FIBA: Έριξε… άκυρο στην πρόταση της Ευρωλίγκας

FIBA: Έριξε… άκυρο στην πρόταση της Ευρωλίγκας

Αρνητική ήταν η απάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στην πρόταση που έκανε η Ευρωλίγκα για τη νέα σεζόν και τα «παράθυρα» για τις εθνικές ομάδες.

Όπως άλλωστε αναμενόταν, η FIBA εμμένει στην απόφασή της να υπάρξουν προκριματικά για τις εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν και χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωλίγκας σαν μια κίνηση αποπροσανατολισμού.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η FIBA αντιλαμβάνεται την πρόταση της Ευρωλίγκας σαν μία κίνηση αποπροσανατολισμού σε μία περίοδο που η απόφασή της να δημιουργήσει διαμάχη για το καλεντάρι ερευνάται από την Κομισιόν.

Η πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων και περιορίζει τον διαθέσιμο χρόνο για τις εθνικές ομάδες σε μόλις έξι εβδομάδες ετησίως και παράλληλα δείχνει πρόθεση μετακίνησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Σεπτέμβριο του 2019 στον Αύγουστο δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη κι έτσι κρίνεται μη αποδεκτή.

Η περίοδος διαβουλεύσεων για το καλεντάρι της περιόδου 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA. Οι 213 εθνικές ομοσπονδίες που απαρτίζουν τη FIBA υιοθέτησαν ένα καλεντάρι που έλαβε υπόψη τους πάντες. Το 2015 η FIBA έκανε γνωστές τις ακριβείς ημερομηνίες των διοργανώσεων της σε όλες τις λίγκες, προκειμένου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Το φθινόπωρο του 2016, μετά τη δική της μονόπλευρη αύξηση του καλενταριού, η Ευρωλίγκα επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και γραπτά στην Κομισιόν και τη FIBA ότι οι κανονισμοί δεν εμποδίζουν ή περιορίζουν με κανέναν τρόπο την αποδέσμευση των παικτών για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.

Την άνοιξη του 2017 οι εγχώριες λίγκες μέσω του ευρωπαϊκού τους οργάνου (ULEB) επίσης ανακοίνωσαν πως θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, όπως και ήδη έκαναν. Για λόγους άγνωστους στη FIBA, η Ευρωλίγκα άλλαξε τη στάση της και πρότεινε στους συλλόγους της τον Ιούλιο του 2017 ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει τα παράθυρα για τις εθνικές ομάδες.

Η Ευρωλίγκα ξεχνά να επισημάνει πως μπορεί μόνο και μόνο με την αλλαγή δύο αγωνιστικών ημερών στο πρόγραμμά της να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η Ευρωλίγκα αποφάσισε πέρσι να ορίσει πέντε διπλές αγωνιστικές μέσα στη σεζόν και θα μπορούσε φέτος να αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα, κι απλώς να προσθέσει μία ακόμη διπλή αγωνιστική. Διαφορετικά, θα μπορούσε να ορίσει αντί για πέντε, επτά διπλές αγωνιστικές.

Μετά από ένα αξιομνημόνευτο Eurobasket, είναι ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια εξαιρετική σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη όμως την αυξημένη αξία των αγώνων των εθνικών ομάδων και θα δίνει ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο κάθε τρεις μήνες. Δεν είναι ώρα για περαιτέρω αντιπαράθεση και η Ευρωλίγκα κρατά το κλειδί για να ελευθερώσει τους παίκτες και τους συλλόγους από αυτή την άδικη κατάσταση.

Η FIBA δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο που πλήττει την εικόνα του αθλήματός μας. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αρχίζουν στις 23 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 80 ομάδων σε πέντε ηπείρους».



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved