Τα χαρακτηριστικά «out of bounds plays» του Πιτίνο (video)

Τα χαρακτηριστικά «out of bounds plays» του Πιτίνο (video)

Ο Ρικ Πιτίνο έχει γράψει τη δική του ιστορία στο αμερικανικό μπάσκετ, έχοντας μία ιδιαίτερη αγάπη για τα συστήματα μετά από επαναφορά της μπάλας!

Ο Τσάβι Πασκουάλ αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αφού η εικόνα της ομάδας έδειχνε πως η συνεργασία των δύο πλευρών  είχε κάνει τον κύκλο της. Ο Καταλανός τεχνικός σαφώς και βοήθησε το «τριφύλλι», κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ωστόσο όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Ήρθε σαν κύριος και έφυγε σαν Κύριος, καθώς ουδέποτε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να παραμερίσει και τις προπονητικές του ικανότητες.

Ο πρώην -πλέον- τεχνικός των «πρασίνων» είναι γνωστός για το «πλούσιο» playbook του και όπως φαίνεται ο διάδοχός του δεν πάει… πίσω. Μιλάμε για τον Ρικ Πιτίνο, έναν θρύλο του αθλήματος στην Αμερική, ο οποίος από το 2013 βρίσκεται στο Hall of Fame, ενώ έχει γράψει με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Από τα πρώτα χρόνια στο Κεντάκι, στη δυναστεία του Λούισβιλ, ενώ ανάμεσα υπήρχαν και θητείες στο NBA σε Σέλτικς και Νικς.

‘Ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας με τρομερή γνώση γύρω από την «πορτοκαλί θεά», που έχει «χτίσει» και εμπνεύσει εκατοντάδες παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια μεγαλούργησαν στον «μαγικό κόσμο». Γνωστός για την σκληρή του άμυνα, αλλά και την αγάπη του για τους ψηλούς, καθώς το παιχνίδι του βασίζεται στη γρήγορη σκέψη και εκτέλεση. Πολλά σκριν, κινήσεις μακριά από την μπάλα και φυσικά τα μυθικά «out of bounds plays», που τον καθιέρωσαν στην κορυφή και ουσιαστικά τα έβαλε στον… χάρτη.

Alley hoop – High Low

Ένα από τα αγαπημένα του, με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, καταλήγει σε alley hoop. Ο παίκτης κάνει την επαναφορά από την baseline στη γωνία του τριπόντου, από εκεί η μπάλα γυρνάει στην περιφέρεια μέχρι να καταλήξει απέναντι στις 45 μοίρες, όπου την υποδέχεται ο ψηλός. Ο παίκτης που έχει κάνει την επαναφορά, κάνει back screen σε αυτόν που βρίσκεται στη γωνία και υποδέχτηκε στην αρχή την μπάλα και αυτός με τη σειρά του κόβει προς την ρακέτα, όπου δέχεται πάσα από τον ψηλό και ανενόχλητος καρφώνει δυναμικά στο καλάθι.

Line

Επαναφορά από την baseline με τρεις παίκτες στημένους στο κέντρο της ρακέτας, η μπάλα πηγαίνει στον ψηλό λίγο μέσα από τις 45 μοίρες, μετά από συνεχόμενα screens, ο γκαρντ βγαίνει στο ύψος του τριπόντου και βλέπει τον συμπαίκτη του (ο ίδιος που έκανε την επαναφορά) να κάνει παράλληλη κίνηση στην γραμμή μέχρι να ελευθερωθεί στην περιφέρεια, τότε θα πάρει την πάσα κι αν οι αποστάσεις είναι σωστές, έχει ελεύθερο πεδίο να εκτελέσει, είτε για τρεις, είτε για δύο.

Fist

Ένα σύστημα βασισμένο στην εμπιστοσύνη του προπονητή προς τον παίκτη. Ουσιαστικά δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο, καθώς το πιο σημαντικό είναι η γρήγορη εκτέλεσή του. Ο γκαρντ είναι στημένος στην «καρδιά» της ρακέτας, με τον ψηλό από πίσω του στην κορυφή της. Ένας παίκτης ακροβολισμένος στη weak side να κρατάει ανοιχτό τον χώρο κι άλλος ένας που ουσιαστικά έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο. Αυτός θα δώσει screen στον γκαρντ, ο οποίος θα κάνει κίνηση προς την περιφέρεια και συγκεκριμένα στις 45 μοίρες. Από εκεί αν όλα έχουν εκτελεστεί σωστά, έχει την επιλογή είτε να σουτάρει, είτε να πάει σε διείσδυση και να συνεργαστεί με τον ψηλό, που έχει ήδη κόψει από την κορυφή της ρακέτας.

Player decision από την κορυφή

Ακόμη ένα σύστημα με το «βάρος» να πέφτει στην επιλογή του ίδιου του παίκτη. Ο γκαρντ βρίσκεται πάνω στη baseline και περιμένει, την ώρα που η επαναφορά γίνεται στον ψηλό. Ξανά ο screener έχει πολύ βασικό ρόλο, αφού πρέπει να ανοίξει δρόμο για τον γκαρντ,  ο οποίος ξεκινάει διαγώνια κίνηση προς την κορυφή της ρακέτας. Μόλις περάσει από το screen (συνήθως από το «4»), ο ψηλός του δίνει άμεσα την μπάλα και τότε έχει δύο επιλογές. Είτε θα σουτάρει, είτε θα παίξει πλαϊνό pick and roll.

Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα plays του Ρικ Πιτίνο κατά την επαναφορά της μπάλας από την baseline. Κοινό στοιχείο σε όλα είναι η τοποθέτηση των παικτών του σε σχήμα τριγωνικής επίθεσης, μέσω της οποίας εκμεταλλεύεται όσους περισσότερους παίκτες μπορεί σε κάθε σύστημα. Βέβαια υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και η διαφορά από NCAA σε Eurolreague, ωστόσο στην πρώτη επαναφορά έχετε το νου σας, γιατί δεν θα αργήσει να μεταλαμπαδεύσει τα… κόλπα του στους «πράσινους».

Δείτε βίντεο με τα συστήματά του να γίνονται πράξη στο Leoforos.gr



Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved