Κοχ στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)

Κοχ στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)

Ο Γερμανός άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού και σήμερα προπονητής στην Μπάιροϊτ της Μπουντεσλίγκα, Μίκαελ Κοχ, μιλάει στο Onsports για τον «τελικό» με την Άλμπα Βερολίνου, την οποία έχει αντιμετωπίσει φέτος και αναπολεί όλα όσα έζησε στο «τριφύλλι».

Ο 48χρονος κόουτς αγωνίστηκε την πενταετία 1996-2001 στους Πράσινους γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες με την κατάκτηση ελληνικών και ευρωπαϊκών τίτλων και παραδέχεται ότι αυτές ήταν οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Έπειτα, αγωνίστηκε σε Μαρούσι και Ιωνικό πριν επιστρέψει στη χώρα του, ενώ τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την προπονητική, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στην Ελλάδα και από αυτό το πόστο.

Οι γερμανικές ομάδες έχουν ανεβάσει το επίπεδό τους τα τελευταία χρόνια και αυτό το έχουμε δει στα ματς της Μπάγερν και της Άλμπα στην Ευρωλίγκα. Είναι το πλάνο της Μπάιροϊτ να κάνει κάτι ανάλογο μια μέρα;

«Είναι αδύνατο. Η Μπάιροϊτ δεν έχει τις υποδομές της Μπάγερν και την Άλμπα, με χορηγούς και τα λοιπά, οπότε είναι μια μικρότερου επιπέδου ομάδα».

Μετά από αρκετά χρόνια στη Βόνη, τώρα είστε στην Μπάιροϊτ. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας ως προπονητής;

«Στόχος μου είναι να βοηθήσω την Μπάιροϊτ να γίνει μια καλή ομάδα στη Γερμανία. Εδώ και κάποια χρόνια παλεύει για την παραμονή, αλλά θέλουμε να την κάνουμε ικανή για πλέι οφ».

Ως παίκτης έχετε αγωνιστεί σε τρεις ελληνικές ομάδες, τον Παναθηναϊκό, το Μαρούσι και τον Ιωνικό. Ήταν τα πέντε χρόνια σας στον Παναθηναϊκό τα καλύτερα της καριέρας σας;

«Τα πιο επιτυχημένα μου χρόνια ήταν στον Παναθηναϊκό, όπου και κατέκτησα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πριν από αυτό ήμουν στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και την Μπάιροϊτ. Στην Ελλάδα κέρδισα πρωταθλήματα. Ήταν οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου. Το να παίζω και να ζω σε μια διαφορετική χώρα, όπως η Ελλάδα ήταν κάτι ιδιαίτερο, το να είμαι ξένος κάπου. Θα έλεγα ότι ήταν τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου».

Ήσασταν στον Παναθηναϊκό την περίοδο που η ομάδα ξεκίνησε να «χτίζει» την αυτοκρατορία της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πώς βιώσατε εσείς αυτή την προσπάθεια;

«Ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε αυτή την αυτοκρατορία. Πριν πάω στην Ελλάδα, πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είχε σπουδαίους χορηγούς και ιδιοκτήτες και αυτό παίζει ρόλο. Έβαλαν πολλά λεφτά και καρδιά στο μπάσκετ και συνετέλεσαν σε όλο αυτό».

Ποια είναι η καλύτερη και χειρότερη ανάμνηση που έχετε από τον Παναθηναϊκό;

«Η καλύτερη ανάμνηση είναι το πρώτο πρωτάθλημα, το 1998, μετά από 14 χρόνια. Οπότε, ήταν κάτι σημαντικό για όλους στο σύλλογο, τους οπαδούς, αφού ήταν ενωμένοι για τον Παναθηναϊκό. Από τις μεγαλύτερες στιγμές. Επίσης, το 2000, ο ευρωπαϊκός τίτλος στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στους οπαδούς μας. Δε θα το ξεχάσω ποτέ. Η χειρότερη εμπειρία ήταν η απώλεια του Ευρωπαϊκού από τη Μακάμπι στο Παρίσι και την πρώτη μου χρονιά εκεί που ξεκινήσαμε καλά, αλλά δεν μπορέσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Με ποιον συμπαίκτη σας στον Παναθηναϊκό λατρεύατε να παίζετε μαζί;

«Ήταν πάντα κάτι ιδιαίτερο να παίζεις για τον Παναθηναϊκό, αφού είχε σπουδαίους Αμερικανούς και Ευρωπαίους παίκτες, όπως ο Μπάιρον Σκοτ, ο Ντίνο Ράτζα και ο Ντιέγιαν Μποντίρογκα. Πολλοί εξαιρετικοί παίκτες που είχα συμπαίκτες εκεί. Δε θα ήθελα να πω μόνο έναν, καθώς ήταν και Έλληνες όπως ο Αλβέρτης. Το μίγμα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών ξεχώριζε».

Είχατε σπουδαίους προπονητές στην καριέρα σας, ανάμεσά τους οι Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ήταν αυτοί που σας επηρέασαν και σας ενέπνευσαν για να γίνετε τεχνικός;

«Όλοι είναι σπουδαίοι προπονητές. Στη δική μου προπονητική καριέρα πήρα πράγματα από όλους, αυτά που μου άρεσαν και έκανα τη δική μου φιλοσοφία με την ελπίδα ότι θα βγει. Πήρα όσα μου άρεσαν από τον καθένα και έφτιαξα τα δικά μου».

Ποια είναι η καλύτερη ιστορία σας από τον Παναθηναϊκό που αναπολείτε αρκετά συχνά;

«Πάντα τα θετικά θυμάμαι συχνά όταν σκέφτομαι τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο πρωτάθλημα, την Ευρωλίγκα, τη Σουπρολίγκα. Σπουδαίες εμπειρίες. Εκτός από το σύλλογο ήταν και η νοοτροπία, οι Έλληνες, ο τρόπος ζωής. Η παραμονή μου στην Ελλάδα για επτά χρόνια ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Πάντα κάτι θα με συνδέει με τη χώρα και τον Παναθηναϊκό».

Τώρα, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Άλμπα στην Ευρωλίγκα, σε ένα κρίσιμο παιχνίδι για την πρόκριση στο Τοπ 8. Το θεωρείτε μεγάλη έκπληξη αν η Άλμπα κερδίσει στο ΟΑΚΑ;

«Δε νομίζω ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη, γιατί η Άλμπα κάνει καλή σεζόν μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα παρά τους τραυματισμούς. Στο ΟΑΚΑ, σε ένα κρίσιμο ματς, είναι πολύ δύσκολο για την Άλμπα. Οι οπαδοί θα δημιουργήσουν εξαιρετική ατμόσφαιρα, κατακλύζοντας το γήπεδο. Έχω παίξει στο ΟΑΚΑ και το ξέρω αυτό. Είναι πολύ δύσκολο για τις ξένες ομάδες να παίζουν εκεί και να νικήσουν. Θα είναι μια μικρή έκπληξη αν η Άλμπα κερδίσει στο ΟΑΚΑ, γιατί το φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός».

Ο Παναθηναϊκός σχεδιάζει να κάνει νέα αρχή με Έλληνες, νέους παίκτες. Πιστεύετε ότι η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι τόσο «βαριά» που αυτό είναι αρκετό ώστε ένας παίκτης να δημιουργήσει μια αξιόλογη καριέρα;

«Δεν το νομίζω, γιατί τα χρόνια μου εκεί, ο Φώτσης ήταν 17-18 ετών και πήγε στο ΝΒΑ. Δεν έχει να κάνει με τη φανέλα, αν θες να γίνεις εξαιρετικός μπασκετμπολίστας με καριέρα. Ο εαυτός σου παίζει ρόλο. Οι νεαροί παίκτες μπορούν μόνο να μάθουν από τον Παναθηναϊκό, πώς λειτουργεί ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι εύκολο να παίζεις με μια τόσο μεγάλη ομάδα γιατί οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες και αυτό μπορεί να τους κάνει κακό αντί να τους βοηθήσει».

Ως ένας Γερμανός πρώην διεθνής με μεγάλη θητεία στην εθνική Γερμανίας, πιστεύετε ότι η χώρα σας μπορεί να βγάλει ξανά έναν παίκτη σαν τον Ντιρκ Νοβίτσκι;

«Είναι δύσκολο να βγει ξανά ανάλογος παίκτης με τον Νοβίτσκι. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να ξαναβγεί Ντιρκ Νοβίτσκι, κάποιος με το ίδιο ταλέντο, αυτό που έχει αυτός. Να κινείται και να σουτάρει όπως αυτός. Είναι κάτι που μπορείς να διδάξεις, αλλά χρειάζεται πολλή ταλέντο και σκληρή δουλειά. Ένα παιδί στο ύψος του που έχει ταλέντο πρέπει να δουλέψει για να γίνει σαν και αυτόν. Δεν υπάρχει τρόπος να βγάζεις υψηλού επιπέδου παίκτες και να θεωρείς ότι θα είναι ο νέος Ντιρκ Νοβίτσκι. Δεν είναι πιθανό».

Κερδίσατε πολλούς τίτλους ως παίκτης. Ως προπονητής, ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο; Ίσως κάτι που δεν κάνατε ως παίκτης;

«Κέρδισα πολλούς τίτλους ως παίκτης, κάτι που με ικανοποίησε πολύ. Τώρα ως κόουτς ήμουν σε μικρές ομάδες, όχι μεγάλες και δεν είχα ανάλογες ευκαιρίες. Το όνειρό μου είναι μια μέρα να κοουτσάρω την εθνική Γερμανίας, όπου έπαιξα ως παίκτης και εκπροσώπησα τη χώρα μου. Θα ήταν σπουδαίο για εμένα».

Είχατε ποτέ πρόταση να κοουτσάρετε ελληνική ομάδα;

«Μέχρι στιγμής όχι, αλλά ξέρω τη χώρα, μου αρέσει και ποτέ μη λες ποτέ. Αν έχω αυτή την ευκαιρία ξανά, πηγαίνοντας στην Ελλάδα και πάλι, για μια ομάδα με φιλοδοξίες, που θα ήθελε να εμπιστευτεί έναν Γερμανό προπονητή, γιατί όχι; Θα ήθελα να επιστρέψω στο ελληνικό πρωτάθλημα και να έχω μια επιτυχημένη καριέρα και ως τεχνικός».

Αν είχατε την ευκαιρία να προπονήσετε στην Ελλάδα, ποια ομάδα θα διαλέγατε;

«Προφανώς, τους Πράσινους, τον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξα πολλά χρόνια. Αυτή θα ήταν η προτίμησή μου. Ωστόσο, είναι επάγγελμα και θα εξέταζα όλες τις προτάσεις από ομάδες που θα με ήθελαν».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Μίκαελ Κοχ:

Κοχ στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved