Κολέ στο Onsports: «Η Ελλάδα θα… μας έπαιρνε το χρυσό!» (photos+videos)

Κολέ στο Onsports: «Η Ελλάδα θα… μας έπαιρνε το χρυσό!» (photos+videos)

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Γαλλίας, Βενσάν Κολέ, μιλάει στο Onsports για τον τρόπο που η ομάδα του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, την απογοήτευση που ένιωσε για την αποτυχία της Ελλάδας και τον MVP του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, Τόνι Πάρκερ.

Ο Γάλλος κόουτς δεν μας κρύβει ότι ήταν έκπληξη για αυτόν η κακή πορεία της «γαλανόλευκης» στη διοργάνωση, καθώς θεωρούσε ότι η το συγκρότημα του Αντρέα Τρινκιέρι θα ήταν από τους βασικούς αντιπάλους της δικής του ομάδας για την πρώτη θέση και μας εξηγεί για ποιον λόγο πιστεύει ότι οι Έλληνες διεθνείς δεν τα κατάφεραν.

Ο 50χρονος τεχνικός ήταν αυτός που μπόρεσε να οδηγήσει τους «τρικολόρ» για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή της Ευρώπης και ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη γαλλική ομοσπονδία μπάσκετ για ακόμη τρία χρόνια, κάτι για το οποίο μας μιλά. Αν όλα πάνε καλά για αυτόν στη Γαλλία, θα βρίσκεται στον πάγκο της μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Εκτός, όμως, από ομοσπονδιακός προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης, ο Κολέ, κάθεται στον πάγκο και ενός συλλόγου, της γαλλικής Στρασμπούρ, με την οποία συμμετέχει φέτος και στην Ευρωλίγκα και μας μιλά και για αυτό, αλλά και για τα φαβορί της διοργάνωσης, στην οποία λαμβάνουν μέρος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Πώς είναι το συναίσθημα να είστε στην εθνική Γαλλίας που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ;

«Ήταν ένα εξαιρετικό συναίσθημα. Ήταν εξαιρετικό που γυρίσαμε στη Γαλλία και είδαμε τον κόσμο πολύ χαρούμενο. Και όχι μόνο οπαδούς του μπάσκετ… Ήταν έκπληξη για εμάς που είδαμε τόσο μεγάλο ενθουσιασμό».

Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε στην κατάκτηση του τίτλου;

«Ήταν δύσκολο γιατί δεν παίξαμε τόσο καλά όσο το 2011 (στη Λιθουανία ήταν δεύτεροι) στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, η εμπειρία μας βοήθησε πολύ, καθώς από τα προημιτελικά και μετά, πήγαμε καλύτερα. Παρόλο που δεν παίξαμε καλά στους δύο πρώτους γύρους, διατηρήσαμε την αυτοπεποίθησή μας και ξέραμε ότι μπορούμε να τα καταφέραμε».

Ανησυχήσατε όταν κάνατε κάποιες ήττες στο τουρνουά όπως αυτή από τη Γερμανία στην πρεμιέρα;

«Σίγουρα. Όταν χάνεις παιχνίδια είναι φυσικό να ανησυχείς, αλλά ήξερα επίσης ότι είχαμε κάποιους παίκτες που δεν έπαιζαν στο 100% και περίμεναν τα πιο σημαντικά ματς. Ο Τόνι Πάρκερ, για παράδειγμα, ήταν πολύ κουρασμένος αφού προερχόταν από μια μεγάλη σεζόν στο ΝΒΑ. Και ήξερα ότι θα φορτσάρουμε από τα προημιτελικά και μετά».

Άξιζε ο Τόνι Πάρκερ τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά και για ποιο λόγο;

«Για αυτόν ήταν πολύ σημαντικό να κατακτήσει τον τίτλο με την εθνική ομάδα. Περίμενε να τα δώσει όλα στον τελευταίο γύρο και έδειξε εναντίον της Σλοβενίας πόσο καλός είναι. Νομίζω ότι το χαρακτηριστικό των κορυφαίων παικτών είναι να είναι στο επίπεδό τους όταν χρειάζεται. Ήταν ο ηγέτης μας σε αυτή τη διοργάνωση».

Τι μάθατε από τις ήττες ώστε η ομάδα σας να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του τουρνουά και να σηκώσει το τρόπαιο;

«Αυτό που έμαθα περισσότερο σε αυτό το τουρνουά ήταν το να συνεχίζεις να το πιστεύεις και αυτό συνέβη ακόμη και όταν χάσαμε παιχνίδια όπως με Λιθουανία και Σερβία. Πρέπει πάντα να έχεις αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιείς αυτές τις ήττες για να γίνεσαι καλύτερος και να βελτιώνεσαι. Νομίζω ότι εμείς διορθώσαμε κάποια πράγματα μέσα από αυτές τις ήττες και δεν χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας. Αυτά θεωρώ ότι ήταν τα πιο σημαντικά πράγματα που μάθαμε από αυτό τουρνουά».

Τι είπατε στους παίκτες σας για να παίξουν τόσο καλά ώστε να μπορέσουν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου;

«Εξαρτάται από τη χρονική στιγμή. Πριν το τουρνουά τους έλεγα ότι μπορεί να έχουμε κάποιους παίκτες που λείπουν, αλλά όλα τα φαβορί έχουν απουσίες και εμείς έχουμε την ευκαιρία να κατακτήσουμε τον τίτλο. Και όταν χάσαμε από τη Λιθουανία και τη Σερβία είπαμε ότι όταν δεν παίζουμε με 100% ενέργεια μπορούμε να χάσουμε από οποιαδήποτε ομάδα. Ωστόσο, ήμουν σίγουρος ότι με μεγάλη ενέργεια θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτές τις ομάδες και απλά πρέπει να παίξουμε με αυτοπεποίθηση και να ανέβουμε στα προημιτελικά, κάτι που κάναμε καλά μετά από αυτό».

Πώς πανηγυρίσατε το χρυσό μετάλλιο;

«Κάναμε ένα μεγάλο πάρτι, το οποίο οργάνωσε η ομοσπονδία και μετά από αυτό οι παίκτες βγήκαν αρκετές φορές στην τηλεόραση και ειδικά ο Τόνι Πάρκερ, ο Μπορίς Ντιαό και ο Νικολά Μπατούμ».

Το πιστεύατε από την αρχή ότι θα μπορούσατε να πάρετε την κούπα και να νικήσετε την Ισπανία, η οποία διεκδικούσε τον τίτλο για τρίτη συνεχόμενη φορά;

«(Η νίκη επί της Ισπανίας) Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή αυτού του τουρνουά. Ξέραμε από πριν ότι η Ισπανία έχει ίσως την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και πριν από τον ημιτελικό γνωρίζαμε ότι η ομάδα που θα κέρδιζε αυτό το ματς θα είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο.

Για μένα ήταν έκπληξη που στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν λίγο φοβισμένοι εκτός από τον Τόνι (Πάρκερ). Η ομάδα δεν έπαιζε στο 100% και χρειαζόταν να μιλήσουμε στην ανάπαυλα. Όλοι μετά από αυτό μπόρεσαν να παίξουν, αλλάξαμε και βγήκαμε διαφορετικοί στο παρκέ. Αυτή η αναμέτρηση ήταν στα σίγουρα η μεγαλύτερη στιγμή μας στο Ευρωμπάσκετ, γιατί από την ώρα που νικήσαμε την Ισπανία ήμασταν γεμάτοι αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο».

Πώς κρίνετε το υπόλοιπο τουρνουά; Είδαμε τη Λιθουανία να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, την Ισπανία το χάλκινο, ενώ είχαμε και τις εκπλήξεις των Ουκρανίας και Ελλάδας, με την πρώτη να τα πηγαίνει ανέλπιστα καλά και τη δεύτερη να μένει εκτός πολύ νωρίς…

«Νομίζω ότι η Ουκρανία ήταν όντως έκπληξη. Ο προπονητής της έκανε εξαιρετική δουλειά, αφού έπαιξαν καλά κάτι που κανείς δεν περίμενε σε αυτό το επίπεδο. Η Σλοβενία έκανε επίσης καλή δουλειά, αφού μέχρι να χάσουν από εμάς στα προημιτελικά έπαιζαν καλά, έδειξαν ψυχή και ήταν καλοί.

Η Ελλάδα ήταν μια απογοήτευση, γιατί πίστευα πριν το τουρνουά ότι ήταν το φαβορί μαζί με εμάς και την Ισπανία για να κατακτήσει τον τίτλο. Στη θέση της Ελλάδας ήταν η Λιθουανία, αλλά νόμιζα ότι η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν οι βασικοί μας αντίπαλοι. Ήταν πολύ καλοί στην προετοιμασία, αλλά κατά τη διάρκεια του τουρνουά έπεσε η απόδοσή τους. Θεωρώ ότι ήταν δύσκολο για αυτούς να βρουν τη χημεία που είχαν στην προετοιμασία τους».

Τώρα έχετε μια ακόμη πρόκληση μπροστά σας με τον σύλλογό σας, την Στρασμπούρ. Πέρσι, δεν καταφέρατε να πάρετε τον τίτλο στη Γαλλία, τον οποίο κατέκτησε η Ναντέρ. Φέτος, τι μπορείτε να κάνετε;

«Θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε φέτος! Επίσης, η Ευρωλίγκα είναι μια μεγάλη πρόκληση, αφού γαλλική ομάδα έχει να φτάσει στο Τοπ 16 εδώ και πολύ καιρό και θα θέλαμε να είμαστε η πρώτη που θα το καταφέρει μετά από πολλά χρόνια. Θα προσπαθήσουμε. Νομίζω ότι η ομάδα δεν είναι κακή, αλλά το γκρουπ είναι πολύ δύσκολο. Είναι ισορροπημένο με αρκετές αδύναμες ομάδες. Για μένα είναι σημαντικό να περάσουμε στο Τοπ 16. Αυτή είναι η πρώτη ευχή μου για αυτή τη σεζόν. Αν το καταφέρουμε αυτό, όλα θα είναι πιο εύκολα μετά».

Ποια είναι τα δικά σας φαβορί για την Ευρωλίγκα; Ποια ομάδα θεωρείτε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τον τίτλο φέτος;

«Θα ήθελα να μιλήσω για τον Ολυμπιακό γιατί πέρσι κανείς δεν πίστευε ότι θα το έπαιρνε πάλι και το έκανε. Νομίζω ότι υπάρχει ελληνική παράδοση στην Ευρωλίγκα. Από εκεί και πέρα είναι οι ίδιες ομάδες, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, που μοιάζει ότι είναι οι καλύτερες φέτος. Και πρέπει να υπολογίζετε και τη Φενέρμπαχτσε Ούλκερ, επίσης, επειδή έχουν προπονητή τον Ομπράντοβιτς και θα είναι επικίνδυνοι».

Για την άλλη ελληνική ομάδα, τον Παναθηναϊκό, που είναι έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, τι πιστεύετε;

«Δεν ξέρω. Θα δούμε. Δεν ξέρω ακόμη. Για να είμαι ειλικρινής είναι πολύ νωρίς στη σεζόν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα είναι οι ομάδες - φαβορί, αφού όλοι προετοιμάζονται και θα πρέπει να περιμένουμε το πρώτο κομμάτι της Ευρωλίγκας για να μπορούμε να πούμε ποιοι θα είναι στο Final 4».

Εσείς ανανεώσατε το συμβόλαιό σας με την εθνική Γαλλίας μέχρι το 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Θα θέλατε να πείτε κάτι για αυτό;

«Θα θέλαμε να είμαστε εκεί (Ολυμπιακοί Αγώνες), αλλά πρέπει πρώτα να προκριθούμε. Θα πάω, όμως, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2014) και στο Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας (2015), αλλά θα πρέπει πρώτα να πάρουμε την πρόκριση για να παίξουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν προκριθούμε θα είμαι ο προπονητής μέχρι το 2016.

Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε χτίσει αυτή την ομάδα γύρω από τη γενιά του Τόνι Πάρκερ, αλλά και αυτή του Νικολά Μπατούμ. Δεν τα καταφέραμε το 2011, αλλά αυτό έγινε φέτος. Οπότε, θα θέλαμε να συνεχίσουμε και νομίζω ότι αυτή η ομάδα έχει καλή εξέλιξη και είναι καλό για μένα που παραμένω. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να κάνω αποδεκτή την πρόταση».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τον Κολέ και τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας:

Κολέ στο Onsports: «Η Ελλάδα θα… μας έπαιρνε το χρυσό!» (photos+videos)



Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved