινός».

Ενώ για την πρόταση να παίζουμε με επαγγελματίες οι ΗΠΑ, τόνισε: «Αυτός έκανε την εισήγηση για το θέμα. Υπήρξε μάλιστα σχετική ψηφοφορία. Έλεγε ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έπρεπε να παίζουν οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου. Έπεισε ότι το μπάσκετ είναι παγκοσμίως, δεν ξεχώριζε το ΝΒΑ με τα υπόλοιπα».

Όσο για το αν θα γίνει τελικά προολυμπιακό, υποστήριξε: «Νομίζω ότι δεν θα γίνει. Κι οι ΗΠΑ επισήμως είπαν ότι πρέπει να αναβληθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τον Μάιο θα έχει τελειώσει όλο αυτό. Δεν μπορούν να μας πουν τον Ιούνιο να πάμε να παίξουμε».

Σε ερώτηση για τον Ρικ Πιτίνο, είπε: «Δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα. Θέλω να περάσει όλο αυτό. Σημασία έχει η FIBA να πρωταγωνιστεί και να είναι πρώτη, όχι να είναι ουραγός και να παρακολουθεί τα γεγονότα. Εμείς σαν Ομοσπονδία, είμαστε οι πρώτοι που αναβάλλαμε όλα τα πρωταθλήματα, παντού. Μετά ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Σε αυτά η FIBA θα έπρεπε να είναι μπροστά από τα γεγονότα, κι όχι να ακολουθεί. Η υγεία δεν είναι θέμα κουτσομπολιού. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το Προολυμπιακό. Η σχέση του Ρικ Πιτίνο με τον Παναθηναϊκό δεν έχει σχέση με την Εθνική. Η δική του σχέση με την ΕΟΚ προηγήθηκε αυτής του Παναθηναϊκού».

Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, σχολίασε: «Όποιος μπορεί, κάνει. Όποιος δεν μπορεί, κρίνει αν και η δική σας δουλειά είναι αυτή. Να κρίνετε».



Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
Παναθηναϊκός AKTOR: Πως είναι το «αυτός» στα... ισπανικά;
Παναθηναϊκός AKTOR: Πως είναι το «αυτός» στα... ισπανικά;
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved