Αλεξανδρής στο Onsports: «Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Παναθηναϊκό»

Αλεξανδρής στο Onsports: «Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Παναθηναϊκό»

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής μίλησε στο Onsports για το μεγάλο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και ξεκαθάρισε ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να υποτιμήσουν τους «πράσινους»

Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ζήσει πάρα πολλά μεγάλα παιχνίδια στην καριέρα του τόσο ως προπονητής όσο και ως παίκτης. Άλλωστε η πορεία του εδώ και 40 χρόνια στα γήπεδα του μπάσκετ τα λέει όλα από μόνη της.

Ο «Τίγρης» παραχώρησε συνέντευξη στο Onsports κι αναφέρθηκε στο αγωνιστικό κομμάτι κι όχι μόνο. Σχολίασε τις απουσίες των δύο «αιωνίων», την «καυτή» ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, αλλά και τα «μυστικά» πριν από το ντέρμπι.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στο Onsports.

«Αυτή τη στιγμή και μετά με το τελευταίο ατυχές περιστατικό με τον Γκιστ ο Παναθηναϊκός πάει με άσχημη ψυχολογία διότι αν χάνεις έναν βασικό σου παίκτη, σε επηρεάζει. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα στο Ευρωπαϊκό είναι καλύτερα για τον Ολυμπιακό που πήγε στο Φάιναλ Φορ ενώ ο Παναθηναϊκός, εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι η πορεία του Παναθηναϊκού είναι επιτυχημένη και στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα κι έχει πάρει ήδη το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Παναθηναϊκό. Θα είναι ατόπημα αν το κάνει αυτό, μιας και οι πράσινοι είναι επίσης οι περσινοί πρωταθλητές. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σαν ρόστερ. Μέσα  στην έδρα του ο Παναθηναϊκός έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει κάποιες απώλειες. Αν βρεθούν σε καλή βραδιά και οι υπόλοιποι μπορεί να το καλύψει. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που ξέρει να παρουσιάζει ψυχικά χαρίσματα στα δύσκολα παιχνίδια και σε δύσκολες στιγμές. Και πέρσι ήταν στα σχοινιά και ενώ όλοι περιμέναμε να το πάρει ο Ολυμπιακός έσπασε την έδρα και πήρε το πρωτάθλημα. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη από τους προπονητές και δεν θα αφήσουν τίποτα στην τύχη. Θα τα συνοψίσουν και θα δουν την τακτική που θα ακολουθήσουν».

Για την απουσία του Γκιστ:

«Θα υπάρξει μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό του. Ο Γκιστ είναι ένα πολύ αξιόλογο κομμάτι στην τακτική που χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός. Είναι «τεσσάρι», αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σαν πεντάρι με τον Φώτση «τεσσάρι». Του δίνει ταχύτητα σε άμυνα κι επίθεση, καθώς έχει την ικανότητα να παίζει και μακριά από το καλάθι και βρίσκουν διαδρόμους οι γκαρντ, ενώ στην άμυνα καλύπτονται πολλά κενά με την ταχύτητά του. Είναι απώλεια, σίγουρα θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτήν την απώλεια. Πάντως θα περιμένω να δω γιατί οι Σέρβοι προπονητές και ο Ιβάνοβιτς δεν έχει αλλάξει κάτι στην άμυνα, πιέζει και παίζει mantoman, δεν είδα να χρησιμοποιεί κάτι διαφορετικό. Τι θα σκεφτεί θα το δούμε στην διάρκεια του παιχνιδιού. Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες λύσεις. Θα πρέπει να τον αντιμετωπίσεις και με άλλους τρόπους. Έχει αγωνιστικό πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός λόγω της απουσίας. Πόσο θα το εκμεταλλευτεί ο όμως θα φανεί».

Για την απουσία του Λαφαγιέτ:

«Σίγουρα είναι απώλεια κι αυτός. Σε παιχνίδια έχει ξεμπλοκάρει με το μακρινό σουτ και το επιθετικό του παιχνίδι, αλλά είναι σε μία θέση που ο Ολυμπιακός έχει λύσεις. Δεν νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει την απώλειά του. Σε τέτοιες ομάδες, κάθε απώλεια παίκτη με ενεργό συμμετοχή, δημιουργεί ένα κενό».

Για το ΟΑΚΑ και την δύναμή που δίνει στους «πράσινους»:

«Είναι πολύ δυνατή έδρα. Εκτιμώ και περιμένω ότι ο κόσμος θα πάει στο γήπεδο. Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τις συνθήκες που δημιουργεί ο κόσμος. Τρανό παράδειγμα είναι η απόδοση του Σπανούλη. Ελάχιστες φορές ως αντίπαλος έχει κατορθώσει να έχει μία απόδοση εφάμιλλη με άλλα παιχνίδια σε άλλα γήπεδα. Είναι τρανή απόδειξη το πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα γήπεδο την απόδοση ενός αθλητή και μίας ομάδας».

Για το παθός και την ψυχή κι αν κρίνουν τα ντέρμπι: «Όσο καλή τακτική έχεις ετοιμάσει, αν δεν έχουν αποφασίσει οι παίκτες να μπουν και να παλέψουν όλα αυτά πάνε στο περιθώριο. Είμαι 40 χρόνια προπονητής και παίκτης στην Α1. Η ψυχή, η καρδιά και το πάθος καλύπτει και πιθανές αδυναμίες της ομάδας. Φαίνεται σε όλη την πορεία του αθλητισμού. Ας πάρουμε τελευταίο παράδειγμα την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Φάιναλ Φορ. Τρεις νίκες στη σειρά και στα δύο παιχνίδια κατόρθωσε να γυρίσει μεγάλες διαφορές και να προκριθεί ακόμα και με αδόκιμα σχήματα».

Για το αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» στην προετοιμασία για τα μεγάλα παιχνίδια: «Λένε όλοι τι μπορείς να πεις στους παίκτες και να τους προετοιμάσεις. Είναι ανάλογα την περίοδο που θα βρεθείς όπως είναι τώρα. Δεν είναι και το τελευταίο παιχνίδι. Υπάρχει μία αναμονή στην ομάδα γιατί ξέρουν ότι θα ξανασυναντηθούν στα πλέι οφ. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι τελείως διαφορετικό. Εγώ προσπαθώ να βρω μία ατάκα, ένα μότο γι’ αυτά τα παιχνίδια που θα μπορέσουν να δώσουν κίνητρο στους παίκτες. Αυτά τα κάνεις όταν έχεις νέα παιδιά και παίκτες που δεν έχουν τις επιτυχίες και την καριέρα που έχουν όλοι αυτοί που παίζουν. Στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό που ξέρουν αυτά τα ματς, διακυβεύεται η έδρα στη συνέχεια, ξέρουν από μόνοι τους την σοβαρότητα και προετοιμάζονται και οι ίδιοι. Θα είναι σκληρά παιχνίδια και ξέρουν ότι πρέπει να τα κερδίσεις. Και επειδή οι Έλληνες παίκτες είναι αρκετά έμπειροι, μεταφέρουν την εμπειρία και την φλόγα τους και στους νέους και στους ξένους που ίσως δεν ξέρουν από συνθήκες. Νομίζουν οι ξένοι πολλές φορές είτε κερδίσεις, είτε χάσεις στην Ελλάδα είναι το ίδιο, αλλά εδώ κάποιος μπορεί να κριθεί από ένα σουτ».

Για το αν το πλεονέκτημα έδρας δίνει πρωτάθλημα: «Η προϊστορία έχει δείξει ότι όποιος έχει πλεονέκτημα τις περισσότερες φορές παίρνει το πρωτάθλημα. Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που διαμορφώνει την ψυχολογία και την συμπεριφορά των υπόλοιπων παραγόντων ενός τελικού. Κι εννοώ τις διαιτησίες και όλα τα υπόλοιπα. Πάντα δίνει πλεονέκτημα στην έδρα και γι’ αυτό παλεύουν τόσο σκληρά οι αντίπαλοι για να το πάρουν.



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved