Μοζγκόφ στο Onsports: «4η-7η η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ» (photos+videos)

Μοζγκόφ στο Onsports: «4η-7η η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ» (photos+videos)

Ο Τιμοφέι Μοζγκόφ μιλάει στο Onsports για τη νέα Ρωσία του Ευρωμπάσκετ 2015, το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της Ισπανίας χωρίς αυτή, τη θέση της Ελλάδας εκεί, τους Έλληνες NBAers και τη… σφοδρή επιθυμία των Κλίβελαντ Καβαλίερς να τον πάρουν από τους Ντένβερ Νάγκετς.

Η ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς παρουσιάζεται να συνεχίζει τις προσπάθειες για να τον αποκτήσει με ανταλλαγή από τους «σβόλους», με τον πρώην συμπαίκτη του, Κώστα Κουφό, να εμφανίζεται να είναι και αυτός στη λίστα του Ντέιβιντ Μπλατ και το ύψους 2.16 «πεντάρι» απαντά στις φήμες.

Ο Μοζγκόφ, σε αντίθεση με τον Κουφό, «κατέβηκε» με τη Ρωσία και μάλιστα στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2015, ούτε καν σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Μουντομπάσκετ, και τη βοήθησε να προκριθεί, εξηγώντας ποιο ήταν το κίνητρό του και τη σχέση που έχει με τον ομογενή «ψηλό».

Αν και η επαφή του με την Ελλάδα δεν είναι μεγάλη, αφού δεν έχει έρθει ποτέ για διακοπές στα μέρη μας, ενώ δεν έχει αγωνιστεί σε ελληνική ομάδα, ούτε είχε κάποια τέτοια πρόταση, όπως λέει, έχει μια οικειότητα με το ελληνικό μπάσκετ, την οποία εκφράζει μέσα από το Onsports

Παρόλο που προκριθήκατε στο Ευρωμπάσκετ του 2015, η Ρωσία δεν είναι τόσο επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια όσο ήταν πριν με προπονητή τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ποιος είναι ο κύριος λόγος κατά τη γνώμη σου;

«Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποχώρησε δύο χρόνια πριν. Μετά είχαμε έναν κακό χρόνο και φέτος προκριθήκαμε από τα προκριματικά. Είναι δύσκολο να το πεις. Ήταν μια νέα ομάδα, νέος προπονητής, νέοι υπάλληλοι και σταφ γύρω από την ομάδα. Όλα ήταν καινούρια. Η ομάδα είχε χτιστεί 7-8 χρόνια με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Οπότε, υπάρχει χρόνος να γίνουν λάθη. Πέρσι, ήταν δύσκολο να τα πάμε καλά όταν όλα είχαν αλλάξει».

Η Ρωσία δεν μπόρεσε να καταφέρει να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της Ισπανίας. Ποια είναι η άποψή σου ότι θα συμβεί εκεί;

«Στην πραγματικότητα, θέλαμε να είμαστε εκεί, αλλά ό, τι έγινε έγινε. Θεωρώ ότι στον τελικό θα είναι οι ΗΠΑ με την Ισπανία όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο χρόνια πριν. Όπως και να έχει, θα είναι μία από τις πιο δυνατές διοργανώσεις».

Για την Ελλάδα τι πιστεύεις ότι θα κάνει;

«Δεν γνωρίζω ποιος παίζει για την Ελλάδα, μόνο ότι δεν αγωνίζεται ο Κώστας (Κουφός). Η Ελλάδα είναι πάντα μια δυνατή ομάδα και κάθε φορά παρουσιάζονται ανταγωνιστικοί και μάχονται για τους στόχους, όπως η Ρωσία. Όσους πόντους και αν χάνουν, παίζουν σκληρά. Οπότε, δεν μπορώ να πω τώρα επειδή δεν ξέρω το ρόστερ της ομάδας, ποιος παίζει για την Ελλάδα, αλλά θα την παρακολουθήσω και ελπίζω να τα πάει καλά».

Ήσουν συμπαίκτης με τον Κώστα Κουφό, που ανέφερες, στους Ντένβερ Νάγκετς. Έχετε ποτέ συζητήσει το γεγονός ότι τελευταία δεν «κατεβαίνει» με την ελληνική εθνική ομάδα;

«Όχι, την τελευταία φορά που τον είδα ήταν στο Μέμφις. Οπότε, δεν είχαμε πολύ χρόνο για να μιλήσουμε για την εθνική ομάδα. Δεν μιλήσαμε για αυτό. Απλά συναντηθήκαμε για φαγητό, παίξαμε το ματς και φύγαμε».

Άρα, δεν σου έχει πει κάτι, όχι απαραίτητα φέτος, αλλά και στο παρελθόν, για τις αρνήσεις του στην ελληνική εθνική ομάδα;

«Κάποια χρόνια πριν παίξαμε στο Ευρωμπάσκετ και ήταν η τελευταία φορά που τον θυμάμαι να παίζει για την ελληνική εθνική ομάδα. Παίξαμε εναντίον της Ελλάδας και εγώ κόντρα στον Κώστα και μετά τα είπαμε στο Ντένβερ».

Εκτός από τον Κουφό ποιους άλλους Έλληνες παίκτες γνωρίζεις;

«Δεν ξέρω ποιοι παίκτες παίζουν τώρα, αλλά συνήθως τους Μπουρούση, Σπανούλη, Καλάθη, ο οποίος είναι επίσης στο Μέμφις και Σχορτσανίτη. Είμαι σωστός;»

Ναι.

«Αυτά ξέρω».

Εσύ προσωπικά, αγωνίζεσαι στο ΝΒΑ, αλλά δεν είχες κανένα πρόβλημα να συμμετάσχεις στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2015 με την εθνική Ρωσίας, παρόλο που δεν ήταν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ή κάποια άλλη τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

«Το εξέτασα και είναι πάντα περηφάνια να παίζεις για την εθνική σου ομάδα. Θεωρώ ότι αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις. Αλλά για όλους τους παίκτες είναι μεγάλη περηφάνια. Δίνεις όλη την καρδιά σου στο παρκέ. Αυτό είναι εμένα το κίνητρό μου. Αγαπώ τη χώρα μου και αγαπώ να παίζω μπάσκετ. Οπότε, είναι απλό».

Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα για να παίξεις μπάσκετ στην Ελλάδα.

«Όχι. Δεν το νομίζω. Αν είχα θα το ήξερα, αλλά όχι. Όχι από την Ελλάδα».

Το έχεις όμως στο μυαλό σου; Θα ήθελες να αγωνιστείς σε κάποιους από τους δύο μεγάλους συλλόγους στην Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό;

«Αυτή τη στιγμή θέλω να μείνω στις ΗΠΑ και να παίξω στο ΝΒΑ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αύριο. Ίσως μια μέρα να έρθω στην Ευρώπη και να αγωνιστώ στην Ισπανία, την Ελλάδα ή τη Ρωσία. Ποτέ δεν ξέρεις. Ποτέ μη λες ποτέ…»

Αλλά γνωρίζεις κάτι για τις ελληνικές ομάδες εδώ;

«Φυσικά, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δύο εξαιρετικές ομάδες. Παίζουν συνέχεια στην Ευρωλίγκα και είναι συνεχώς στην κορυφή, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ανήκουν στο Top 10 της Ευρώπης, οπότε φυσικά και τους ξέρω. Άλλωστε, έπαιξα εναντίον του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού όταν ήμουν στη Χίμκι».

Μου είπες ότι βλέπεις έναν τελικό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ. Ωστόσο, ποιες άλλες ομάδες πιστεύεις ότι μπορεί να είναι στο βάθρο;

«Δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα. Απλά θεωρώ ότι η Ισπανία είναι δυνατή όπως όλα τα χρόνια. Ίσως οι Γάλλοι. Θα είναι οι ΗΠΑ, Ισπανία και Γαλλία».

Για την Ελλάδα ποια θέση πιστεύεις ότι είναι ικανή να κατακτήσει;

«4η-7η. Αλλά είναι δύσκολο να το πεις. Το μπάσκετ είναι ένα πολύ περίεργο άθλημα. Όλα μπορούν να συμβούν σε ένα ματς. Είναι δύσκολο να προβλέψεις κάτι ή να το σκεφτείς, γιατί όλα μπορούν να αλλάξουν. Αλλά νομίζω εκεί γύρω στην τέταρτη με πέμπτη θέση».

Μου είπες για τον Κουφό και τον Καλάθη, αλλά υπάρχει και τρίτος Έλληνας που παίζει στο ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Τον ξέρεις;

«Ναι τον ξέρω. Παίζει για το Μιλγουόκι. Σωστά;»

Ναι.

«Φυσικά και τον γνωρίζω».

Ποια είναι η γνώμη σου για αυτόν; Είναι μόλις 19 ετών. Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει μεγάλο αστέρι στο ΝΒΑ;

«Έχει πολλή χρόνο μπροστά του. Είναι αθλητικός και ψηλός. Έχει πολλή χρόνο για να βελτιωθεί. Υπάρχουν μέρες που εύχομαι και εγώ να ήμουν στο ΝΒΑ στην ηλικία του και όχι στα 24 που πήγα. Ήταν λίγο αργά για εμένα, αλλά νομίζω ότι θα είναι καλά. Δεν ξέρω πόσο μεγάλος θα γίνει, αλλά θα είναι καλός σίγουρα».

Φέτος στο ΝΒΑ θα παίξει και τέταρτος Έλληνας, ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τους Χιούστον Ρόκετς. Αυτόν τον γνωρίζεις;

«Όχι, δεν τον ξέρω».

Την επόμενη σεζόν θα παίζεις στους Ντένβερ Νάγκετς. Ποιοι είναι οι στόχοι σου με την ομάδα και οι προσωπικοί;

«Η ομάδα μετράει. Κάθε φορά που βγαίνεις στο παρκέ, θέλεις να νικάς. Οπότε, θα ήθελα να είμαι ρεαλιστής, αλλά θα παλέψουμε για κάθε νίκη για να φτάσουμε στα πλέι οφ. Είναι απλό, θέλω να νικάω, όπως όλοι».

Πριν από έναν χρόνο, ο προπονητής της Ελλάδας, Φώτης Κατσικάρης, ανέλαβε για λίγο την εθνική Ρωσίας, αλλά αποχώρησε πριν προλάβει καν να δει την ομάδα. Είχατε μιλήσει;

«Όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Κατσικάρης είναι ο προπονητής όλα ήταν εντάξει. Αλλά μετά υπήρχαν προβλήματα στην ομοσπονδία και άλλαξε ο προπονητής την τελευταία στιγμή πριν από το Ευρωμπάσκετ. Εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε, αλλά ελπίζω ότι θα τα πάει καλά στην Ελλάδα. Όταν ήταν προπονητής της Ρωσίας με πήρε τηλέφωνο  και με ρώτησε αν θα είμαι στην ομάδα. Μίλησα μαζί του κάποια λεπτά, αλλά δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά».

Τον θεωρείς καλό κόουτς;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό γιατί ποτέ δεν έχω δουλέψει μαζί του. Δεν ξέρω και σε ποιες ομάδες έχει δουλέψει. Οπότε, δεν μπορείς να πεις κάτι όταν δεν ξέρεις τίποτα για αυτό. Άρα, αν δουλέψω με κάποιον μπορώ να πω, αλλά σε αυτή την περίπτωση ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό. Είναι δύσκολη ερώτηση».

Ο πρώην προπονητής σου στην εθνικής Ρωσίας, Ντέιβιντ Μπλατ, ανέλαβε τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπου επέστρεψε ο Λεμπρόν Τζέιμς για να φέρει το πρωτάθλημα στην ομάδα. Πιστεύεις ότι μαζί μπορούν να τα καταφέρουν;

«Είναι δύσκολο να το πεις. Σαν προπονητής είναι πολύ δυνατός. Είναι το είδος του προπονητή που του αρέσει να μάχεται για να παίζει τελικούς. Η ομάδα του παίζει στο υψηλότερο επίπεδο, ειδικά με τον Λεμπρόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που είναι κόουτς στο ΝΒΑ και με την Ευρώπη υπάρχει διαφορά. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι στα πλέι οφ. Μετά δεν ξέρω, είναι δύσκολο. Έχει τρία χρόνια. Πιστεύω ότι μέσα σε τρία χρόνια μπορεί να το κάνει».

Ακούγεται ότι το Κλίβελαντ προσπαθεί να σε πάρει με ανταλλαγή από το Ντένβερ. Εσύ έχεις να πεις κάτι για αυτό;

«Είναι δύσκολο να το σκεφτώ. Είμαι καλά στο Ντένβερ, την ομάδα, αυτό που κάνω τώρα, το χρόνο συμμετοχής που έχω, τον προπονητή. Δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει όταν αλλάζεις ομάδα. Οπότε, όπως και να έχει, δεν έχει να κάνει με εμένα. Είτε θέλω να γίνω ανταλλαγή, είτε όχι, θα γίνει ή όχι, χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Άρα, είτε θα με δώσουν ανταλλαγή, είτε όχι. Είναι απλό. Για την ώρα, εγώ θα ήθελα να μείνω στο Ντένβερ, όπου όλα, η ομάδα και ο προπονητής είναι εξαιρετικά για εμένα».

Θα είσαι στο Ευρωμπάσκετ του 2015 με τη Ρωσία;

«Το επόμενο καλοκαίρι θα δούμε. Δεν ξέρω ακόμα».

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα σα χώρα;

«Έχω κάνει διακοπές στην Κύπρο, όχι την Ελλάδα. Δεν είναι η Ελλάδα, αλλά είναι κοντά».

Σκέφτεσαι να έρθεις στην Ελλάδα για διακοπές;

«Ίσως, δεν ξέρω, αλλά όχι αυτό το καλοκαίρι, γιατί τώρα ολοκληρώσαμε τα προκριματικά και θα αρχίσω προετοιμασία για τη σεζόν στο ΝΒΑ. Δεν έχω χρόνο για διακοπές τώρα. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Τιμοφέι Μοζγκόφ:

Μοζγκόφ στο Onsports: «4η-7η η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ» (photos+videos)



Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Formula 1: «Άπιαστος» και πάλι ο Φερστάπεν! Άνετη νίκη και στο Sprint στο Grand Prix στο Μαϊάμι
Formula 1: «Άπιαστος» και πάλι ο Φερστάπεν! Άνετη νίκη και στο Sprint στο Grand Prix στο Μαϊάμι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved